Philodendron Red Emerald

Philodendron Red Emerald

Philodendron Red Emerald is met haar groene bladeren met rode randen een unieke kamerplant. Alsof deze hartvormige bladeren nog niet voldoende zijn, krijg je ze ook nog eens op prachtige dieprode stelen. Er zijn wat prachtige soorten binnen de Philodendron familie, maar deze Philodendron Red Emerald springt daar echt tussenuit.

Tegelijkertijd stelt ze niet bizar hoge eisen aan de verzorging. Het belangrijkste is het kiezen van een goede standplaats. Zorg voor voldoende licht, dan blijven de kleuren mooi, maar vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. De rest van de tips voor de juiste verzorging lees je op deze pagina.

Botanische naamPhilodendron Red Emerald
Ook bekend alsBlushing Philodendron
Maximale hoogte2 meter
Maximale breedte1,5 meter
Water behoefteMatig vochtig houden
Licht behoefteVeel indirect licht
Samenvatting van de Philodendron Red Emerald
Philodendron Red Emerald
Kenmerkend aan de Philodendron Red Emerald zijn de rode stelen

Philodendron Red Emerald verzorging

Standplaats en licht

Houd met het kiezen van de standplaats rekening met de inval van de zon in de kamer. Het is niet wenselijk dat de zonnestralen direct op de bladeren van de Philodendron Red Emerald vallen. In de ochtend en avond is dit niet een heel groot probleem, maar in de hete middag moet dit absoluut worden voorkomen. De reden? Direct zonlicht van achter glas kan zwarte vlekken op de bladeren creëren.

Zorg in plaats daarvan voor een standplaats met lekker veel indirect zonlicht. Doordat jouw Red Emerald veel licht krijgt zal ze snel en mooi groeien.

Rekening houden met temperatuur

De Philodendron Red Emerald stelt niet hele gekke eisen op gebied van de temperatuur. De normale kamertemperatuur is prima. Houd er rekening mee dat snelle temperatuurschommelingen een negatief effect op de groei van de plant hebben. Deze schommelingen ontstaan door een radiator, airco, tocht of open raam.

Luchtvochtigheid

Hierboven werd al even de radiotor genoemd. Naast een verhoogde temperatuur veroorzaakt deze ook een zeer lage luchtvochtigheid. Voor een tropische plant kan de Philodendron Red Emerald vrij goed tegen een lagere luchtvochtigheid. Het is bijvoorbeeld niet nodig om deze plant te benevelen met een plantenspuit. Alhoewel deze plant dus vrij goed bestand is tegen de drogere lucht hier, moet een standplaats naast een kachel toch wel echt worden vermeden. Als die aan staat daalt de luchtvochtigheid dermate dat ook deze plant daar niet meer tegen kan.

Philodendron Red Emerald verzorging
De Philodendron Red Emerald opbinden een goede manier om de plant in de hoogte te laten groeien

Philodendron Red Emerald water geven

Geef deze plant steeds zo veel en zo vaak water dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet drijfnat blijft. Beide extreme uitersten zijn schadelijk voor de plant. Te lang in te natte grond zorgt voor gele of zelfs volledig gele bladeren. Te lang in te droge grond zorgt voor uitdroging en bladuitval.

Een goede manier van water geven is wachten totdat de bovenste paar centimeter van de aarde droog is. Dit kun je eenvoudig controleren door je vinger in de aarde te steken.

Snoeien

Het is je wellicht al opgevallen: Philodendron Red Emerald is een snelle groeier die heel snel heel groot kan worden. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan wel worden gedaan om de groei in toom te houden. Deze soort kan worden gesnoeid door de bladeren zo dicht mogelijk bij de basis af te knippen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de hoofdstam in te korten. Dit is vooral nuttig als de plant niet meer mooi groeit. Door haar flink in te korten stimuleer je de plant voller en mooier terug te groeien.

Los van de snoei om de groei te controleren is het altijd aan te raden om dode bladeren weg te snoeien. Ook deze snoei je zo dicht mogelijk bij de basis weg.

Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar. Ook is het aan te raden om handschoenen te dragen. Het sap van deze plant kan irriteren op de huid.

grote Philodendron Red Emerald
Philodendron Red Emerald kan mooi groot worden met de juiste verzorging

Pot en verpotten

Deze plant staat graag in een iets krappere pot. Verpotten is dus pas nodig als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien. Kies voor een pot die ietsje groter is dan de oude. Ook voor de nieuwe pot is het belangrijk dat er een gat in de bodem zit.

Welke potgrond gebruiken?

Jouw Philodendron Red Emerald geeft de voorkeur aan luchtige potgrond. Er zijn speciale soorten potgrond verkrijgbaar voor tropische planten. Deze potgrond heeft een luchtige samenstelling en geven de wortels het effect wat ze in de natuurlijke habitat ook hebben.

Keuze voor planten voeding

Gebruik een plantenvoeding voor bladplanten, en dan het liefst een biologische variant. Deze snelle groeier kan in de lente en zomer wekelijks wat plantenvoeding gebruiken. In de herfst en winter is iedere maand voldoende.

Philodendron Red Emerald omschrijving

De Philodendron Red Emerald heb je waarschijnlijk gekocht (of gekregen) vanwege de prachtige bladeren. Deze bladeren zijn donkergroen en hebben een rood randje. De bladeren zijn daarnaast hartvormig. Deze hartvormige bladeren kennen we ook van andere soorten binnen deze plantenfamilie zoals de Philodendron Scandens. Die wordt daarom ook wel de Heartleaf Philodendron genoemd. Deze prachtige bladeren groeien op rode stelen. Reden genoeg dus waarom ze de naam “Red Emerald” heeft gekregen. Uniek, zeker, maar wist je dat er ook een soort met witte bladeren bestaat? Bekijk hiervoor de Philodendron Birkin.

Philodendron wordt genoemd.De afmetingen van de Philodendron Red Emerald zijn ook erg indrukwekkend. Deze plant kan een maximale hoogte van wel 2 meter bereiken. Het mooie aan deze plant is dat ze ook ver in de breedte groeit. Vaak groeien staande kamerplanten enkel in de hoogte en nauwelijks in de breedte. De Philodendron Red Emerald kan bij een maximale hoogte van 2 meter een breedte van 1,5 meter bereiken. Dit is uiteraard alleen mogelijk als je verzorging, waaronder het snoeien, goed aanpakt.

We spreken hier van een rechtopstaande Philodendron, maar dat is technisch gezien niet juist. Deze plant is een klimmer. In de natuurlijke habitat groeit deze plant omhoog over grote bomen. Als je geen gebruik maakt van een mosstok of een klimrekje zal deze plant dan ook niet omhoog groeien. Het kan zijn dat je de Red Emerald in de jongere jaren nog helpen met wat ijzerdraad, maar na verloop van tijd kan ze zelfstandig klimmen.

Philodendron Red Emerald blad
De bladeren van de Philodendron Red Emerald zijn groen met soms een rode rand

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Philodendron Red Emerald stekken?

Dat kan zeker! Hier zijn meerdere manieren voor. Kijk voor een stappenplan op onze pagina over Philodendron stekken.

Is de Philodendron Red Emerald giftig voor katten?

Helaas zijn alle soorten binnen deze plantenfamilie giftig voor katten. Niet alle katten eten van kamerplanten, maar je zou het risico niet willen lopen. Dus heb je katten? Neem dan geen Philodendron Red Emerald in huis!

Onderstaande video is in het Engels, maar bevat zeer goede tips over de verzorging:

Inhoudsopgave: