Philodendron Pedatum

Philodendron Pedatum

Fan van grote klimmende kamerplanten? Dan is de Philodendron Pedatum helemaal jouw ding. Deze prachtige klimmer kan je klein houden, maar ook uit laten groeien tot een drie meter hoge klimplant!

De bladeren kunnen ook zeer groot worden: tot wel 30 centimeter in lengte. Deze bladeren zijn lichtgroen en effen van kleur. Door de diepe inkepingen in het blad wordt deze Philodendron ook wel eens de Eikenblad Philodendron genoemd.

Hoe je haar ook noemt, de Philodendron Pedatum is met haar verschijning een welkome aanvulling aan jouw plantencollectie. Als je de verzorging goed aanpakt kun je er jaren plezier van hebben. De juiste aanpak lees je op deze pagina.

Philodendron Pedatum
Philodendron Pedatum is een prachtige kamerplant

Philodendron Pedatum verzorging

Standplaats en licht

Houd met het kiezen van de standplaats rekening met de inval van de zon in de kamer. Het is niet wenselijk dat de zonnestralen direct op de bladeren van de Philodendron Pedatum vallen. In de ochtend en avond is dit niet een heel groot probleem, maar in de hete middag moet dit absoluut worden voorkomen. De reden? Direct zonlicht van achter glas kan zwarte vlekken op de bladeren creëren.

Zorg in plaats daarvan voor een standplaats met lekker veel indirect zonlicht. Doordat jouw Pedatum veel licht krijgt zal ze snel en mooi groeien.

Rekening houden met temperatuur

De Philodendron Pedatum stelt niet hele gekke eisen op gebied van de temperatuur. De normale kamertemperatuur is prima. Houd er rekening mee dat snelle temperatuurschommelingen een negatief effect op de groei van de plant hebben. Deze schommelingen ontstaan door een radiator, airco, tocht of open raam.

Luchtvochtigheid

Hierboven werd al even de radiotor genoemd. Naast een verhoogde temperatuur veroorzaakt deze ook een zeer lage luchtvochtigheid. Voor een tropische plant kan de Philodendron Pedatum vrij goed tegen een lagere luchtvochtigheid. Het is bijvoorbeeld niet nodig om deze plant te benevelen met een plantenspuit. Alhoewel deze plant dus vrij goed bestand is tegen de drogere lucht hier, moet een standplaats naast een kachel toch wel echt worden vermeden. Als die aan staat daalt de luchtvochtigheid dermate dat ook deze plant daar niet meer tegen kan.

kleine Philodendron Pedatum in pot
Dit is een kleine Philodendron Pedatum, maar ze kunnen wel 3 meter hoog worden!

Philodendron Pedatum water geven

Geef deze plant steeds zo veel en zo vaak water dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet drijfnat blijft. Beide extreme uitersten zijn schadelijk voor de plant. Te lang in te natte grond zorgt voor gele of zelfs volledig gele bladeren. Te lang in te droge grond zorgt voor uitdroging en bladuitval.

Een goede manier van water geven is wachten totdat de bovenste paar centimeter van de aarde droog is. Dit kun je eenvoudig controleren door je vinger in de aarde te steken.

Snoeien

Het is je wellicht al opgevallen: Philodendron Pedatum is een snelle groeier die heel snel heel groot kan worden. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan wel worden gedaan om de groei in toom te houden. Deze soort kan worden gesnoeid door de bladeren zo dicht mogelijk bij de basis af te knippen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de hoofdstam in te korten. Dit is vooral nuttig als de plant niet meer mooi groeit. Door haar flink in te korten stimuleer je de plant voller en mooier terug te groeien.

Los van de snoei om de groei te controleren is het altijd aan te raden om dode bladeren weg te snoeien. Ook deze snoei je zo dicht mogelijk bij de basis weg.

Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar. Ook is het aan te raden om handschoenen te dragen. Het sap van deze plant kan irriteren op de huid.

Pot en verpotten

Deze plant staat graag in een iets krappere pot. Verpotten is dus pas nodig als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien. Kies voor een pot die ietsje groter is dan de oude. Ook voor de nieuwe pot is het belangrijk dat er een gat in de bodem zit.

Philodendron Pedatum blad
Vanwege het blad wordt de Philodendron Pedatum ook wel de Oakleaf (eikenblad) Philodendron genoemd

Welke potgrond gebruiken?

Jouw Philodendron Pedatum geeft de voorkeur aan luchtige potgrond. Er zijn speciale soorten potgrond verkrijgbaar voor tropische planten. Deze potgrond heeft een luchtige samenstelling en geven de wortels het effect wat ze in de natuurlijke habitat ook hebben.

Keuze voor planten voeding

Gebruik een plantenvoeding voor bladplanten, en dan het liefst een biologische variant. Deze snelle groeier kan in de lente en zomer wekelijks wat plantenvoeding gebruiken. In de herfst en winter is iedere maand voldoende.

Philodendron Pedatum omschrijving

De Philodendron Pedatum komt van oorsprong uit Brazilië en groeit daarnaast ook in Venezuela. Gezien het uiterlijk van deze grote kamerplant is het je niet lastig voor te stellen dat ze van oorsprong uit de tropen komt. In de natuurlijke habitat groeit ze omhoog over de grote bomen, richting het licht. Dat klopt: Philodendron Pedatum is een klimplant!

Als klimplant kan ze zo’n drie meter lang worden. Vaak redden ze dit niet als kamerplant. De ruimte in de pot is te beperkt om een breed wortelgestel te ontwikkelen wat nodig is om de maximale hoogte te bereiken. Ook zijn de overige omstandigheden, zoals de temperatuur en luchtvochtigheid, hier niet zo perfect als in de tropen.

Desondanks kan ze hier best fors worden. Als je zorgt voor een goede verzorging kan ze hier enkele meters hoog klimmen. Zorg dan ook voor goede ondersteuning in de vorm van een klimrek of een mosstok. Hoe groter de Philodendron Pedatum groeit, hoe groter ook het oppervlakte van de bladeren wordt. Maximaal kunnen deze bladeren wel 30 centimeter lang worden!

Deze bladeren hebben diepe inkepingen. Dit noemen we ook wel “gelobde bladeren”. Waarschijnlijk ken je deze gelobde bladeren wel van de Eik. Daarom wordt deze soort ook wel Oak Leaf Philodendron genoemd. Een andere veelgebruikte naam is trouwens Philodendron Laciniatum. De Philodendron Pedatum is trouwens niet de enige in de familie met gelobde bladeren. De Philodendron Selloum heeft deze ook.

Philodendron Pedatum blad
Jong blad aan de Philodendron Pedatum

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Philodendron Pedatum stekken?

Dat kan zeker! Hier zijn meerdere manieren voor. Kijk voor een stappenplan op onze pagina over Philodendron stekken.

Is de Philodendron Pedatum giftig voor katten?

Helaas zijn alle soorten binnen deze plantenfamilie giftig voor katten. Niet alle katten eten van kamerplanten, maar je zou het risico niet willen lopen. Dus heb je katten? Neem dan geen Philodendron Pedatum in huis!

Samenvatting

Botanische naamPhilodendron Pedatum
Ook bekend alsOak Leaf Philodendron, Philodendron Laciniatum
Maximale hoogte300 centimeter
Afmetingen blad30 centimeter
Water behoefteMatig vochtig houden
Licht behoefteVeel indirect licht
Samenvatting van de Philodendron Pedatum

Inhoudsopgave: