Waarom heeft mijn Monstera bruine vlekken op de bladeren?

monstera-bruine-vlekken

Waarom heeft mijn Monstera bruine vlekken op de bladeren? Dat is een vraag die wij vaak krijgen. Op deze pagina vind je 5 mogelijke oorzaken met de bijbehorende oplossing.

De oorzaken hieronder zijn logisch opgebouwd: van meest voorkomend naar minst voorkomend. Heeft jouw Monstera bruine vlekken op de bladeren? Begin dan bovenaan en beoordeel of deze situatie voor jouw plant van toepassing is. Zo ja, lees dan de oplossing. Zo nee, ga dan door naar de volgende mogelijkheid. Zo kun je doelgericht te werk gaan.

monstera bruine vlekken

1: Te veel water

De meest voorkomende oorzaak van bruine vlekken op de bladeren van de Monstera heeft te maken met de hoeveelheid en frequentie van water geven. Vaak vergeten we dat Monstera’s van nature vaak als epifyt groeien. Dat betekent, in het kort, dat ze niet met hun wortels in de aarde staan, maar luchtwortels hebben die hun vocht uit de lucht halen (verder lezen: luchtwortels Monstera).

Wij zetten ze natuurlijk in een pot met aarde. Dat is ook nodig, want de luchtvochtigheid is hier niet zo hoog als in de natuurlijke habitat. Het probleem van bruine vlekken op de bladeren ontstaat nadat de wortels voor te lange tijd in drassige aarde hebben gestaan. Daar kunnen ze niet tegen en ze gaan dan rotten. We spreken dan over wortelrot. De eerste tekenen hiervan zijn donkerbruine vlekken op de bladeren, soms bijna zwart. Ook wordt dit vaak gecombineerd met gele bladeren aan de Monstera.

De oplossing

Ten eerste is goed om vast te stellen of overbewatering echt de oorzaak is van de bruine vlekken op de bladeren. Haal de plant volledig uit de pot en beoordeel de aarde. Is deze drassig of drijfnat? Dan is de oplossing om de aarde volledig te verwijderen en te vervangen voor nieuwe (droge) aarde.

Dit probleem in de toekomst voorkomen

Daarnaast moet dit probleem in de toekomst worden voorkomen. Boor daarvoor gaten in de bodem van de pot. Als je dan een keertje per ongeluk te veel water geeft loopt het er via die gaten weer uit. Zo blijven de wortels nooit in drassige grond staan en voorkom je dus die bruine vlekken op de bladeren.

bruine vlekken monstera

2: Te weinig water

Hierboven spraken we over een overschot aan water wat de Monstera bruine vlekken op de bladeren geeft. Het klinkt misschien vreemd, maar ook een tekort aan water kan bruine vlekken veroorzaken. Deze vlekken zijn dan eerder lichtbruin van kleur.

Je kunt vaststellen of te weinig water echt de oorzaak is van de bruine vlekken door een sateprikker in de aarde te steken. Is deze helemaal schoon als je hem eruit haalt en blijft er geen aarde aan plakken? Dan is de aarde volledig uitgedroogd. Deze planten houden juist van een licht vochtige potgrond.

De oplossing

Een licht vochtige potgrond is dus de oplossing voor de bruine vlekken op de bladeren. Dit kun je bereiken door de plant tijdig en voldoende water te geven. De beste tijd om dit te doen is als de bovenste 2,5 centimeter van de grond droog is. Geef dan net zoveel dat het ongeveer 3 tot 4 dagen duurt voordat weer die bovenste laag droog is. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Lees dan de pagina over Monstera water geven.

3: Bladverbranding

Bladverbranding uit zich in de vorm van bruine vlekken op de bladeren van jouw Monstera plant. Deze vlekken ontstaan doordat de plant in de volle zon staat. Van oorsprong groeien deze planten in het tropisch regenwoud, in de schaduw van hoge bomen. Enkel in de ochtend en avond staat de zon zo laag dat de zonnestralen de Monstera bereiken. De hete middagzon bereikt dus nooit de bladeren van deze plant.

De oplossing

Boots de natuurlijke situatie zo goed mogelijk na. Zet jouw Monstera op een standplaats waar ze enkel in de ochtend of avond wat direct zonlicht krijgt. De directe middagzon is veel te heet, zeker achter glas. Het ligt aan de ligging van het raam hoeveel meter je de plant er bij vandaan moet zetten:

  • Een raam op het noorden: 3 meter bij het raam vandaan
  • Een raam op het oosten of westen: 5 meter bij het raam vandaan
  • Een raam op het zuiden: liever helemaal niet doen
bruine vlekken op bladeren monstera

4: Overschot aan voeding

Als het goed is geef je jouw plant voeding naar behoefte. Dit is in de groeifase van de plant. Geef je buiten die periode, of te veel, dan blijft deze voeding in de aarde achter. Dit veroorzaakt na verloop van tijd schade aan de wortels en bladeren. Natuurlijk zijn het de bladeren waar je dit als eerste aan ziet: bruine vlekken. We noemen dit ook wel bladverbranding.

De oplossing

Als je vermoedt dat de Monstera bruine vlekken op de bladeren heeft door een overschot aan voeding kun je de potgrond schoonspoelen. Als het goed is heb je gaten in de bodem van de pot voor drainage. Die gebruik je om de potgrond schoon te krijgen. Zet de plant in de wasbak en geef haar voor langere tijd gemiddeld water. Zo stroomt de aarde langzaam schoon. Een andere oplossing is om de plant uit de pot te halen en alle aarde te verversen voor nieuwe.

Dit probleem in de toekomst voorkomen

De oplossing ligt op twee plekken:

  1. Geef enkel plantenvoeding als daar behoefte aan is. Dit kun je zien aan nieuwe uitlopers en bladeren aan de plant. Normaal gesproken gebeurt dit in de lente en zomer, daarna stopt het tijdens de herfst en winter. In een enkel geval groeit de plant in de winter door, maar meestal niet.
  2. Geef zoveel als op de verpakking. Vaak is plantenvoeding sterk geconcentreerd en goed verdunnen is noodzakelijk.

5: Grote temperatuurschommelingen

Een laatste, veel voorkomende oorzaak, die jouw Monstera bruine vlekken op de bladeren geeft: plotselinge temperatuurschommelingen. Voornamelijk een plotselinge lage temperatuur veroorzaakt schade. Dit kan gebeuren door een airconditioning of tocht van een open raam. Die laatstgenoemde is enkel een probleem als het buiten koud is. In de zomer is tocht nog steeds niet wenselijk voor de gezondheid van de Monstera, maar veroorzaakt geen bruine vlekken.

De oplossing

Vermijd een standplaats waar de plant op de tocht staat. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Inhoudsopgave: