De huizen van vandaag de dag zijn steeds meer ingericht op uitstekend geïsoleerde ruimtes. Dit natuurlijk om niet overbodig te stoken en om zolang mogelijk van eenmaal aangemaakte warmte te profiteren. Zo bespaar je op energiekosten. Alleen krijg je wel te maken met vrij droge lucht en niet te veel zuurstof in de woonruimte. En dat kan weer klachten met zich meebrengen. Denk aan slaapproblemen, hoofdpijn, huidklachten en zelfs astma. Bedenk daarbij dat we meer dan ooit ook zo nu en dan thuiswerken. Dan besef je dat je met goede isolatie wellicht bespaart op energiekosten maar dat je je lichaam wel geweld aandoet. Een gezond en prettig binnenklimaat is van groot belang.
Hoe ziet een goed binnenklimaat eruit als je langdurig in je ruimtes moet vertoeven?
• De juiste temperatuur
• Voldoende daglicht
• Een goede luchtkwaliteit
Het laatste puntje is interessant. Want goede luchtkwaliteit lijkt te staan of te vallen met ventilatie. Verse luchtaanvoer, dus. De luchtkwaliteit krijgt daarnaast een echte boost als je kamerplanten in je ruimtes neerzet. Want elke plant produceert zuurstof. En daar komt nog bovenop dat er een groep planten is met een goede luchtzuiverende werking. Onderzoekers hebben weten aan te tonen dat sommige groene planten daadwerkelijk de lucht in je huis schoner krijgen. Ze vangen schadelijke stofjes uit de lucht en slaan die op in blad, stam of wortels. En breken de stofjes daarna af.
Omring je met ‘zuurstoffabriekjes’
De hele dag door zetten luchtzuiverende kamerplanten zo CO2 om in gezonde zuurstof. Bovendien geven ze ook waterdamp af aan de omringende lucht zodat de luchtvochtigheid in je huis verbetert. Dit soort planten breken zelfs ongewenste, vaak onfrisse geurtjes af en dienen zo als natuurlijke luchtverfrissers. Kamerplanten zijn zo veel meer dan sierlijke elementen om naar te kijken; ze werken mee aan je gezondheid binnenshuis.
Een laboratorium is geen huis- of werkkamer
In hoeverre luchtzuiverende planten hun werk doen, staat nog wel ter discussie. De wetenschappelijke proeven die bewezen dat ze vervuiling uit de lucht haalden, vonden niet plaats in huiskamers maar in laboratoria. Bovendien werd de lucht daar flink vergiftigd en die hoge concentratie aan gif leidt wellicht tot een ander resultaat dan bij jou in de kamer. Ook ventilatie is lang niet altijd meegenomen bij de onderzoeken. Terwijl jij thuis zo nu en dan een raam openzet of een deur open en dicht doet. Wel is bewezen dat kamerplanten hun luchtzuiverende werk kunnen doen.
Planten als ‘stofzuigers’ van gif
Giftige stoffen in de lucht zoals benzeen, treleen en formaldehyde worden opgenomen door luchtzuiverende planten maar… niet alleen door de bladeren. Ook door de wortels en zelfs door de micro-organismen rond de wortels. Planten zoals sansevieria en dracaena nemen gifstoffen op in de waslaag die zich op het blad bevindt. Maar ook huismondjes van planten doen dat. Zo gaat formaldehyde de plant in om daar omgezet te worden tot CO2 die dan benut wordt voor fotosynthese. Ook is al bekend dat externe omstandigheden zoals veel licht en vochtige grond goed werken bij het wegvangen van giftige lucht.
De beste luchtzuiverende planten
Wil je er behoorlijk zeker van zijn dat luchtzuiverende planten in je ruimte echt effect scoren? Zet er dan niet een of twee neer, maar een hele serie. En kies uit de planten die via de Clean Air Study van NASA als behoorlijk lucht filterend werden aangewezen. Hier volgt de top acht van luchtzuiverende krachtpatsers:
1 Lepelplant
De spathiphyllum filtert zo’n beetje alle chemische stoffen uit de lucht. Die ontgift dus behoorlijk. Alleen laat je je huisdier er beter niet aan kauwen want de lepelplant zelf is weer giftig voor huisdieren.
2 Drakenbloedboom
Het goede luchtfilter op plekken waar je weinig daglicht hebt.
3 Chrysant
De chrysanthemum morifolium is niet alleen een beauty voor in de kamer, hij gaat ook voor je aan de slag om onder andere benzeen en formaldehyde uit de lucht te filteren. Wil licht staan maar niet in de volle zon. Dagelijks water, graag.
4 Klimop
De hedera helix is dan wel een tuinplant maar kan ook in je interieur aan de slag als luchtzuiveraar. Een echte opruimer van formaldehyde en ook bestrijder van trichloorehtyleen.
5 Sansevieria
Met als bijnaam ‘vrouwentong’. Een sterke plant die zich goed weert tegen droge cv-warmte. Een echte killer van formaldehyde, dat giftige stofje dat in zoveel busjes en flacons zit voor de persoonlijke verzorging.
6 Graslelie
Veerkrachtige groene plant die niet veel verzorging nodig heeft. Luchtzuiveraar pur sang.
7 Dracaena fragrans
Een kloeke plant met stoere stam en puntig blad. Met een beetje geluk groeit hij meer dan twee meter boven de pot. Deze gigant maakt korte metten met formaldehyde en benzeen.
8 Stokpalm (bamboepalm)
Hoeft niet in de zon om toch de lucht goed te zuiveren. Absorbeert bijzonder goed ammoniak die voortkomt uit schimmelaanwas of farmaceutische middeltjes.