Monstera gele bladeren? Lees hier de oorzaken en oplossingen

Monstera gele bladeren

Heeft jouw prachtige Monstera gele bladeren? Helaas is dat een probleem wat bij iedere soort kan ontstaan. Gelukkig is de diagnose van de oorzaak en de aanpak voor een oplossing wel altijd hetzelfde.

Op deze pagina lees je de meest voorkomende oorzaken voor gele bladeren aan jouw Monstera en de beste oplossing. Lees welke situatie op jouw Monstera van toepassing is en pak het probleem aan!

Monstera gele bladeren

Monstera gele bladeren? Lees dit eerst!

Ten eerste is goed om op te merken: als jouw Monstera gele bladeren heeft dan hoeft dit niet direct een probleem te zijn. Een blad wat in de loop der tijd is volgroeit en al een tijdje aan de plant zit gaat op een gegeven moment dood. Zo’n blad wordt eerst geel, slap en valt daarna van de Monstera af. Deze gele bladeren zijn een normaal en natuurlijk proces.

Wanneer is het dan wel een probleem? Als we het hebben over meerdere gele bladeren tegelijk. Of als je ziet dat het aantal gele bladeren in de loop der tijd sterk toeneemt. In dat geval is er iets anders aan de hand. Lees hieronder meest voorkomende oorzaken en hun oplossing.

Oorzaak 1: overschot aan water

De gele bladeren aan jouw Monstera worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een overschot aan water. Dit kan gebeuren doordat je te vaak en/of te veel water geeft. De grond krijgt dan geen kans om op te drogen en de wortels staan constant in drassige grond. Het gevolg? Ze gaan rotten. Deze rottende wortels kunnen hun taak, voeding naar de bladeren transporteren, niet meer uitvoeren. Deze bladeren worden daardoor geel en vallen af.

Het probleem van rottende wortels ontstaat sneller en acuter als er geen gaten in de bodem van de pot zitten. Zo kan overtollig water nooit uit de pot en blijft het bij de wortels staan.

De oplossing is gelukkig vrij eenvoudig. Zorg ten eerste voor gaten in de bodem van de pot. Als je dan een keertje te veel water geeft is dit niet direct een probleem. Om daarnaast voorgoed van de gele bladeren af te komen is het zaak op de juiste manier water te geven. Geef jouw Monstera pas water als de grond bijna is opgedroogd, niet eerder.

Lees verder voor tips over de Monstera water geven.

Oorzaak 2: gebrek aan voeding

Een tweede oorzaak voor geel blad aan jouw Monstera is een tekort aan voeding. Vergeet niet dat jouw plan in een pot staat. Waarschijnlijk heb je haar wel verse aarde gegeven met verpotten, maar dat is al snel op. Daarna is de plant volledig afhankelijk van de voeding die jij in de grond doet.

Een tekort aan voeding uit zich in geel blad. Ga na wanneer je voor het laatst voeding heb gegeven. Is dit langer dan enkele maanden geleden? Dan is een voedseltekort de oorzaak van de gele bladeren.

Oorzaak 3: gele bladeren door trips

Heeft jouw Monstera een geel blad, of meerdere, maar komt dit niet door een overschot aan water of tekort aan voeding? Kijk dan eens heel goed van dichtbij naar de bladeren. Het is mogelijk dat er kleine beestjes aan de onderkant van het blad zitten. Deze beestjes heten trips. Ze zuigen het leven uit de bladeren wat ze geel maakt.

Heb je trips gezien? Onderneem dan deze stappen:

  • Zet jouw plant direct in een ruimte zonder andere planten om spreiding te voorkomen.
  • Controleer jouw andere kamerplanten om te zien of de trips al is verspreid. Zo ja, zet ook die planten in quarantaine.
  • Nu is het zaak de trips te behandelen. Hiervoor zijn gelukkig goede middeltjes te koop.

Oorzaak 4: te veel zonlicht

Het klinkt misschien vreemd, maar teveel zonlicht kan jouw Monstera gele bladeren bezorgen. De bladeren zijn dan meestal niet volledig geel, maar het zijn eerder gele vlekken. Verplaats jouw plant naar een standplaats buiten direct zonlicht.

Let op: geen direct zonlicht betekent niet dat de plant in de schaduw mag staan. Het beste is veel daglicht, zonder dat de zonnestralen direct op de plant vallen. Een standplaats wat verder naar het midden van de kamer is vaak geschikt.

Oorzaak 5: te droog

Deze oorzaak komt minder vaak voor, maar het kan gebeuren dat jouw Monstera gele bladeren heeft door droogte. Een kenmerk is dan dat de bladeren zowel geel als bruin worden, vaak tegelijk. Een voorbeeld zie je hieronder op de foto. Geef de plant in het vervolg iets meer water, maar niet zoveel dat de grond constant drassig is.

Een andere oorzaak van droogte kan zijn dat de plant naast een kachel staat. Dit moet altijd worden vermeden.

gele bladeren monstera
Gele bladeren aan jouw Monstera kunnen te maken hebben met droogte

Inhoudsopgave: