Philodendron stekken

Philodendron stekken

Een Philodendron stekken is helemaal niet moeilijk en erg leuk om te doen. Waarschijnlijk ken je de Philodendron als een sterke en goed groeiende kamerplant. Die kenmerken geeft de plant door aan de stekken.

Natuurlijk moet je het op de juiste manier aanpakken, maar door de juiste stappen te volgen lukt het eigenlijk altijd. De juiste aanpak voor het stekken van jouw Philodendron lees je hier!

Philodendron stekken
Philodendron stekken is niet moeilijk

Benodigdheden en voorbereiding

Wat heb je nodig om een Philodendron te stekken?

  • Een Philodendron (natuurlijk)
  • Een schone en scherpe (snoei)schaar
  • Een glaasje water

Wanneer kun je dit het beste doen? Dat is in het voorjaar. In het voorjaar stekken heeft de absolute voorkeur omdat de plant dan de meeste energie heeft.

Let wel dat het stekken bij de ene soort makkelijker gaat dan bij de ander. Het simpelst is het stekken van een soort die echt een stam groeit, zoals hierboven op de foto. Lastiger is bijvoorbeeld een Philodendron Birkin White Measure, maar ook dit kan nog steeds.

Philodendron stekken in 3 simpele stappen

Stap 1: De Philodendron stekken afknippen

Selecteer ranken om te gaan stekken. Het liefst meer dan 1, dan heb je meerdere kansen. Een stek is het liefst minimaal 10 centimeter, maar liever langer.

Als je een rechtopstaande soort gaat stekken, zoals de Philodendron Xanadu, dan heeft deze waarschijnlijk luchtwortels. Knip dan de stek een paar centimeter onder deze luchtwortel af. Deze luchtwortel gaat in het water straks verder groeien.

Het is heel normaal dat je bij bepaalde hangende soorten, zoals de Philodendron Scandens, geen luchtwortels hebt. Ook zonder luchtwortel kun je stekken. Knip dan simpelweg de gewenste lengte af, maar zorg ervoor dat er veel blad aan de stengel zit.

Voor de plantenliefhebbers: we hebben het hier over “rechtopstaande” en “hangende” soorten, maar technisch gezien bestaan die niet. Alle soorten zijn klimmers, maar we houden ze als kamerplant vaak staand of hangend.

Stap 2: De stekken voorbereiden en in water zetten

Voordat je de Philodendron stekken in water kunt zetten moeten eerst de onderste bladeren worden verwijderd. De reden hiervoor is dubbel: het blad kan in het water makkelijk gaan rotten, dat moet worden voorkomen. Daarnaast groeien uit de kale bladknopen de nieuwe wortels. Het is ook belangrijk dat er bovenop de stekken nog wel bladeren zitten.

Zet de stekken in het water en zet het glaasje weg op een lichte plek. Het liefste staan jouw Philodendron stekken niet in de volle zon of op de tocht.

philodendron stekken op water
Een Philodendron stek op water met een jong wortelgestel

Stap 3: Verpotten in de aarde

Hoe snel wortelen jouw Philodendron stekken? Dat is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De gezondheid van de moederplant
  • Het jaargetij (in de lente gaat het sneller dan in de winter)
  • De plek waar het stekje staat (in het donker duurt het langer)
  • De temperatuur (op een koude plek kan het even duren)

Jouw stekken kunnen voor langere tijd in water blijven staan, maar het beste is om ze uiteindelijk te verpotten. De plant heeft voedingstoffen nodig en die zitten in aarde. Verpotten kan als de wortels een paar centimeter zijn.

grotere Philodendron stekken
Je kunt ook een langere tak van de Philodendron stekken!

Meer tips in onderstaande (Engelstalige) video:

Inhoudsopgave: