Philodendron Xanadu

Philodendron Xanadu

Philodendron Xanadu is perfect voor jou als je op zoek bent naar een grote kamerplant die makkelijk is in het onderhoud. Deze plant kan in een pot wel 1,5 meter hoog worden, maar blijft tegelijkertijd redelijk compact. In tegenstelling tot veel ander Philodendrons is de Xanadu een rechtopstaande plant. Er is dus geen klimrekje of mosstok nodig om hem in de hoogte te laten groeien.

De grote bladeren geven de plant een exotisch uiterlijk. Deze bladeren worden bij een goede verzorging wel een halve meter lang en 35 centimeter breed. Deze glanzende, groene, leerachtige bladeren hebben kenmerkende vingers. Meestal tussen de 15 a 20 per blad.

Een ander groot voordeel aan de Philodendron Xanadu: hoe ouder de plant, hoe mooier. Naarmate de plant ouder wordt krijgt hij bredere bladeren met dieper ingesneden vingers. Hoe je deze prachtige kamerplant mooi oud kan laten worden? Een goede verzorging! Hoe je dat aanpakt lees je hier.

Philodendron Xanadu

Philodendron Xanadu verzorging

Standplaats en licht

De Philodendron Xanadu houdt van veel indirect zonlicht. Let erop dat er zo min mogelijk direct zonlicht op de bladeren mag komen. Dan kan het zijn dat ze verkleuren of bleek worden. In het slechtste geval kan bladverbranding optreden. Dit gebeurt voornamelijk in de zomer, als de zon heet is. Deze tropische kamerplant doet het dus het beste in een lichte kamer waar de stralen nooit direct op het blad schijnen. Overigens zijn een paar uur zon in de ochtend of avond prima. Het gaat echt om de hete middagzon die schadelijk is.

Kies liever voor een plek die iets donkerder is dan iets lichter. Deze plant kan namelijk beter tegen weinig licht dan veel andere tropische planten. Het is goed op de bladeren te letten bij het kiezen van de standplaats. Bij weinig licht worden de bladeren donkerder van kleur. Dit is prima. Als het echt te weinig licht is worden de bladeren taai. Dan is de standplaats toch te donker en moet je de Xanadu plant verplaatsen naar een plekje met meer licht.

Tot slot is het goed te weten dat deze plant zeer groot kan worden. Naarmate hij groter wordt moet je hem ondersteunen met een mosstok. Er zijn trouwens ook hangende Philo’s zoals de Philodendron Scandens.

Philodendron Xanadu in pot

Grond

Gebruik voor de Philodendron Xanadu een potgrond die goed draineert. Goed drainerende potgrond heeft twee belangrijke voordelen. Ten eerste zorgt het er voor dat de wortels nooit te lang in natte grond blijven staan. Dit is schadelijk en kan wortelrot veroorzaken. Ten tweede is een drainerende potgrond luchtiger dan normale potgrond. Zo worden de wortels niet verdrukt en krijgen ze voldoende zuurstof.

De potgrond is dus echt een belangrijk onderdeel van de verzorging van de Philodendron Xanadu. Je kunt een normale potgrond voor kamerplanten gebruiken, maar meng die dan aan met zand of perliet. Dan krijg je die luchtige structuur die zo belangrijk is. Ook kun je kiezen voor een potgrond voor orchideeën. Deze voldoet al aan deze kenmerken.

Philodendron Xanadu bladeren
Voor- en achterkant van het blad. De bladeren doen denken aan die van de Philodendron Selloum.

Pot en verpotten

Gebruik altijd een pot met een drainage gat onderin. Dit voorkomt dat water in de pot blijft staan. Om de afwatering verder te verbeteren kun je nog een laagje hydrokorrels (kleikorrels) onderin leggen.

Gezien de afmetingen van deze prachtige Philodendron Xanadu zou je het niet zeggen, maar hij staat liever in een krappe pot dan een ruime. De wortels mogen dus best wat krapper zitten. Verpotten is dan ook enkel nodig als je ziet dat de groei is gestopt of als de wortels uit het draingage gat komen.

Er is nog een ander belangrijk signaal waaraan je kunt merken dat jouw plant verpot moet worden. Als de grond niet meer goed draineert zitten de wortels erg strak in de pot. Dan is het tijd om de plant te verhuizen naar een grotere pot.

Philodendron Xanadu

Water geven

Water geven is een lastig onderdeel van de verzorging van deze plant. In de ideale situatie staat de Philodendron Xanadu niet in drassige grond. Tegelijkertijd mag de grond ook nooit helemaal uitdrogen. In de praktijk kun je niet een standaard dag in de week kiezen. De frequentie en hoeveelheid water is namelijk altijd afhankelijk van verschillende factoren.

Hoe minder licht de plant bijvoorbeeld krijgt, hoe minder water deze verbruikt. Ook kan het zijn dat de kachel aan staat binnen, waardoor de aarde sneller uitdroogt. Daarnaast verbruikt de plant in de lente en zomer meer water dan in de winter.

Het is dus zaak eerst de aarde te controleren voordat je water geeft. Is de aarde nog nat? Geef dan geen water. Begint de aarde op te drogen? Dan is het tijd voor een gietbeurt.

De aarde is dus altijd licht vochtig. Dat betekent dat het een welkome situatie is voor rouwvliegjes. Dit zijn kleine zwarte vliegjes die graag verblijven in een vochtige omgeving. Mocht je er eentje zien, onderneem dan gelijk actie. Ze verspreiden zich namelijk snel. Verder lezen over rouwvliegjes.

Luchtvochtigheid

De Philodendron Xanadu is een tropische plant. Die is dus ingesteld op een hoge luchtvochtigheid. Veel hoger dan in onze woon- en slaapkamers. Gelukkig is de plant ook vrij tolerant voor een lagere luchtvochtigheid. Je hoeft dus niet per se actie te ondernemen.

Als je de plant echter wel voorziet in de behoeftes op dit gebied, wordt je beloond met een mooiere, meer glimmende en beter groeiende plant. Een hoge luchtvochtigheid kun je vrij gemakkelijk voor elkaar krijgen. Besproei de bladeren dagelijks met een plantenspuit tot ze helemaal nat zijn. Doe je dit dagelijks, dan zie je plant hier van opknappen!

De Philodendron Xanadu houdt wel van een hoge luchtvochtigheid
De Philodendron Xanadu houdt wel van een hoge luchtvochtigheid

Philodendron Xanadu snoeien

Een Philodendron Xanadu groeit van nature al in de gewenste vorm. Je hoeft ze dus eigenlijk nooit te snoeien voor de vorm. Wel is het belangrijk om regelmatig de beschadigde of dode bladeren te verwijderen. Zo heeft de plant weer alle energie voor de gezonde bladeren. Gebruik hiervoor altijd een schone en scherpe snoeischaar.

Er is één uitzondering op dit gebied. Een oude Philodendron Xanadu kan na verloop van tijd wat dunner worden dan gewenst. Je kunt de plant dan terugsnoeien om deze te stimuleren voller terug te groeien.

Temperatuur

Deze plant doet het prima bij temperaturen tussen de 15ºC en 30ºC. Dat betekent dat je de Xanadu plant dus in praktisch iedere kamer in huis kunt neerzetten.

Geen speciale wensen aan de temperatuur dus, maar let wel op plotselinge temperatuurschommelingen. Dit kan deze plant niet echt waarderen. Dat betekent bijvoorbeeld niet naast een open raam zetten in de winter of naast een kachel die aanstaat.

Xanadu plant

Voeding

Extra bijvoeden tijdens het groeiseizoen is belangrijk voor een goede groei en glanzende bladeren van jouw Philodendron Xanadu. Het is zaak niet te veel bij te voeden. De wortels kunnen door een overschot aan voeding in de pot verbranden.

Op gebied van voeding geldt: liever iets te weinig dan te veel. Zorg dus dat je aan de veilige kant zit. Begin met voeden in het voorjaar als je ziet dat de plant sneller begint te groeien. In de loop van het najaar bouw je de voeding weer af zodat je kunt stoppen in de winter.

Philodendron Xanadu stekken

Jouw Philodendron Xanadu stekken kan op twee manieren. De eerste manier is het splitten van de kluit in meerdere planten. De tweede manier is het nemen van stengelstekken en die laten wortelen in water. In beide gevallen kun je het beste te werk gaan in het voorjaar. Dan gaat de plant de groeifase in en heb je de hoogste kans van slagen.

Vermeerderen door de kluit te splitsen

Deze methode kan wat spannend zijn als je dit nooit eerder hebt gedaan. Er zijn echter veel planten die je op deze manier kunt vermeerderen zoals de Graslelie en de Maranta.

Haal als eerste de plant voorzichtig uit de pot. Je hebt nu de kluit in je handen en je zoekt naar een punt om ze makkelijk te kunnen scheiden. Soms moet je eerst wat aarde van de kluit afkloppen of een beetje met je vingers door de kluit heengaan.

Je kunt de kluit voorzichtig in 2 of meerdere delen splitsen. Soms zijn er dikke wortels in elkaar verstrengeld die je niet uit elkaar kunt trekken. Dan kun je een mesje gebruiken.

Zet iedere nieuwe kluit in zijn eigen pot. Het is slim om meteen verse potgrond toe te voegen, dan kunnen ze weer lekker lang vooruit. Geef ze de komende tijd wat vaker kleine beetjes water zodat de wortels kunnen herstellen.

Stekken op water

Om de Philodendron Xanadu te stekken op water neem je stengels met ten minste één blad. Snij ze net onder een bladknoop af. Het mooiste is als je stekken neemt van jonge takken, daar zit nog veel energie in om te groeien.

Zet de stekken in water en plaats ze ergens waar ze veel licht krijgen, maar geen direct zonlicht. Nu is het wachten. Normaal gesproken zie je binnen twee weken de eerste worteltjes verschijnen. Laat deze jonge worteltjes nog wat langer worden voordat je de plantjes naar de aarde overzet.

Philodendron Xanadu stekken op water
Philodendron Xanadu stekken op water

Veel gestelde vragen en problemen

Is Philodendron Xanadu giftig?

Ja, helaas is de Philodendron Xanadu giftig bij inname. Het is dus belangrijk dat je deze plant uit de buurt houdt van kleine kinderen, katten en honden. Mocht het toch gebeuren dat delen van het blad of de stengel worden ingenomen moet je direct een (dieren)arts raadplegen.

Waarom heeft de Xanadu plant twee namen?

Philodendron Xanadu heeft een hele geschiedenis. In 1983 werd er vastgelegd dat het een Australische soort is. Op basis van DNA onderzoek werd in 2018 echter ontdekt dat het om een Braziliaanse soort gaat. De naam werd omgedoopt tot Thaumatophyllum Xanadu.

Het gebeurt vaker dat planten na jaren opeens een nieuwe naam krijgen. In de praktijk duurt het vaak erg lang totdat mensen die nieuwe naam ook daadwerkelijk gaan gebruiken.

Philodendron Xanadu giftig voor katten

De plant heeft gele bladeren

Heeft jouw Philodendron Xanadu geel blad? Dat is niet meteen een reden tot paniek. Oudere bladeren aan deze plant worden namelijk altijd eerst geel voordat ze afsterven. Dit is het natuurlijke proces. Als er echt veel bladeren geel worden, ook de nieuwe, dan is er iets anders aan de hand. Meestal is het een kwestie van te natte aarde. Lees hierboven op de pagina over de juiste potgrond en hoeveelheid water geven om dit op te lossen.

Samenvatting

Botanische naamThaumatophyllum Xanadu
Ook bekend alsPhilodendron Xanadu, Xanadu plant
StandplaatsLicht tot meer schaduwrijk
Water behoefteGrond vochtig houden, niet te nat
Giftig?Ja, buiten bereik van kinder houden

Inhoudsopgave: