De Kalanchoë daigremontiana

De kalanchoe familie bestaat uit veel verschillende soorten. Ze lijken allemaal wel op elkaar, maar toch hebben ze allemaal hun eigen bijzondere kenmerken. Wel zijn het allemaal mooie en vooral ook makkelijke planten om te verzorgen. We gaan je vandaag alles vertellen over de Kalanchoe daigremontiana.

Moeder van duizenden planten op een zwarte pot geïsoleerd op een witte achtergrond. Moeder van Duizenden, ook bekend als Kalanchoë daigremontiana, kathedraalklokken, luchtplant, levensplant, wonderblad en Goethe-plant.

De kalanchoe soorten

De kalanchoe familie is over het algemeen een makkelijke plantenfamilie. Het zijn vetplanten, waardoor ze zeer makkelijk zijn en niet veel verzorging en onderhoud nodig hebben. Ook zien ze er allemaal stuk voor stuk bijzonder uit.

Zo is bijvoorbeeld de kalanchoe tomentosa een zeer populaire kalanchoe soort. Deze soort wordt ook wel de pandaplant genoemd. Deze naam heeft hij te danken aan hoe zijn bladeren eruit zien. Dit zijn fluweelachtige bladeren met een groengrijze kleur. Doordat de uiteinden van de bladeren bruin van kleur zijn, lijken het net de pootjes van een panda.

Een andere populaire soort is dus de kalanchoe daigremontiana. Deze kalanchoe wordt ook wel de ‘mother of thousands’ of ‘the mother of millions’ genoemd. Deze naam heeft hij te danken aan de manier waarop hij zich voortplant. Deze kalanchoe plant zich dan ook makkelijk voort en is ook zeer makkelijk te stekken.

Vetplant, wetenschappelijke naam; Kalanchoë daigremontiana

De manier van groeien

De kalanchoe daigremontiana groeit op een bijzondere manier. Het is echt een prachtig exemplaar uit de kalanchoe familie. Hij heeft mooi dikke bladeren, die groen van boven zijn en bijzondere strepen op de onderzijde van het blad hebben. De bladeren glanzen mooi. Maar dit is niet wat de Kalanchoe daigremontiana het meest bijzonder maakt.

Wat hem zo bijzonder maakt, is de manier hoe de baby plantjes groeien. Deze baby plantjes groeien namelijk langs de bladranden van de moederplant. Zodra deze eraf vallen, zullen ze al snel worteltjes krijgen. Meestal komen ze in de pot van de moederplant terecht of in een pot die er naast staat.

Dit is dan ook waar de naam ‘mother of thousands’ vandaan komt. Elk babyplantje aan het blad kan eraf vallen en uitgroeien tot een geheel nieuwe plant. Hij kan dus makkelijk en snel voor een flinke gezinsuitbreiding van je planten collectie betekenen. Dit kan ook een heel grappig gezicht zijn. Je zult allemaal kleine plantjes rondom de moederplant tevoorschijn zien komen.

Makkelijk te stekken

Doordat elk babyplantje aan het blad van de moederplant een nieuwe plant kan worden, is het stekken van deze kalanchoe daigremontiana zeer makkelijk te doen. Als je net begint met stekken of het eens wilt uitproberen, dan is deze kalanchoe echt de perfecte plant om het eens mee te proberen. Het kan namelijk bijna niet misgaan.

Je kunt het stekken op verschillende manieren doen. Je kunt simpelweg wachten tot ze van het blad af vallen in de pot van de moederplant. Hier zullen ze vanzelf wortels ontwikkelen en gaan groeien. Wanneer ze wat gegroeid zijn of al wortels hebben, kun je ze uit de pot halen en in hun eigen potje planten.

Daarnaast kun je ze ook voorzichtig van de moederplant af halen en zelf in een potje planten. Zo kun je bijvoorbeeld in een potje met aarde meerdere stekjes van de moederplant laten wortelen. Zo heb je in no-time een hele eigen familie van kalanchoe daigremontiana bij elkaar gekweekt.

Verzorging van de kalanchoe daigremontiana

Van oorsprong komt deze kalanchoe uit Madagaskar en hij houdt dan ook zeker wel van wat zonlicht. Je moet hem in huis dus zeker op een lichte plek plaatsen. Hij zal het bijvoorbeeld erg goed doen in een vensterbank op het zuiden.

Je hoeft hem niet heel veel verzorging en onderhoud te geven. Het is een vetplant, wat betekent dat hij makkelijk zelf een water voorraad aanlegt in zijn bladeren, stengels en wortels. Met af en toe een klein scheutje lauw water is hij al helemaal blij en zal hij goed groeien. Tussendoor mag de grond best wel een beetje opdrogen.

Verder is sproeien of bijvoeden bij deze kamerplant ook niet nodig. Wel is het aan te raden om eens in de zoveel tijd even de bladeren schoon te maken. Als er te veel stof op de bladeren komt, zal hij niet meer genoeg zonlicht kunnen opvangen met zijn bladeren. Het schoonmaken kun je makkelijk doen met een licht vochtige doek. Hiermee veeg je gewoon de bladeren weer schoon en als ze erg vies waren, zal je meteen verschil in groei kunnen merken.

Ook is deze kalanchoe bijna nooit ziek. Door de dikke bladeren is hij niet aantrekkelijk voor insecten en je zult dan ook niet snel een beestje in een kalanchoe tegen kunnen komen. Het is dus echt een zeer makkelijk plantje om te onderhouden en te kweken, ook als je geen groene vingers hebt. Houd er wel rekening mee dat de kalanchoe giftig is voor kinderen en huisdieren. Als je huisdieren en kinderen hebt rondlopen is het belangrijk om de kalanchoe op een veilige plek te plaatsen waar ze niet bij kunnen.

Inhoudsopgave: