Dracaena Soorten: Kenmerken & Verzorging

Als je een plant wilt die meteen een hoek vult, is een dracaena een perfecte kamerplant. Het is een plant die met zijn tropische uiterlijk meteen de plek een mooie uitstraling geeft. Je kunt ze dan ook bijna overal plaatsen. Je moet er alleen rekening mee houden dat ze niet goed tegen de kou kunnen. We gaan verschillende soorten aan je laten zien. 

Verscheidenheid aan Dracaena soorten opgesteld in een helder verlichte kame
Verscheidenheid aan Dracaena soorten opgesteld in een helder verlichte kame

De dracaena familie

Dracaena’s zijn er ongeveer 40 verschillende uitvoeringen. De meeste mensen hebben hem thuis op stam staan, maar er zijn ook dracaena struiken. Ze behoren wel tot de dracaena familie, maar hebben totaal andere eigenschappen. 

Iets wat ze allemaal gemeen hebben, zijn hun langwerpige dunne bladeren. Deze zijn vaak groen, maar er zijn ook varianten die een groen blad hebben met een donker rode of oranje rand. Niet alle dracaena soorten zijn geschikt als kamerplant. Sommige kunnen namelijk erg groot worden. We gaan de populairste soorten met je delen!

Close-up van het gestreepte blad van Dracaena marginata

Dracaena braunii

De dracaena braunii kennen we ook wel als de gelukkig bamboe. Hij komt niet uit de bamboe familie, maar heeft zijn naam te danken aan hoe de stam eruit ziet. Vaak zijn ze klein van stuk, maar ze kunnen erg groot groeien. Het is een struik met dunne en flexibele stengels en de bladeren lopen taps toe. In de juiste omstandigheden kan deze struik wel een hoogte van 1,5 meter bereiken. 

Dracaena fragans Compact

In de volksmond wordt deze ook wel de compacte dracaena genoemd. Hij heeft bredere en wat kortere bladeren dan andere dracaena’s. Hij is voor veel woningen ideaal omdat hij niet zo groot wordt. Hij zal niet groter groeien dan een meter. Ook kan hij veel aan qua omstandigheden en past hij zich makkelijk aan.

Dracaena fragrans met zijn brede, glanzende bladeren in een pot
Dracaena fragrans met zijn brede, glanzende bladeren in een pot

Dracaena Marginata 

Ook deze dracaena heeft de typische lange en smalle bladeren. Ze hebben een groene kleur met een bijzondere rode rand. Deze dracaena is zowel in klein als groot formaat populair. De grotere uitvoering die je kunt kopen zijn vaak 3 verschillende maten in 1 pot. Zo zorgen ze voor extra volume en vullen ze meteen een hele hoek in huis op. 

Dracaena Surculosa

De dracaena surculosa heeft wat andere bladeren dan de meeste dracaena’s. Zijn bladeren zijn wel smal, maar minder lang en puntig. De bladeren zelf zijn groen gevlekt, wat er ook weer bijzonder uit ziet. Deze dracaena groeit niet op stam en is dan ook een goed voorbeeld van een van de dracaena soorten die als een struik groeit. Deze struiken kun je zowel als kleine uitvoering van 17 cm vinden, maar ook als grote struiken van 3 meter hoog. 

Dracaena Reflexa

De dracaena reflexa is een dracaena soort met meerdere stammen met groene blaadjes. Een vergelijkbare soort is de Dracaena Warneckei. Bij deze dracaena soort zijn de bladeren wat lichter van kleur en hebben ze witte strepen. Door de meerdere stammen bij elkaar zijn deze dracaena soorten al snel een echte boom. 

Andere dracaena soorten

Naast de dracaena soorten die we in ons huis hebben, zijn er nog veel meer soorten te vinden. Deze groeien vaak alleen in warme gebieden en worden ook erg groot. Dit maakt ze niet geschikt als kamerplant. Zo kan de dracaena drake wel 12 meter groot worden en de dracaena cinnabari wel 10 meter. Deze soorten hebben ook een dikke en bijzondere stam en groeien alleen in een warm klimaat. 

De dracaena verzorgen

Het verzorgen van de dracaena is zeer makkelijk. Zolang ze onder de juiste omstandigheden in je huis geplaatst worden, kunnen ze erg veel hebben. Ze zullen dan ook niet zo snel doodgaan. Wel kan het zo zijn dat wanneer je ze verwaarloost of niet onder de ideale omstandigheden verzorgt, ze minder snel zullen groeien. 

Als je ze bijvoorbeeld voor een lange periode te weinig water geeft, zul je geen nieuwe groei zien. Ook kan de stam zijn stevigheid verliezen. Wanneer je de dracaena te ver van de lichtbron af zet, zal hij hier naar toe gaan groeien. Dit kan ervoor zorgen dat het een lange en dunne stam wordt. Zo vergroot je de kans dat de stam bezwijkt onder het gewicht van de bladeren en breekt. 

Wanneer de stam lang en dun wordt, kun je 2 dingen doen. Als je de plant intact wilt houden, is het belangrijk dat je de stam ondersteuning geeft. Zo kun je bijvoorbeeld een bamboestok in de aarde steken en hem daar aan vast binden. Zo zal hij weer beter rechtop blijven staan en steun hebben aan de bamboestok. Het is hierbij natuurlijk nog wel belangrijk dat je hem dichter naar de lichtbron toe verplaatst, zodat hij niet sterker kan groeien. 

Wanneer de stam raar en dun gegroeid is en je dit niet mooi vindt, kun je er altijd nog voor kiezen om de plant te stekken. Je hebt hier wel wat geduld voor nodig, maar het stekken van een dracaena gaat gelukkig redelijk makkelijk en zo heb je weer een nieuwe plant. 

Inhoudsopgave: