Philodendron Prince of Orange

Philodendron Prince of Orange

Na een enkele blik op de Philodendron Prince of Orange is het wel duidelijk waar hij zijn naam aan dankt. Iets wat vrijwel uniek is voor een kamerplant heeft hij wel: oranje bladeren. Deze bladeren starten tijdens het uitvouwen trouwens eerst in een soort van koperkleur. Na verloop van tijd worden ze pas oranje. Zodra er begonnen wordt met nieuwe, jonge blaadjes, worden de oudere bladeren groen. Zo blijft deze Philodendron Prince of Orange je bezig houden!

Deze Philodendron is de perfecte kandidaat als je op zoek bent naar een mooie kamerplant die eenvoudig is in de verzorging. Alles over deze verzorging lees je hier.

Botanische naamPhilodendron Prince of Orange
Ook bekend alsPrince of Orange Philodendron
Maximale hoogte90 centimeter
Afmetingen blad60 centimeter
Water behoefteMatig vochtig houden
Licht behoefteVeel indirect licht
Samenvatting van de Philodendron Prince of Orange
Philodendron Prince of Orange
Philodendron Prince of Orange

Philodendron Prince of Orange verzorging

Standplaats en licht

Houd met het kiezen van de standplaats rekening met de inval van de zon in de kamer. Het is niet wenselijk dat de zonnestralen direct op de bladeren van de Philodendron Prince of Orange vallen. In de ochtend en avond is dit niet een heel groot probleem, maar in de hete middag moet dit absoluut worden voorkomen. De reden? Direct zonlicht van achter glas kan zwarte vlekken op de bladeren creëren.

Zorg in plaats daarvan voor een standplaats met lekker veel indirect zonlicht. Doordat jouw Prince of Orange veel licht krijgt zal hij snel en mooi groeien.

Rekening houden met temperatuur

De Philodendron Prince of Orange stelt niet hele gekke eisen op gebied van de temperatuur. De normale kamertemperatuur is prima. Houd er rekening mee dat snelle temperatuurschommelingen een negatief effect op de groei van de plant hebben. Deze schommelingen ontstaan door een radiator, airco, tocht of open raam.

Luchtvochtigheid

Hierboven werd al even de radiator genoemd. Naast een verhoogde temperatuur veroorzaakt deze ook een zeer lage luchtvochtigheid. Voor een tropische plant kan de Philodendron Prince of Orange vrij goed tegen een lagere luchtvochtigheid. Het is bijvoorbeeld niet nodig om deze plant te benevelen met een plantenspuit. Alhoewel deze plant dus vrij goed bestand is tegen de drogere lucht hier, moet een standplaats naast een kachel toch wel echt worden vermeden. Als die aan staat daalt de luchtvochtigheid dermate dat ook deze plant daar niet meer tegen kan.

Philodendron Prince of Orange verzorging
Philodendron Prince of Orange is vrij eenvoudig in de verzorging

Philodendron Prince of Orange water geven

Geef deze plant steeds zo veel en zo vaak water dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet drijfnat blijft. Beide extreme uitersten zijn schadelijk voor de plant. Te lang in te natte grond zorgt voor gele of zelfs volledig gele bladeren. Te lang in te droge grond zorgt voor uitdroging en bladuitval.

Een goede manier van water geven is wachten totdat de bovenste paar centimeter van de aarde droog is. Dit kun je eenvoudig controleren door je vinger in de aarde te steken.

Snoeien

Het is je wellicht al opgevallen: Prince of Orange Philodendron is een snelle groeier die heel snel heel groot kan worden. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan wel worden gedaan om de groei in toom te houden. Deze soort kan worden gesnoeid door de bladeren zo dicht mogelijk bij de basis af te knippen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de hoofdstam in te korten. Dit is vooral nuttig als de plant niet meer mooi groeit. Door hem flink in te korten stimuleer je de plant voller en mooier terug te groeien.

Los van de snoei om de groei te controleren is het altijd aan te raden om dode bladeren weg te snoeien. Ook deze snoei je zo dicht mogelijk bij de basis weg.

Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar. Ook is het aan te raden om handschoenen te dragen. Het sap van deze plant kan irriteren op de huid.

Pot en verpotten

Deze plant staat graag in een iets krappere pot. Verpotten is dus pas nodig als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien. Kies voor een pot die ietsje groter is dan de oude. Ook voor de nieuwe pot is het belangrijk dat er een gat in de bodem zit.

Welke potgrond gebruiken?

Jouw Philodendron Prince of Orange geeft de voorkeur aan luchtige potgrond. Er zijn speciale soorten potgrond verkrijgbaar voor tropische planten. Deze potgrond heeft een luchtige samenstelling en geven de wortels het effect wat ze in de natuurlijke habitat ook hebben.

Keuze voor planten voeding

Gebruik een plantenvoeding voor bladplanten, en dan het liefst een biologische variant. Deze snelle groeier kan in de lente en zomer wekelijks wat plantenvoeding gebruiken. In de herfst en winter is iedere maand voldoende.

Philodendron Prince of Orange omschrijving

Afkomst

De Philodendron Prince of Orange valt, net zoals zijn broers en zussen, binnen de Aronskelkfamilie. Wat wel uniek is aan deze soort is dat het een hybride is. Kortgezegd betekent dit dat de plant door middel van kruisingen met andere soorten is ontstaan. Deze prachtige Prince of Orange Philodendron groeit dus niet in het wild. Dat is uniek, want verreweg de meeste soorten, zoals ook de Philodendron Billietiae, groeien nog “gewoon” in de natuur.

Groeiwijze en kleur

Hetgeen natuurlijk het meest opvalt is de kleur van het jonge blad. Deze jonge bladeren verschijnen eerst opgerold en zijn dan nog donker oranje, bijna koperkleurig. Naarmate het blad uitrolt en volgroeit wordt de kleur meer helder. Na verloop van tijd worden de bladeren lichtgroen. De oudere bladeren zijn dan van ongeveer dezelfde kleur als de bladeren van de Philodendron Imperial Green.

Verder doet de groeiwijze van de Prince of Orange vooral denken aan die van de Philodendron Hastatum. Doordat de bladeren vanuit een centraal punt ontstaan krijgt de plant het idee van een waaier. De Philodendron Prince of Orange doet daar nog een schepje bovenop doordat de bladeren dus meerdere kleuren hebben.

Doordat de plant zoveel blad aanmaakt rondom de stam, en vrij langzaam groeit, wordt de stam pas op latere leeftijd zichtbaar. Dit in tegenstelling tot veel klimmende of kruipende soorten.

Philodendron Prince of Orange nieuw blad
Nieuw blad komt altijd eerst opgerold boven de grond

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Philodendron Prince of Orange stekken?

Dat kan zeker! Hier zijn meerdere manieren voor. Kijk voor een stappenplan op onze pagina over Philodendron stekken.

Is de Philodendron Prince of Orange giftig voor katten?

Helaas zijn alle soorten binnen deze plantenfamilie giftig voor katten. Niet alle katten eten van kamerplanten, maar je zou het risico niet willen lopen. Dus heb je katten? Neem dan geen Philodendron Prince of Orange in huis!

Inhoudsopgave: