Monstera water geven

monstera water geven

De Monstera water geven is één van de belangrijkste onderdelen in de verzorging van deze plant. Op de juiste manier water geven, de juiste hoeveelheid én met de juiste frequentie zijn essentieel voor een Monstera om goed te kunnen groeien. Tegelijkertijd kun je serieuze schade aan de plant aanrichten als je het verkeerd doet.

De juiste hoeveelheid water geven en daarbij de juiste frequentie vormen de onderwerpen waarover je op deze pagina kunt lezen. Je leest hier achtergrondinformatie, de juiste aanpak en tot slot vind je hier een antwoord op de meest gestelde vragen rondom het water geven van jouw Monstera.

monstera water geven

Hoe vaak Monstera water geven

Hoe vaak je een Monstera plant water moet geven hangt af van verschillende factoren. Er is helaas niet één antwoord op deze vraag te geven. Zodra je een nieuwe Monstera hebt gekocht (of gekregen natuurlijk) is het tijd om de plant te leren kennen. De plant moet wennen aan de nieuwe omgeving, jij moet wennen aan de plant.

Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe vaak een Monstera water moet krijgen:

  • De afmetingen van de plant. Een grote plant verbruikt meer water dan een kleine.
  • De standplaats. Een Monstera op een lichte en zonnige plek verbruikt meer water dan op een schaduwrijke standplaats.
  • Het jaargetijde. Een Monstera verbruikt meer water in de groeifase, de lente en zomer, dan in de herfst en de winter.

De enige manier om er achter te komen of je jouw Monstera water moet geven: aan de aarde voelen. Steek een vinger of een sateprikker in de aarde en haal deze er weer uit. Blijft er veel aarde aan plakken en is deze aarde donker van kleur? Dan is de grond nog te nat om weer water te geven. Blijft er bijna geen, of helemaal geen, aarde aan plakken? Dan is de grond droog en kun je water geven. Een vuistregel is dat de bovenste 2,5 centimeter van de aarde droog moet zijn voordat je opnieuw water kunt geven. In de winter mag de volledige aarde bijna opdrogen.

Dit klinkt misschien als een boel werk, maar neem het serieus. Water geven is een ontzettend belangrijk onderdeel in de verzorging. Na verloop van tijd leer je de behoeftes van de plant kennen en kun je een routine ontwikkelen.

Hoe veel water geef je de Monstera?

Nu je weet wanneer je de Monstera water moet geven, hoe veel water geef je dan? Geef zo veel water dat de plant ongeveer 2 maal per week water nodig heeft. De grond moet na de gietbeurt binnen 3 tot 4 dagen dus weer bijna zijn opgedroogd. Het doel: de grond van de Monstera moet altijd licht vochtig blijven. Nooit volledig uitdrogen, nooit drijfnat zijn.

Tekenen dat de Monstera te weinig water krijgt

Hierboven staat veel informatie over het tijdig en voldoende water geven van de Monstera. Zeker in het begin kan dit lastig zijn. Er zijn een aantal signalen die aangeven dat de plant dorst heeft:

  • Opkrullende bladeren: een dorstige Monstera laat vaak haar bladeren vanaf de bladranden opkrullen.
  • Bruine bladeren: als je deze ziet, controleer dan of de potgrond niet is uitgedroogd.
  • Hangende bladeren: vaak laat een Monstera de bladeren hangen als het tijd is om water te geven. De plant herstelt weer, maar eigenlijk is dit al te laat. Probeer dit in de toekomst te voorkomen.

Tekenen dat de Monstera te veel water krijgt

Het is tevens belangrijk om op signalen te letten dat de Monstera te veel water krijgt. Het meest voorkomende signaal zijn gele bladeren aan de Monstera. Zodra je die ziet, controleer dan of de aarde nat is. Meestal komt dit probleem voor omdat overtollig water niet weg kan lopen. Zorg altijd voor drainage gaten in de bodem van de pot om dit te voorkomen. Doe je dit niet, dan blijft er een laagje water rondom de wortels staan die daardoor gaan rotten. Wortels die hun werk niet meer kunnen doen resulteert uiteindelijk in deze gele bladeren. Vaak is dit gecombineerd met schimmel op de potgrond en rouwvliegjes die hierin leven.

Hoe Monstera water geven in de winter

In de winter verbruikt jouw Monstera een stuk minder water dan in de lente en zomer. De reden is dat de plant in de winter een stuk minder hard groeit en dus ook minder nodig heeft. Blijf dan ook niet dezelfde hoeveelheid water geven in de winter, maar bouw dit af. Het is zaak goed de status van de aarde te controleren. De aarde mag in de winter bijna helemaal opdrogen voordat je de Monstera opnieuw water geeft.

Inhoudsopgave: