Philodendron Birkin

Philodendron Birkin

Op zoek naar een unieke kamerplant? Dan is de Philodendron Birkin echt iets voor jou. Deze plant is sierlijk, stevig en heeft een uniek uiterlijk. De glanzende bladeren hebben prachtige witte patronen over het oppervlakte lopen. Door deze witte patronen heeft de plant de bijnaam Philodendron Birkin “White Measure” gekregen.

Deze Philodendron is een prachtige aanvulling op jouw plantencollectie. Hoe je haar moet verzorgen lees je hier.

Philodendron Birkin
Philodendron Birkin

Philodendron Birkin verzorging

Standplaats en licht

Houd met het kiezen van de standplaats rekening met de inval van de zon in de kamer. Het is niet wenselijk dat de zonnestralen direct op de bladeren van de Philodendron Birkin vallen. In de ochtend en avond is dit niet een heel groot probleem, maar in de hete middag moet dit absoluut worden voorkomen. De reden? Direct zonlicht van achter glas kan zwarte vlekken op de bladeren creëren.

Zorg in plaats daarvan voor een standplaats met lekker veel indirect zonlicht. Doordat jouw White Measure veel licht krijgt zal ze snel en mooi groeien.

Rekening houden met temperatuur

De Philodendron Birkin White Measure stelt niet hele gekke eisen op gebied van de temperatuur. De normale kamertemperatuur is prima. Houd er rekening mee dat snelle temperatuurschommelingen een negatief effect op de groei van de plant hebben. Deze schommelingen ontstaan door een radiator, airco, tocht of open raam.

Luchtvochtigheid

Hierboven werd al even de radiotor genoemd. Naast een verhoogde temperatuur veroorzaakt deze ook een zeer lage luchtvochtigheid. Voor een tropische plant kan de Philodendron Birkin vrij goed tegen een lagere luchtvochtigheid. Het is bijvoorbeeld niet nodig om deze plant te benevelen met een plantenspuit. Alhoewel deze plant dus vrij goed bestand is tegen de drogere lucht hier, moet een standplaats naast een kachel toch wel echt worden vermeden. Als die aan staat daalt de luchtvochtigheid dermate dat ook deze plant daar niet meer tegen kan.

Philodendron Birkin White Measure
Philodendron Birkin White Measure

Philodendron Birkin water geven

Geef deze plant steeds zo veel en zo vaak water dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet drijfnat blijft. Beide extreme uitersten zijn schadelijk voor de plant. Te lang in te natte grond zorgt voor gele of zelfs volledig gele bladeren. Te lang in te droge grond zorgt voor uitdroging en bladuitval.

Een goede manier van water geven is wachten totdat de bovenste paar centimeter van de aarde droog is. Dit kun je eenvoudig controleren door je vinger in de aarde te steken.

Snoeien

Het is je wellicht al opgevallen: Philodendron Birkin White Measure is een snelle groeier die heel snel heel groot kan worden. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan wel worden gedaan om de groei in toom te houden. Deze soort kan worden gesnoeid door de bladeren zo dicht mogelijk bij de basis af te knippen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de hoofdstam in te korten. Dit is vooral nuttig als de plant niet meer mooi groeit. Door haar flink in te korten stimuleer je de plant voller en mooier terug te groeien.

Los van de snoei om de groei te controleren is het altijd aan te raden om dode bladeren weg te snoeien. Ook deze snoei je zo dicht mogelijk bij de basis weg.

Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar. Ook is het aan te raden om handschoenen te dragen. Het sap van deze plant kan irriteren op de huid.

Pot en verpotten

Deze plant staat graag in een iets krappere pot. Verpotten is dus pas nodig als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien. Kies voor een pot die ietsje groter is dan de oude. Ook voor de nieuwe pot is het belangrijk dat er een gat in de bodem zit.

philodendron birkin verzorging
Verzorging van de Philodendron Birkin kan lastig zijn

Welke potgrond gebruiken?

Jouw Philodendron Birkin geeft de voorkeur aan luchtige potgrond. Er zijn speciale soorten potgrond verkrijgbaar voor tropische planten. Deze potgrond heeft een luchtige samenstelling en geven de wortels het effect wat ze in de natuurlijke habitat ook hebben.

Keuze voor planten voeding

Gebruik een plantenvoeding voor bladplanten, en dan het liefst een biologische variant. Deze snelle groeier kan in de lente en zomer wekelijks wat plantenvoeding gebruiken. In de herfst en winter is iedere maand voldoende.

Philodendron Birkin omschrijving

Afkomst

Wist je dat de Philodendron Birkin “officieel” niet bestaat. Dat klinkt gek, deze plant is natuurlijk echt. Hiermee bedoelen we dat de deze plant niet is ontdekt in de natuur en daarna als kamerplant gekweekt. Nee, in plaats daarvan is deze plant gemuteerd vanuit een andere soort: Philodendron Rojo Congo.

Wat nog interessanter is: iedere Philodendron Birkin zou, in theorie, weer terug kunnen muteren in een Rojo Congo. Er zijn tal van voorbeelden waar de Philodendron Birkin opeens rode bladeren laat zien.

Wist je trouwens dat er ook een soort bestaat met oranje bladeren? Bekijk de Philodendron Prince of Orange.

Kleur van het blad

De bladeren van de Philodendron Birkin stelen natuurlijk direct de aandacht. Deze bladeren zijn donkergroen, glimmend en hebben prachtige witte strepen over het volledige oppervlakte lopen. Een eerste blik doet denken dat het hier gaat om de nerven, maar dit is niet het geval. De enige zichtbare nerf loopt door het midden.

De witte kleur is variegatie. Heel kort betekent dit simpelweg het ontbreken van bladgroenkorrels. Doordat deze er niet zijn is de kleur dus niet groen, maar wit. De Philodendron Birkin dankt hieraan haar bijnaam: Philodendron White Measure

Als jouw plant bij aankoop niet direct witte bladeren aanmaakt is dat niet direct een reden tot paniek. Het kan namelijk een tijdje duren voordat er witte gedeeltes op de bladeren verschijnen. Normaal gesproken verschijnen de witte strepen naarmate de bladeren ouder worden.

Maximale hoogte

Een volgroeide Philodendron Birkin kan een hoogte bereiken van maximaal 90 centimeter hoogte. Dit is net zo hoog als haar broertje, de Philodendron Prince of Orange. Dit is natuurlijk een forse kamerplant, maar kijkend naar de rest van dit plantengeslacht is het nog wel bescheiden in omvang.

Er zijn tal van soorten die vele malen groter worden. Denk bijvoorbeeld aan de woeste Philodendron Xanadu die echt een stam kan groeien. De afmetingen van de Philodendron Birkin zijn ook geen voor- of nadeel, maar enkel een kenmerk waarmee rekening gehouden moet worden bij de aanschaf.

Overigens kan het een tijdje duren voordat jouw Philodendron Birkin de uiteindelijke hoogte heeft bereikt. Het is een langzame groeier.

Philodendron Birkin blad closeup
Blad van de Philodendron Birkin van dichtbij

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Philodendron Birkin stekken?

Dat kan zeker! Hier zijn meerdere manieren voor. Kijk voor een stappenplan op onze pagina over Philodendron stekken.

Is de Philodendron Birkin giftig voor katten?

Helaas zijn alle soorten binnen deze plantenfamilie giftig voor katten. Niet alle katten eten van kamerplanten, maar je zou het risico niet willen lopen. Dus heb je katten? Neem dan geen Philodendron Selloum in huis!

Bruine of zwarte vlekken op de bladeren van de Philodendron Birkin?

Als je bruine of zwarte randen langs de bladeren ziet is dit vaak een teken van een te lage luchtvochtigheid. Het kan helpen om dagelijks te bladeren te benevelen met een plantenspuit. Als het echter gaat om zwarte vlekken op het bladoppervlak kan dit ook een teken zijn van bladverbranding. Jouw Philodendron Birkin kan niet tegen direct zonlicht.

Waarom verdwijnen de witte strepen?

Verdwijnen de witte strepen en worden de bladeren groen? Dit is een natuurlijk proces wat regelmatig voorkom bij de Philodendron Birkin. Normaal gesproken komt de witte kleur vanzelf weer terug. Overigens helpt het om de plant in deze fase wat meer licht te geven. Dit stimuleert de witte kleur. Let erop dat dit geen direct zonlicht mag zijn.

Waarom krijgt mijn Philodendron Birkin geel blad?

Gele bladeren zijn een teken dat de plant te lang te veel water heeft gekregen. Vervang direct de potgrond en geef in de toekomst minder water. Ook is het goed te zorgen voor afwatering door middel van een gat in de bodem van de pot en een laagje hydrokorrels onderin. Meer lezen over hydrokorrels kopen.

Samenvatting

Botanische naamPhilodendron Birkin
Ook bekend alsPhilodendron Birkin variegata, Philodendron White Measure
Maximale hoogte90 centimeter
Water behoefteMatig vochtig houden
Licht behoefteVeel indirect licht
Samenvatting van de Philodendron Birkin

Inhoudsopgave: