Hij is prachtig om naar te kijken en het is zeker niet zo gek dat de scindapsus zo populair is. Hij is zowel als een hangplant en als een klimplant te vinden en heeft veel voordelen. Zo is het een luchtzuiverende kamerplant, ziet hij er geweldig mooi uit en is hij ook nog eens eenvoudig te verzorgen. We gaan je er alles over vertellen.
De voordelen van de scindapsus
Als eerste ziet de scindapsus er natuurlijk prachtig uit. Zijn prachtige donkergroene bladeren met zilveren bladtekening zijn allemaal anders en verveelt nooit. Dit is dan ook waarom hij de bijnaam de zilverrank heeft gekregen. Naast zijn uiterlijk heeft hij natuurlijk nog meer voordelen.
De scindapsus blijkt ook een luchtzuiverende plant te zijn. Ze kunnen giftige stoffen uit de lucht verwijderen en zo zul je een gezondere en betere lucht in huis kunnen krijgen. Zo dwarrelen er in elk huishouden bepaalde stoffen rond die uit bijvoorbeeld meubels, verf of kleding komen en ook genoeg koolstofdioxide. Deze stoffen kan een plant opnemen en omzetten naar voeding. Dit is echt een win-win situatie voor in huis.
Daarnaast kan een scindapsus ook een goede warmteregelaar zijn. De plant heeft zijn stengels vol sap en ook de bladeren bevatten relatief veel water. Dit water en sap verandert niet zo snel van temperatuur als de lucht. Dit water ademt de plant ook uit, wat ervoor kan zorgen dat een ruimte enigszins kan afkoelen. Dit draagt ook bij aan een verbeterde luchtvochtigheid in huis. Ook dit kan weer grote voordelen bieden voor je gezondheid.
De scindapsus verzorgen
De scindapsus is een familie die allemaal dezelfde makkelijke verzorging nodig heeft. Het zijn planten die best van wat vochtige grond houden, zolang de wortels maar niet nat blijven staan. Ze houden er dan ook niet van als de grond uitdroogt, maar als dit gebeurt is het ook geen probleem. Zolang hij maar niet te lang droog staat.
Je kunt hem weer water geven als de bovenste laag grond droog aanvoelt. Voel dan ook altijd voor het water geven even aan de aarde. Wanneer de aarde nog vochtig aanvoelt, kun je beter even wachten tot de grond iets droger is. Een klein beetje vochtig is meer dan genoeg voor deze plant.
Verder houdt hij ervan om eens in de zoveel tijd besproeid te worden. Zo zorg je dat de bladeren stofvrij blijven, zodat ze kunnen blijven groeien en de bladeren beter hun werk kunnen doen. Ook zal het kunnen helpen tegen ongedierte in een plant. Zorg er wel voor dat hij niet op de tocht staat, hier houdt hij dan juist weer niet van.
De scindapsus houdt niet van direct zonlicht. Dit kan ervoor zorgen dat zijn bladeren verbranden. Je kunt hem het beste op een lichte plek zetten, met veel indirect zonlicht. Maar ook in de schaduw zal hij in sommige gevallen gewoon goed kunnen groeien. Op een donkere plek is er wel een kans dat de bladeren helemaal groen zullen worden. Op een te lichte plek kan het ook zo zijn dat de bladeren juist lichter worden.
Welke scindapsus soorten zijn er allemaal te vinden?
Er zijn veel verschillende scindapsus soorten te vinden. Ze lijken wel allemaal op elkaar. Het verschil zit hem vaak in de grootte van de bladeren. Ook hebben alle scindapsus soorten een unieke bladtekening en hun eigen kenmerkende kleuren.
Zo heeft de scindapsus aureum een witte tot gele tekening op het blad. Deze soort wordt ook wel de drakenklimop of golden pothos genoemd. De scindapsus marble queen heeft juist weer groene bladeren met witte of marmerkleurige vlekken erop. Deze scindapsus is wel iets moeilijker te verzorgen dan de andere scindapsus soorten. De scindapsus njoy heeft een stuk kleinere bladeren vergeleken met de rest van de scindapsus familie. Zijn bladeren zijn lichtgroen en hebben witte randen.
De scindapsus pictus heeft wat kleinere bladeren en deze zijn donkergroen met een zilveren bladtekening. De bladeren zijn wat meer hartvormig. De pictus zelf kent ook weer verschillende varianten zoals de trebie, silver splash, silver lady of de silvery ann. Deze varianten lijken allemaal op elkaar, maar hebben net kleine verschillen waardoor ze een andere benaming hebben gekregen.
Zo zijn er binnen de scindapsus familie nog veel verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. Over het algemeen hebben ze bijna allemaal dezelfde verzorging nodig. Alleen de scindapsus marble queen kan soms een echte diva zijn qua verzorging. Verder zijn alle soorten makkelijk te verzorgen en ook te stekken.
De scindapsus stekken
Het stekken van alle scindapsus soorten gaat erg simpel. Wanneer je ze te lang vindt worden als hangplant, kun je er simpelweg een stukje vanaf knippen en deze stengel in water zetten. Deze zal na een tijdje eigen wortels gaan groeien.
Wanneer deze wortels lang genoeg zijn, kun je ze bij de moederplant terug planten of er een nieuwe plant van maken. Zo kun je nog meer scindapsus soorten in huis neerzetten.