Philodendron Xanadu Gele Bladeren: Oorzaken & Oplossingen

De philodendron xanadu is een prachtige tropische plant die wij hier kennen als kamerplant. Hij is met name populair vanwege zijn mooie groene blad. Maar soms kan het voorkomen dat het blad ineens geel wordt. Help! Waarom heeft mijn philodendron xanadu gele bladeren? We gaan je vertellen hoe dit kan komen en hoe je kan zorgen dat er niet nog meer gele bladeren bij komen. 

Philodendron Xanadu plant met opvallende gele bladeren.
Philodendron Xanadu plant in a ceramic pot closeup view

Zijn gele bladeren erg?

In sommige gevallen is er niet meteen reden tot paniek nodig als je plant een geel blad heeft. Wanneer een blad oud is, is het ook heel normaal dat hij op een gegeven moment geel wordt en afsterft. Zo heeft je philodendron weer energie over om mooie nieuwe bladeren te groeien. 

Als je philodendron xanadu gele bladeren krijgt en het zijn er bijvoorbeeld maar 2 of 3, hoef je je hier niet meteen zorgen over te maken. Echter, wanneer het ineens om veel gele bladeren in een korte periode gaat, dan is het tijd om op onderzoek uit te gaan.

Close-up van een geel verkleurd blad van een Philodendron Xanadu.
Close-up van een geel verkleurd blad van een Philodendron Xanadu.

Te veel of te weinig water

Als je philodendron ineens veel gele bladeren krijgt, dan is de kans groot dat er iets mis is met de hoeveelheid water die je geeft. Zowel te veel als te weinig water geven kan ervoor zorgen dat je philodendron xanadu gele bladeren krijgt. Gelukkig is dit makkelijk te achterhalen en dan ook makkelijk op te lossen. 

Over het algemeen is een philodendron makkelijk te verzorgen. Ze kunnen redelijk wat verdragen, maar met de juiste verzorging zullen ze alleen maar beter en mooier kunnen groeien. Zo houdt de philodendron niet van te natte aarde. 

Wanneer de aarde te nat blijft, zal dit leiden tot wortelrot. De wortels kunnen dan geen voeding meer uit de aarde halen en de plant geen energie meer geven om te groeien. Dit zal leiden tot gele bladeren en uiteindelijk zal het ook zorgen dat je plant afsterft. 

Ook als je te weinig water geeft, kan dit gebeuren. Als je geen water geeft, hebben de wortels ook niets meer om voeding en water uit te halen. Ook dit zal weer zorgen dat je gele bladeren krijgt en dat de plant zal afsterven. 

Het is dan ook belangrijk dat je de plant regelmatig controleert of je hem water moet geven of niet. Dit kun je het beste doen door even je vinger in de aarde te steken en de aarde te voelen. Wanneer de aarde nog vochtig aanvoelt, kun je beter nog even wachten met het geven van water. Het is dan ook niet erg als de aarde tussen gietbeurten door een beetje opdroogt. Zolang de aarde niet te lang droog staat, komt het helemaal goed. Zodra de aarde echt droog is, kun je wel meteen water geven.

Close-up van een geel verkleurd blad van een Philodendron Xanadu.
Close-up van een geel verkleurd blad van een Philodendron Xanadu.

De juiste standplaats

Een philodendron groeit van nature in het oerwoud. Hier krijgt hij veel indirect daglicht. Hij houdt er dan ook niet van om in het felle zonlicht te staan. Wanneer hij te veel direct daglicht op zijn bladeren krijgt, zal dit ervoor zorgen dat zijn bladeren verbranden. Ook dan zullen de bladeren geel worden en uiteindelijk afsterven. 

Ook wanneer hij juist weer niet genoeg daglicht krijgt, kan hij last krijgen van gele bladeren. Hij zal dan juist lange stengels proberen te groeien en maar weinig bladeren produceren. Wanneer hij niet genoeg daglicht krijgt, zal hij ook niet meer genoeg energie uit het licht kunnen halen en bladeren geel laten worden en af laten sterven. De juiste standplaats is voor een philodendron xanadu dus ook erg belangrijk. 

Vergelijking van een gezond Philodendron Xanadu blad en een door verkleuring aangetast blad
Vergelijking van een gezond Philodendron Xanadu blad en een door verkleuring aangetast blad

Ongewenste bezoekers

Ook planten kunnen last krijgen van ziektes of ongewenste bezoekers. Wanneer je philodendron ongedierte heeft, zul je dit ook meteen aan zijn gele bladeren kunnen zien. Hij kan bijvoorbeeld last krijgen van spint of wolluis. Deze beestjes zuigen al het sap en voedingsstoffen uit de plant en zijn bladeren. Zo beschadigen ze de plant en bladeren snel. Omdat ze alle voedingsstoffen eruit zuigen, zullen de bladeren niet meer genoeg voedingsstoffen krijgen en al snel geel kunnen worden. 

Van ongedierte wil je het liefste dan ook snel afkomen. Ze kunnen erg veel schade aanrichten aan je plant en er voor zorgen dat je plant dood gaat. Dat is op zichzelf al erg vervelend, maar ze kunnen ook makkelijk overspringen naar je andere planten in huis en zo al je planten aantasten. Gelukkig zijn er genoeg middeltjes die je kunt gebruiken tegen deze ongewenste bezoekers. 

Eerst moet je uitzoeken van welk ongedierte je last hebt. Je kunt voor elke soort ongedierte wel een specifieke soort bestrijdingsmiddel vinden. Dit zijn vaak sprays die ervoor zorgen dat het ongedierte op je plant doodgaat, maar je plant zelf niet aangetast wordt. Het is hierbij wel belangrijk dat je de bestrijdingsmiddelen op de juiste manier gebruikt. Lees voor gebruik altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking door en gebruik het op een veilige en juiste manier om je plant te redden. 

Inhoudsopgave: