Philodendron Imperial Green

Philodendron Imperial Green

Als er een Philodendron Imperial Green in de kamer staat, dan valt ze gelijk op. De frisgroene bladeren hebben lichte nerven en staan mooi rechtop. Deze prachtige bladeren groeien vanuit een centraal punt uit de grond. Hoe ouder de plant wordt, hoe groter deze bladeren worden.

Over het algemeen is de Philodendron Imperial Green goed betaalbaar. Net zoals veel andere Philodendron planten is ook de Imperial Green een echte krachtpatser. Ze vraagt niet veel van haar omgeving. Een plekje met veel daglicht (geen direct zonlicht) en een licht vochtige bodem is al snel voldoende. Met deze tips, en de rest van de verzorgingsinformatie op deze pagina, kun je lang plezier hebben van deze kamerplant.

Philodendron Imperial Green
De Philodendron Imperial Green met haar frisgroene bladeren

Philodendron Imperial Green verzorging

Standplaats en licht

Houd met het kiezen van de standplaats rekening met de inval van de zon in de kamer. Het is niet wenselijk dat de zonnestralen direct op de bladeren van de Philodendron Imperial Green vallen. In de ochtend en avond is dit niet een heel groot probleem, maar in de hete middag moet dit absoluut worden voorkomen. De reden? Direct zonlicht van achter glas kan zwarte vlekken op de bladeren creëren.

Zorg in plaats daarvan voor een standplaats met lekker veel indirect zonlicht. Doordat jouw Imperial Green veel licht krijgt zal ze snel en mooi groeien.

Rekening houden met temperatuur

De Philodendron Imperial Green stelt niet hele gekke eisen op gebied van de temperatuur. De normale kamertemperatuur is prima. Houd er rekening mee dat snelle temperatuurschommelingen een negatief effect op de groei van de plant hebben. Deze schommelingen ontstaan door een radiator, airco, tocht of open raam.

Philodendron Imperial Green verzorging
Met de juiste verzorging kan de Philodendron Imperial Green zeer groot worden

Luchtvochtigheid

Hierboven werd al even de radiotor genoemd. Naast een verhoogde temperatuur veroorzaakt deze ook een zeer lage luchtvochtigheid. Voor een tropische plant kan de Philodendron Imperial Green vrij goed tegen een lagere luchtvochtigheid. Het is bijvoorbeeld niet nodig om deze plant te benevelen met een plantenspuit. Alhoewel deze plant dus vrij goed bestand is tegen de drogere lucht hier, moet een standplaats naast een kachel toch wel echt worden vermeden. Als die aan staat daalt de luchtvochtigheid dermate dat ook deze plant daar niet meer tegen kan.

Philodendron Imperial Green water geven

Geef deze plant steeds zo veel en zo vaak water dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet drijfnat blijft. Beide extreme uitersten zijn schadelijk voor de plant. Te lang in te natte grond zorgt voor gele of zelfs volledig gele bladeren. Te lang in te droge grond zorgt voor uitdroging en bladuitval.

Een goede manier van water geven is wachten totdat de bovenste paar centimeter van de aarde droog is. Dit kun je eenvoudig controleren door je vinger in de aarde te steken.

=> Alhoewel het natuurlijk een prachtige plant is ben je misschien op zoek naar wat afwisseling op het groen. Bekijk bijvoorbeeld eens de Philodendron Birkin met haar witte bladeren.

Snoeien

Het is je wellicht al opgevallen: Philodendron Imperial Green is een snelle groeier die heel snel heel groot kan worden. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan wel worden gedaan om de groei in toom te houden. Deze soort kan worden gesnoeid door de bladeren zo dicht mogelijk bij de basis af te knippen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de hoofdstam in te korten. Dit is vooral nuttig als de plant niet meer mooi groeit. Door haar flink in te korten stimuleer je de plant voller en mooier terug te groeien.

Los van de snoei om de groei te controleren is het altijd aan te raden om dode bladeren weg te snoeien. Ook deze snoei je zo dicht mogelijk bij de basis weg.

Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar. Ook is het aan te raden om handschoenen te dragen. Het sap van deze plant kan irriteren op de huid.

Philodendron Imperial Green blad
Kleine beschadigingen aan het blad. Rechts zie je een opgerold Philodendron Imperial Green blad.

Pot en verpotten

Deze plant staat graag in een iets krappere pot. Verpotten is dus pas nodig als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien. Kies voor een pot die ietsje groter is dan de oude. Ook voor de nieuwe pot is het belangrijk dat er een gat in de bodem zit.

Welke potgrond gebruiken?

Jouw Philodendron Imperial Green geeft de voorkeur aan luchtige potgrond. Er zijn speciale soorten potgrond verkrijgbaar voor tropische planten. Deze potgrond heeft een luchtige samenstelling en geven de wortels het effect wat ze in de natuurlijke habitat ook hebben.

Keuze voor planten voeding

Gebruik een plantenvoeding voor bladplanten, en dan het liefst een biologische variant. Deze snelle groeier kan in de lente en zomer wekelijks wat plantenvoeding gebruiken. In de herfst en winter is iedere maand voldoende.

Philodendron Imperial Green omschrijving

Het meest opvallende aan de Philodendron Imperial Green zijn natuurlijk de prachtige bladeren. Deze zijn frisgroen van kleur. Deze heldere groene kleur zie je ook terug bij onder andere de Philodendron Pedatum. Over deze bladeren loopt over de volledige lengte een diepe, lichte nerf. Door de lichtere kleur steekt deze nerf mooi af tegen de rest van het blad.

Ook de groeiwijze van deze bladeren is noemenswaardig. De bladeren lijken namelijk vanuit een centraal punt te groeien. Dit is vrij uniek voor planten binnen deze familie. De meeste soorten groeien namelijk stengels waar nieuwe bladeren aan verschijnen. Doordat de bladeren van de Philodendron Imperial Green vanuit een centraal punt groeien, en zo’n mooie vorm hebben, krijgt de plant een beetje het effect van een waaier.

Naast de looks zijn de bladeren ook nog eens functioneel. De Philodendron Imperial Green kan met haar grote bladoppervlakte namelijk veel lucht zuiveren. Je kunt deze plant dus prima in de slaapkamer zetten voor een gezondere lucht.

Philodendron Imperial Green
Philodendron Imperial Green

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Philodendron Imperial Green stekken?

Dat kan zeker! Hier zijn meerdere manieren voor. Kijk voor een stappenplan op onze pagina over Philodendron stekken.

Is de Philodendron Imperial Green giftig voor katten?

Helaas zijn alle soorten binnen deze plantenfamilie giftig voor katten. Niet alle katten eten van kamerplanten, maar je zou het risico niet willen lopen. Dus heb je katten? Neem dan geen Philodendron Imperial Green in huis!

Samenvatting

Botanische naamPhilodendron Imperial Green
Ook bekend als
Maximale hoogte
Afmetingen blad
Water behoefteMatig vochtig houden
Licht behoefteVeel indirect licht
Samenvatting van de Philodendron Imperial Green

Inhoudsopgave: