Philodendron Hastatum (Silver Sword)

Philodendron Hastatum

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw Philodendron Hastatum optimaal te kunnen verzorgen. Want zeg nu zelf: deze beauty wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden! Door deze Philodendron optimaal te verzorgen kun je er lang plezier van hebben.

De bijnaam van deze plant is overigens Philodendron Silver Sword. De reden wordt duidelijk als we naar haar bladeren kijken. Deze hebben, met wat fantasie, de vorm van een zwaard. Dit in combinatie met de zilveren gloed zorgt voor haar bijnaam. Heeft jouw plant nog niet die zwaardvormige bladeren? Dat kan nog komen: naarmate ze ouder wordt krijgen de bladeren meer die kenmerkende vorm.

Naast informatie over de verzorging lees je op deze pagina ook achtergrondinformatie en antwoord op veel gestelde vragen over jouw Philodendron Hastatum Silver Sword.

Botanische naamPhilodendron Hastatum “Silver Sword”
Ook bekend alsPhilodendron Silver Sword, Philodendron Domesticum
Maximale hoogte300 centimeter
Afmetingen blad60 centimeter
Water behoefteMatig vochtig houden
Licht behoefteVeel indirect licht
Samenvatting van de Philodendron Hastatum
Philodendron Hastatum
Philodendron Hastatum

Philodendron Hastatum verzorging

Standplaats en licht

Houd met het kiezen van de standplaats rekening met de inval van de zon in de kamer. Het is niet wenselijk dat de zonnestralen direct op de bladeren van de Philodendron Hastatum vallen. In de ochtend en avond is dit niet een heel groot probleem, maar in de hete middag moet dit absoluut worden voorkomen. De reden? Direct zonlicht van achter glas kan zwarte vlekken op de bladeren creëren. Dit geldt voor alle kamerplanten, maar als ze lichte bladeren hebben is dit extra belangrijk. Net zoals voor de Philodendron Hastatum geldt dit advies ook voor de Philodendron Birkin met haar witte bladeren.

Zorg in plaats daarvan voor een standplaats met lekker veel indirect zonlicht. Doordat jouw Silver Sword veel licht krijgt zal ze snel en mooi groeien.

Rekening houden met temperatuur

De Philodendron Hastatum stelt niet hele gekke eisen op gebied van de temperatuur. De normale kamertemperatuur is prima. Houd er rekening mee dat snelle temperatuurschommelingen een negatief effect op de groei van de plant hebben. Deze schommelingen ontstaan door een radiator, airco, tocht of open raam.

Philodendron Silver Sword
Philodendron Silver Sword

Luchtvochtigheid

Hierboven werd al even de radiotor genoemd. Naast een verhoogde temperatuur veroorzaakt deze ook een zeer lage luchtvochtigheid. Voor een tropische plant kan de Philodendron Hastatum Silver Sword vrij goed tegen een lagere luchtvochtigheid. Het is bijvoorbeeld niet nodig om deze plant te benevelen met een plantenspuit. Alhoewel deze plant dus vrij goed bestand is tegen de drogere lucht hier, moet een standplaats naast een kachel toch wel echt worden vermeden. Als die aan staat daalt de luchtvochtigheid dermate dat ook deze plant daar niet meer tegen kan.

Philodendron Silver Sword water geven

Geef deze plant steeds zo veel en zo vaak water dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet drijfnat blijft. Beide extreme uitersten zijn schadelijk voor de plant. Te lang in te natte grond zorgt voor gele of zelfs volledig gele bladeren. Te lang in te droge grond zorgt voor uitdroging en bladuitval.

Een goede manier van water geven is wachten totdat de bovenste paar centimeter van de aarde droog is. Dit kun je eenvoudig controleren door je vinger in de aarde te steken.

Snoeien

Het is je wellicht al opgevallen: Philodendron Hastatum is een snelle groeier die heel snel heel groot kan worden. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan wel worden gedaan om de groei in toom te houden. Deze soort kan worden gesnoeid door de bladeren zo dicht mogelijk bij de basis af te knippen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de hoofdstam in te korten. Dit is vooral nuttig als de plant niet meer mooi groeit. Door haar flink in te korten stimuleer je de plant voller en mooier terug te groeien.

Los van de snoei om de groei te controleren is het altijd aan te raden om dode bladeren weg te snoeien. Ook deze snoei je zo dicht mogelijk bij de basis weg.

Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar. Ook is het aan te raden om handschoenen te dragen. Het sap van deze plant kan irriteren op de huid.

Philodendron Hastatum Silver Sword
Philodendron Hastatum “Silver Sword”

Pot en verpotten

Deze plant staat graag in een iets krappere pot. Verpotten is dus pas nodig als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien. Kies voor een pot die ietsje groter is dan de oude. Ook voor de nieuwe pot is het belangrijk dat er een gat in de bodem zit.

Welke potgrond gebruiken?

Jouw Philodendron Hastatum geeft de voorkeur aan luchtige potgrond. Er zijn speciale soorten potgrond verkrijgbaar voor tropische planten. Deze potgrond heeft een luchtige samenstelling en geven de wortels het effect wat ze in de natuurlijke habitat ook hebben.

Keuze voor planten voeding

Gebruik een plantenvoeding voor bladplanten, en dan het liefst een biologische variant. Deze snelle groeier kan in de lente en zomer wekelijks wat plantenvoeding gebruiken. In de herfst en winter is iedere maand voldoende.

Philodendron Hastatum verzorging
Verzorgen van de Philodendron Hastatum is niet heel ingewikkeld

Philodendron Silver Sword omschrijving

Afkomst en geslacht

Deze kamerplant is van oorsprong geen kamerplant. Van oorsprong groeit ze in de tropische regenwouden van Brazilië. Bij ontdekking kreeg de plant eerst de naam Philodendron Domesticum. Daarna is dit dus Philodendron Hastatum geworden met als bijnaam Philodendron Silver Sword.

Bladeren

Als je een klein beetje thuis bent binnen het plantengeslacht Philodendron dan weet je waarschijnlijk dat er uitbundige soorten tussen zitten. Zo bestaat er de excentrieke Philodendron Red Emerald en de heldergroene Philodendron Imperial Green. De Philodendron Silver Sword doet daar, naar onze mening, nog een schepje bovenop.

De bladeren hebben een zilveren kleur wat de plant een zeer luxe en mysterieuze uitstraling geeft. Vaak hebben de jongste bladeren het meest die zilveren kleur. Uniek, zeker, maar wist je dat er ook soorten met oranje bladeren bestaan? Bekijk vooral ook de Philodendron Prince of Orange.

De pijlvormige bladeren kennen we bijvoorbeeld ook van haar zusje, de Philodendron Billietiae. Overigens veranderen de bladeren van de Philodendron Hastatum nog van vorm naarmate de plant ouder wordt. Na verloop van tijd kunnen de bladeren zelfs driehoekig worden.

Groeiwijze

Deze plant is een klimmer. Ondersteun deze groeiwijze dan ook met een mosstok of een klimrekje. Zo niet, dan gaat de plant kruipen en komt ze niet goed tot haar recht. Als je de plant op de juiste manier verzorgt kan ze een hoogte bereiken van wel drie meter! Eerlijk: dit gebeurt als kamerplant heel weinig. Meestal blijft ze hier iets kleiner omdat de groeiomstandigheden nu eenmaal niet zo perfect zijn als in de natuurlijke habitat. Hoe dan ook blijft het een prachtige kamerplant!

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Philodendron Hastatum stekken?

Dat kan zeker! Hier zijn meerdere manieren voor. Kijk voor een stappenplan op onze pagina over Philodendron stekken.

Is de Philodendron Hastatum giftig voor katten?

Helaas zijn alle soorten binnen deze plantenfamilie giftig voor katten. Niet alle katten eten van kamerplanten, maar je zou het risico niet willen lopen. Dus heb je katten? Neem dan geen Philodendron Hastatum in huis!

Krijgt de Philodendron Hastatum gele bladeren?

geel blad aan de Philodendron Hastatum

Een geel blad aan jouw geliefde Philodendron Hastatum kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende reden is een overschot aan water. Als jouw plant te lang in te natte grond staan gaan de wortels rotten. Het directe gevolg hiervan zijn gele bladeren. Zorg voor goede afwatering door middel van een gat in de pot en een laag hydrokorrels.

Inhoudsopgave: