Philodendron Selloum

Philodendron Selloum

De Philodendron Selloum is een van de meest bekende Philodendrons van dit moment. Deze prachtige kamerplant heeft zeer grote bladeren. Onder de juiste omstandigheden kunnen de bladeren van de Philodendron Selloum wel een meter groot worden! Door de afmetingen van de bladeren, gecombineerd met de vorm, geeft deze plant jouw kamer een echte jungle look.

Die look is niet zo gek, want de Philodendron Selloum is ook afkomstig uit de jungle, specifieker de tropische gedeeltes van Zuid-Amerika. Ondanks de afkomst groeit deze plant ook prima als kamerplant. Veel tropische planten die als kamerplant worden gehouden hebben het hier moeilijk, de Philodendron Selloum niet.

Ondanks de kracht van de plant is een goede en juiste verzorging belangrijk. Met de juiste verzorging kan de Philodendron Selloum jaren meegaan en mooi blijven. Op deze pagina lees je de belangrijkste punten om dit goed aan te pakken. Het kiezen van de juiste standplaats, water geven en voeding zijn een aantal van die onderwerpen. Onderaan de pagina vind je het antwoord op veel gestelde vragen.

Philodendron Selloum
Philodendron Selloum kan erg groot worden

Philodendron Selloum verzorging

Standplaats en licht

Houd met het kiezen van de standplaats rekening met de inval van de zon in de kamer. Het is niet wenselijk dat de zonnestralen direct op de bladeren van de Philodendron Selloum vallen. In de ochtend en avond is dit niet een heel groot probleem, maar in de hete middag moet dit absoluut worden voorkomen. De reden? Direct zonlicht van achter glas kan zwarte vlekken op de bladeren creëren.

Zorg in plaats daarvan voor een standplaats met lekker veel indirect zonlicht. Doordat jouw Selloum veel licht krijgt zal ze snel en mooi groeien.

Rekening houden met temperatuur

De Philodendron Selloum stelt niet hele gekke eisen op gebied van de temperatuur. De normale kamertemperatuur is prima. Houd er rekening mee dat snelle temperatuurschommelingen een negatief effect op de groei van de plant hebben. Deze schommelingen ontstaan door een radiator, airco, tocht of open raam.

blad van de Philodendron Selloum
Blad van de Philodendron Selloum

Luchtvochtigheid

Hierboven werd al even de radiotor genoemd. Naast een verhoogde temperatuur veroorzaakt deze ook een zeer lage luchtvochtigheid. Voor een tropische plant kan de Philodendron Selloum vrij goed tegen een lagere luchtvochtigheid. Het is bijvoorbeeld niet nodig om deze plant te benevelen met een plantenspuit. Alhoewel deze plant dus vrij goed bestand is tegen de drogere lucht hier, moet een standplaats naast een kachel toch wel echt worden vermeden. Als die aan staat daalt de luchtvochtigheid dermate dat ook deze plant daar niet meer tegen kan.

Philodendron Selloum water geven

Geef deze plant steeds zo veel en zo vaak water dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet drijfnat blijft. Beide extreme uitersten zijn schadelijk voor de plant. Te lang in te natte grond zorgt voor gele of zelfs volledig gele bladeren. Te lang in te droge grond zorgt voor uitdroging en bladuitval.

Een goede manier van water geven is wachten totdat de bovenste paar centimeter van de aarde droog is. Dit kun je eenvoudig controleren door je vinger in de aarde te steken.

Snoeien

Het is je wellicht al opgevallen: Philodendron Selloum is een snelle groeier die heel snel heel groot kan worden. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan wel worden gedaan om de groei in toom te houden. Deze soort kan worden gesnoeid door de bladeren zo dicht mogelijk bij de basis af te knippen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de hoofdstam in te korten. Dit is vooral nuttig als de plant niet meer mooi groeit. Door haar flink in te korten stimuleer je de plant voller en mooier terug te groeien.

Los van de snoei om de groei te controleren is het altijd aan te raden om dode bladeren weg te snoeien. Ook deze snoei je zo dicht mogelijk bij de basis weg.

Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar. Ook is het aan te raden om handschoenen te dragen. Het sap van deze plant kan irriteren op de huid.

philodendron selloum Thaumatophyllum

Pot en verpotten

Deze plant staat graag in een iets krappere pot. Verpotten is dus pas nodig als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien. Kies voor een pot die ietsje groter is dan de oude. Ook voor de nieuwe pot is het belangrijk dat er een gat in de bodem zit.

Welke potgrond gebruiken?

Jouw Philodendron Selloum geeft de voorkeur aan luchtige potgrond. Er zijn speciale soorten potgrond verkrijgbaar voor tropische planten. Deze potgrond heeft een luchtige samenstelling en geven de wortels het effect wat ze in de natuurlijke habitat ook hebben.

Keuze voor planten voeding

Gebruik een plantenvoeding voor bladplanten, en dan het liefst een biologische variant. Deze snelle groeier kan in de lente en zomer wekelijks wat plantenvoeding gebruiken. In de herfst en winter is iedere maand voldoende.

Philodendron Selloum omschrijving

Net zoals haar broertjes en zusjes, zoals de Philodendron Scandens, valt ook de Philodendron Selloum in de plantenfamilie Araceae. Van oorsprong werd deze soort ingedeeld in het geslacht Philodendron, maar later bleek dat niet juist. Officieel valt de Selloum binnen het geslacht Thaumatophyllum. Om het helemaal compleet te maken is een synoniem voor deze plant de Thaumatophyllum Bipinnatifidum. Naast deze benaming kun je deze plant vinden onder de noemer Philodendron Bipinnatifidum en de meest gebruikte term Philodendron Selloum.

Hoe je haar ook noemt, de Philodendron Selloum is een echte krachtpatser. Van origine groeit deze plant voornamelijk in Brazilië, Bolivia, Argentinië en Paraguay. Dit zijn allen tropische gebieden. Het is daar warm en de luchtvochtigheid is hoog. Ondanks de verschillen in omstandigheden tussen de natuurlijke habitat en ons koude landje, doet ze het hier prima. De Philodondron Selloum staat bekend als een snelgroeiende kamerplant waar je weinig naar hoeft om te kijken. Dit in tegentelling tot andere tropische planten die we als kamerplant houden, zoals de Calathea.

De bladeren van de Philodendron Selloum zijn groot en hebben vingers. Deze vingers zijn diep ingesneden en doen denken aan de bladeren van de Philodendron Xanadu. In de natuurlijke habitat worden deze bladeren soms wel 1,5 meter groot, maar als kamerplant is een krappe meter als indrukwekkend.

Het kan zijn dat je bloemen aan jouw plant ziet verschijnen, maar dit is niet erg waarschijnlijk. Een volwassen plant kan na ongeveer 10 tot 15 jaar gaan bloeien. Als kamerplant kan het zijn dat dit gebeurt, maar als dit niet gebeurt is er niets ergs aan de hand. De omstandigheden zijn hier nu eenmaal niet zo perfect als in de natuurlijke habitat.

Philodendron Selloum stam
De stam van de Philodendron Selloum kan zeer dik worden. Je ziet waar er bladeren aan hebben gezeten.

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Philodendron Selloum stekken?

Dat kan zeker! Hier zijn meerdere manieren voor. Kijk voor een stappenplan op onze pagina over Philodendron stekken.

Is de Philodendron Bipinnatifidum giftig voor katten?

Helaas zijn alle soorten binnen deze plantenfamilie giftig voor katten. Niet alle katten eten van kamerplanten, maar je zou het risico niet willen lopen. Dus heb je katten? Neem dan geen Philodendron Selloum in huis!

Samenvatting

Botanische naamPhilodendron Selloum
Ook bekend alsPhilodendron Bipinnatifidum
Maximale hoogte10 meter
Afmetingen bladMaximaal 90 centimeter
Water behoefteMatig vochtig houden
Licht behoefteVeel indirect licht
Samenvatting van de Philodendron Selloum

Inhoudsopgave: