De camellia japonica

De camellia japonica staat beter bekend als de Japanse roos. Het is dan ook een aanrader voor elke tuin. Hij kan uitgroeien tot een mooie struik met prachtige mooie bloemen. Zo is hij in elke tuin wel mooi te combineren met bijvoorbeeld de rijstpapierplant voor een oosterse sfeer in de tuin. We gaan je alles vertellen wat je van de Camellia japonica moet weten.

Closeup of pastel pink Camellia Japonica flowers blooming bush in the park or garden.

De herkomst van de camellia japonica

De plant is afkomstig uit het oosten van Azië en komt vooral veel voor in China en Japan, net als de rijstpapierplant. Er zijn veel verschillende soorten binnen de camellia familie. De meeste camellia soorten bloeien in de winter, net als de kerstcactus. De camellia japonica bloeit iets later, namelijk van februari tot april.

De standplaats

Als je wilt dat je camellia japonica goed groeit, is het zeer belangrijk dat hij geplant wordt op de juiste plaats in de tuin. Hij gedijt het best op een half schaduwrijke plek met genoeg beschutting. Hij houdt namelijk niet van harde wind. Het is van nature een plant die in bosrijke gebieden groeit, volle zon zal hij dus zeker niet op prijs stellen.

Close up of a common camellia (camellia japonica) flower in bloom

De grond waarin hij het beste groeit is een zurige, humusrijke grond die goed waterdoorlatend is. De camellia japonica houdt namelijk wel van een licht vochtige grond, maar houdt niet van natte voeten. Een te vochtige grond kan in het najaar zorgen dat er paddenstoelen gaan groeien. Net als dat er een paddenstoel in kamerplant kan groeien, zal dit ook buiten rondom je planten kunnen gebeuren. Een paddenstoel in kamerplant is niet erg, dus buiten is het ook geen gevaar voor je plant. Een paddenstoel in kamerplant of buiten kun je dan ook makkelijk laten zitten.

Hij kan zowel in de volle grond in de tuin geplant worden, maar ook als kuipplant zal hij het goed doen. Dit maakt hem ook makkelijk te verplaatsen. Hij gedijt niet goed in gebieden met extreme temperaturen. Hij kan gevoelig zijn voor vorst en moet dus goed beschermd worden in de koude winters. Als hij in een pot staat, kun je hem makkelijker verplaatsen naar bijvoorbeeld een kas of een schuur als het begint te vriezen.

De bloemen

De camellia japonica is een struik die het hele jaar door groen blijft. Hij staat bekend om zijn prachtige bloemen. De bloemen variëren van wit tot roze en rood. Hij wordt in Japan al eeuwenlang gewaardeerd voor zijn symboliek en over de gehele wereld door zijn schoonheid.

A pretty flower on the evrgreen Camellia Japonica shrub, with focus on foreground

In de Chinese en Japanse kunst staan de bloemen van de camellia japonica voor schoonheid, reinheid, liefde en trouw. Het is een bloem die vrouwen vaak in hun haar dragen wanneer ze een traditionele thee ceremonie uitvoeren. De kerstcactus heeft een vergelijkbare betekenis. De kerstcactus staat ook voor trouw, omdat hij lang meegaat.

Welke verzorging heeft hij nodig?

Met de juiste en regelmatige verzorging zal de camellia japonica gezond blijven en uitgroeien tot een prachtige plant. Gelukkig heeft hij een redelijk makkelijk verzorging en zal de juiste standplaats in de tuin of pot al een groot verschil kunnen maken.

Hij houdt, net als de rijstpapierplant, van een licht vochtige grond. Geef de plant dan ook regelmatig water. Vooral tijdens droge periodes moet je het goed in de gaten houden. Let wel op dat je hem niet te veel water geeft. Als de wortels in te natte grond blijven staan, zal er wortelrot kunnen ontstaan. Vergeet bij het water geven ook niet eens in de zoveel tijd wat plantenvoeding te doen. Kies hierbij wel een goede meststof die speciaal geschikt is voor de camellia japonica en geef het alleen gedurende het groeiseizoen.

De camellia japonica is gevoelig voor ziekten. Veel voorkomende waar hij last van kan krijgen is bladvlekkenziekte en wortelrot. Let hier goed op en zorg dat als deze problemen zich voordoen dat je ze direct kan aanpakken met de juiste middelen.

Als laatste mag je ook zeker niet vergeten te snoeien. Door de plant te snoeien kun je nieuwe groei bevorderen. Ook om de plant in vorm te houden is het goed om soms wat takken weg te knippen. Doe dit altijd na de bloei. Je kunt dan de dode of beschadigde takken knippen. Knip de plant terug tot net boven een gezonde knop. De kans is op die manier groter dat de plant weer opnieuw uitloopt.

Pink Camilla flowers blooming in the spring time at Ed Macgregor Park in Sooke, British Columbia

Kun je hem stekken?

Het is niet zo gek dat je van zo’n prachtige plant meerdere planten in de tuin wilt hebben. Een makkelijke manier om je collectie uit te breiden, is door de plant te stekken. De beste tijd om dit te doen is in het late voorjaar of in de vroege zomer. De plant is dan sterk en heeft genoeg energie om te blijven groeien. Ook zal hij door het weer sneller wortels ontwikkelen en kunnen groeien.

Kies een tak van de plant die dik is en er sterk uit ziet. Snijdt deze af met een scherp en schoon mes of snoeischaar. Zo voorkom je dat er een infectie of beschadiging aan de afgesneden tak kan ontstaan. Verwijder de onderste bladeren van de tak. Zo verminder je het waterverlies via de bladeren. Je kunt het uiteinde van de tak dippen in wortelpoeder om te zorgen dat hij sneller wortels vormt.

Vul een klein potje met vochtige potgrond en maak er een gaatje in. Hier kun je het stekje in steken. Plaats de stekken en druk de grond rondom het stekje voorzichtig aan. Zo blijven ze stevig in het potje en rechtop staan. Probeer een hoge luchtvochtigheid rondom het stekje te creëren. Dit kun je doen door een plastic zakje om het potje te plaatsen.

Plaats ze op een warme plek, maar probeer direct zonlicht te vermijden. Hier worden ze niet blij van. Zorg dat de grond van de stekjes altijd vochtig blijft, maar niet te nat, anders gaan ze rotten. Na ongeveer 6 tot 8 weken zullen er wortels gevormd zijn. Wanneer de wortels lang genoeg zijn, kun je ze verpotten. Je kunt er dan voor kiezen om ze in de tuin te planten op een beschutte plek of plant ze in een mooie pot.

Inhoudsopgave: