De hop plant, Botanische naam Humulus Lupulus, brengen we automatisch in verband met bier. Maar er is veel meer moois te vertellen over deze bijzondere plant. Hij komt van origine uit Oost-Europa. Tegenwoordig komen we hem in het wild ook tegen in West Europa, Noord-Amerika en gedeeltes van Azië.
Hop doet het goed in het Nederlandse klimaat. Het is een zeer snelle groeier. Wist je dat een hopplant tot wel 10 centimeter per dag kan groeien? De plant wikkelt zich met gemak om schuttingen en heggen, altijd met de klok mee.
Op deze pagina lees je de achtergrond van deze bijzondere plant. Zelf een hopplant in de tuin? Wij vertellen je hier graag over de juiste verzorging.
Toepassing en historie
Iedereen kent de hop plant van het bier. Maar wist je dat de plant tot dezelfde familie behoort als de hennep planten? Niet zo gek dus dat de hopbellen bepaalde bijzondere eigenschappen bezitten.
Het draait allemaal om de hopbellen van de vrouwelijke plant. Deze bevatten lupuline. Dit is het stofje dat de karakteristieke smaak geeft aan bier. Maar de toepassingen ervan reiken veel verder.
Omdat lupuline kalmerende en bedwelmende eigenschappen heeft, gaat het medicinale gebruik van deze plant zeer ver terug in de tijd. Het werd bijvoorbeeld vroeger in kussenslopen gestopt bij slaapproblemen. Zie ook een voorbeeld hieronder uit een boek over medicinale planten uit 1554. Maar wist je dat zelfs de oude Grieken en Romeinen de hopplant al te gebruikten voor haar bijzondere eigenschappen?
Een echte woekeraar
Een hop plant doet het fantastisch in het Nederlandse klimaat. Heb je bijvoorbeeld een schuurtje of een schutting wat je graag wilt laten volgroeien? Dan is hop een uitstekende keuze.
De plant groeit bizar snel: tot wel 10 centimeter per dag. De plant kan uiteindelijk een lengte van 10 meter bereiken in 1 seizoen. Voorwaarde is wel dat je de verzorging goed aanpakt. Daarover lees je verderop meer.
Het is dus een echte woekeraar. Dit kan natuurlijk ook een nadeel zijn. Het wortelgestel van een volwassen plant is enorm. De wortels van een hopplant graven echt. Wortels zijn soms wel 15 centimeter dik! De wortels van een grote hopplant groeien met gemak onder een schuurtje door. Ook niet altijd leuk voor de buren.
Overwinteren
Het is dus een enorm snelle groeier. Na de bloeiperiode, in de herfst, sterven al deze tientallen meters hopplant weer af. Alles wat boven de grond zit gaat dood.
Maar geen zorgen! Het wortelgestel blijft in leven. Na de winter zul je zien dat de plant weer opkomt. Zie bijvoorbeeld deze foto van een hopplant in een pot. Tussen de dorre takken van vorig jaar komen nieuwe scheuten op.
Bloeitijd
Het zijn enkel de vrouwelijke hop planten die hopbellen produceren. De bloeitijd varieert per soort, maar start meestal in juli en loopt tot uiterlijk september. Dan vormt de vrouwelijke hopplant bloemen.
Dit zijn de karakteristieke hopbellen: licht groen en eivormig, tussen de 1 en 4 centimeter groot en van boven tot onder geschubd. Deze bellen zijn een beetje plakkerig. Net zoals de toppen van de vrouwelijke hennepplant. Deze vallen binnen dezelfde planten familie.
De hopbellen zijn het uitgangspunt voor bier en uiteenlopende medicinale toepassingen. Al tot ver terug in de tijd worden deze hopbellen gebruikt vanwege hun heilzame en kalmerende werking. Als je vroeger slaapproblemen had, was de remedie om je kussensloop te vullen met hopbellen!
Giftig?
De hop plant staat niet op de lijst van giftige planten. Je kunt hem dus gerust in een tuin zetten waar ook huisdieren of kinderen rondlopen. Wel kan de hop plant irritatie veroorzaken aan de huid als je deze er tegenaan krijgt.
Hop plant verzorging
Heb je een hopplant in je tuin? Leuk! Hier lees je over het onderhoud.
Standplaats hop plant
Gezien de enorme behoefte van de plant om te graven met de wortels, heb je een ruime standplaats nodig. Het beste is natuurlijk in de volle grond. Gezien de kans op woekeren kun je hem ook ingraven in een grote kuip. Zo krijgen de wortels geen vrij spel.
Kies een standplaats waar de plant zo veel mogelijk licht krijgt. Een (gedeelte van een) dagdeel in de schaduw is niet heel erg, maar liever niet.
Voeding
De plant zal waarschijnlijk wel overleven zonder voeding. Wil je een mooie, gezonde plant met veel hopbellen? Dan zul je moeten bij voeden. Kies een organische meststof. Deze kun je in het voorjaar en tijdens de zomermaanden rondom de plant strooien.
Staat je hop in een pot? Dan zul je sowieso moeten voeden. De voedingsstoffen in de aarde zijn door deze hongerige plant al snel opgebruikt.
Hop plant water geven
De waterbehoefte van deze plant is groot! Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat deze 10 centimeter per dag kan groeien. Als het warm weer is, en er valt geen regen, geef dan de plant dagelijks een gietbeurt.
Belangrijk bij water geven is dat het overtollige water weg kan lopen. Heb je de hop plant in een pot? Zorg dan voor een drainage gat en een dikke laag hydrokorrels onderin de pot.
Het wortelgestel van jonge hop planten is nog niet zo breed en diep. Daarom zal deze in warme perioden moeite hebben met het vinden van water. Giet bij jonge hop planten dan ook water direct rond de plant, niet te ver er vandaag.
Giet sowieso altijd op de grond, niet op de bladeren. Hiermee verklein je het risico op schimmelvorming als het blad niet snel genoeg opdroogt.
In pot?
Kun je een hop plant in een pot houden? Een rondvraag op verschillende fora leert: eigenlijk niet. Maar toch zien we voorbeelden waar het lukt. Wil je hop in een pot laten groeien? Let dan op de volgende zaken:
- Het wortelgestel van de hopplant is groot, kies dus een zo ruim mogelijke pot.
- De plant is voor water en voeding afhankelijk van wat er in de pot zit. Geef dus regelmatig water en vloeibare organische meststof.
- De plant is een woekeraar, maar de pot is hiervoor niet geschikt. Kies dus maximaal 5 ranken, en verwijder de rest.
Snoeien
In principe hoef je de plant niet te snoeien. Een reden om dit wel te doen kan zijn omdat deze te groot wordt. Je kunt dan naar wens ranken verwijderen of inkorten.
Ga je voor een mooie oogst hopbellen? Dan moet je wel wat aan onderhoudssnoei doen. Zodra de plant een paar meter is, verwijder je van de onderkant de bladeren.
Ook dun je het aantal ranken uit. Kies 4 of 5 mooie uit, deze laat je doorgroeien. De rest verwijder je. Zo kan de plant al zijn energie stoppen in de overgebleven ranken en verhoog je de kans op een mooie oogst!
Veel voorkomende problemen
Gele bladeren
Worden de bladeren van de hop plant geel, of een beetje licht groen? Als de plant daarbij ook niet/nauwelijks meer groeit, kan een tekort aan voedingstoffen betekenen. Strooi organische mestkorrels rondom het wortelgestel van de plant uit.
Gele bladeren kan ook een tekort aan stikstof betekenen. Dit is vaak het geval als je koemest geeft, hier zit dit namelijk amper in.
Bruine bladeren
Als de stengels langer worden, is het normaal dat de onderste bladeren bruin worden. De vallen er soms af. Worden de randen van de nieuwere bladeren ook bruin? Dan is er iets aan de hand.
Dit kan duiden op een tekort aan water. Zeker als je hop in een pot staat, moet je regelmatig water geven om uitdroging te voorkomen.
Naam | Humulus Lupulus |
Bijnaam | Hop, bierplant |
Standplaats | Zon |
Afmetingen | Tot 10 meter |