Philodendron Billietiae

Philodendron Billietiae

Het meest opvallende aan de Philodendron Billietiae zijn natuurlijk haar bladeren. Deze langwerpige bladeren hebben de vorm van een pijl en groeien op oranje stelen. Ook kun je op de bladeren lichte nerven zien die ze een echte jungle look geven.

Deze look is ook niet zo verwonderlijk, want de Philodendron Billietiae komt van oorsprong uit het tropisch regenwoud. Ondanks de grote verschillen met de natuurlijke habitat groeit ze ook hier prima. Natuurlijk moet je wel even weten hoe je haar moet verzorgen. De tips daarvoor lees je op deze pagina.

Al met al is dit een zeer sterke en leuke Philodendron waar je nog lang plezier van kunt hebben.

Botanische naamPhilodendron Billietiae
Ook bekend als
Maximale hoogte90 centimeter
Afmetingen blad
Water behoefteMatig vochtig houden
Licht behoefteVeel indirect licht
Samenvatting van de Philodendron Billietiae
Philodendron Billietiae
Philodendron Billietiae met haar opvallende bladeren

Philodendron Billietiae verzorging

Standplaats en licht

Houd met het kiezen van de standplaats rekening met de inval van de zon in de kamer. Het is niet wenselijk dat de zonnestralen direct op de bladeren van de Philodendron Billietiae vallen. In de ochtend en avond is dit niet een heel groot probleem, maar in de hete middag moet dit absoluut worden voorkomen. De reden? Direct zonlicht van achter glas kan zwarte vlekken op de bladeren creëren.

Zorg in plaats daarvan voor een standplaats met lekker veel indirect zonlicht. Doordat jouw Billietiae veel licht krijgt zal ze snel en mooi groeien.

Rekening houden met temperatuur

De Philodendron Billietiae stelt niet hele gekke eisen op gebied van de temperatuur. De normale kamertemperatuur is prima. Houd er rekening mee dat snelle temperatuurschommelingen een negatief effect op de groei van de plant hebben. Deze schommelingen ontstaan door een radiator, airco, tocht of open raam.

Luchtvochtigheid

Hierboven werd al even de radiotor genoemd. Naast een verhoogde temperatuur veroorzaakt deze ook een zeer lage luchtvochtigheid. Voor een tropische plant kan de Philodendron Billietiae vrij goed tegen een lagere luchtvochtigheid. Het is bijvoorbeeld niet nodig om deze plant te benevelen met een plantenspuit. Alhoewel deze plant dus vrij goed bestand is tegen de drogere lucht hier, moet een standplaats naast een kachel toch wel echt worden vermeden. Als die aan staat daalt de luchtvochtigheid dermate dat ook deze plant daar niet meer tegen kan.

Philodendron Billietiae water geven

Geef deze plant steeds zo veel en zo vaak water dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet drijfnat blijft. Beide extreme uitersten zijn schadelijk voor de plant. Te lang in te natte grond zorgt voor gele of zelfs volledig gele bladeren. Te lang in te droge grond zorgt voor uitdroging en bladuitval.

Een goede manier van water geven is wachten totdat de bovenste paar centimeter van de aarde droog is. Dit kun je eenvoudig controleren door je vinger in de aarde te steken.

Snoeien

Het is je wellicht al opgevallen: Philodendron Billietiae is een snelle groeier die heel snel heel groot kan worden. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan wel worden gedaan om de groei in toom te houden. Deze soort kan worden gesnoeid door de bladeren zo dicht mogelijk bij de basis af te knippen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de hoofdstam in te korten. Dit is vooral nuttig als de plant niet meer mooi groeit. Door haar flink in te korten stimuleer je de plant voller en mooier terug te groeien.

Los van de snoei om de groei te controleren is het altijd aan te raden om dode bladeren weg te snoeien. Ook deze snoei je zo dicht mogelijk bij de basis weg.

Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar. Ook is het aan te raden om handschoenen te dragen. Het sap van deze plant kan irriteren op de huid.

Pot en verpotten

Deze plant staat graag in een iets krappere pot. Verpotten is dus pas nodig als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien. Kies voor een pot die ietsje groter is dan de oude. Ook voor de nieuwe pot is het belangrijk dat er een gat in de bodem zit.

Welke potgrond gebruiken?

Jouw Philodendron Billietiae geeft de voorkeur aan luchtige potgrond. Er zijn speciale soorten potgrond verkrijgbaar voor tropische planten. Deze potgrond heeft een luchtige samenstelling en geven de wortels het effect wat ze in de natuurlijke habitat ook hebben.

Keuze voor planten voeding

Gebruik een plantenvoeding voor bladplanten, en dan het liefst een biologische variant. Deze snelle groeier kan in de lente en zomer wekelijks wat plantenvoeding gebruiken. In de herfst en winter is iedere maand voldoende.

Philodendron Billietiae omschrijving

Groeiwijze en blad

Wat voor alle (kamer)planten geldt: de uiteindelijke afmetingen en kleur van de bladeren is sterk afhankelijk van de verzorging en groeiomstandigheden. Voor de Philodendron Billietiae lijkt dit nog sterker te gelden. Deze plant komt het beste tot haar recht in veel indirect licht en in een luchtige bodem die je licht vochtig moet houden. Doe je dit niet, dan komen de prachtige uiterlijke kenmerken veel minder goed tot zijn recht.

Dit is goed waar te nemen in de natuurlijke habitat. Daar kunnen de groeiomstandigheden per gebied enorm verschillen. Daarom bestaan er exemplaren met zeer smalle bladeren terwijl er elders juist weer exemplaren met veel bredere bladeren groeien.

Hoe dan ook zijn de bladeren langwerpig. De bovenkant heeft een diepe inkeping wat de bladeren een beetje aan de vorm van een hart doet denken. Deze vorm is niet uniek binnen deze plantenfamilie. Denk bijvoorbeeld aan de Philodendron Red Emerald. Deze prachtige bladeren kunnen zeer groot worden en groeien op leuke oranje stelen.

Philodendron Billietiae langwerpige bladeren
Philodendron Billietiae met haar langwerpige bladeren

Naamgeving

Deze plant komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Zuid-Amerika. Daar werd ze voor het eerst ontdekt door Freda Billiet. De plant valt binnen het geslacht Philodendron en zo komt ze aan haar botanische naam: Philodendron Billietiae.

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Philodendron Billietiae stekken?

Dat kan zeker! Hier zijn meerdere manieren voor. Kijk voor een stappenplan op onze pagina over Philodendron stekken.

Is de Philodendron Billietiae giftig voor katten?

Helaas zijn alle soorten binnen deze plantenfamilie giftig voor katten. Niet alle katten eten van kamerplanten, maar je zou het risico niet willen lopen. Dus heb je katten? Neem dan geen Philodendron Selloum in huis!

Inhoudsopgave: