De kerstcactus

Je hoeft niet alleen maar in de zomer te kunnen genieten van alle mooie bloemen in je kamerplanten. Zo bloeien bijvoorbeeld de cyclaam, de medinilla magnifica en de kerstcactus in de wintermaanden! Van zowel de cyclaam, de medinilla magnifica, camellia japonica als de kerstcactus zijn de bloemen mooi gekleurd en zijn ze dan ook zeker een blikvanger in de koude wintermaanden. We gaan je alles vertellen over de kerstcactus.

kerstcactus2
Blooming Cactus Schlumbergera truncata

De herkomst van de kerstcactus

Wij kennen deze plant allemaal onder de naam de kerstcactus, maar hij heet eigenlijk de schlumbergera. Hij komt net als de cyclaam en de medinilla magnifica uit een warm gebied. De kerstcactus kent zijn herkomst in de tropische regenwouden van Brazilië. Hij is door de Franse cactussen verzamelaar Frédéric Schlumberger ooit meegenomen naar Europa. De plant is dan ook naar hem vernoemd.

Hij bloeit dus, zoals de naam al doet vermoeden, rond kerst. Dit brengt dan ook zeker wat kleur aan in de kamer in de donkere maanden van het jaar. Er zijn verschillende soorten kerstcactus, waarbij ze voornamelijk onderling verschillen van kleur. Zo kunnen ze paarse, roze, rode, oranje of witte bloemen krijgen.

De bloemen en bladeren van de kerstcactus

De kerstcactus bloeit van november tot januari. De bloemen zelf zien er al bijzonder uit, maar bloeien jammer genoeg niet lang. Hier hoef je je niet druk om te maken. Na een paar dagen verwelken de bloemen, maar er blijven gedurende de bloeiperiode nieuwe knoppen ontwikkelen en bloeien. Zo kun je wekenlang plezier hebben van deze bijzondere plant.

kerstcactus3
Thanksgiving cactus (Schlumbergera truncata) or crab cactus plants on window sill start blossoming in winter

De bladeren van de kerstcactus zijn ook mooi om te zien. Ze zijn geen standaard cactussoort en groeien als kleine ronde blad segmenten met kleine stekeltjes aan de randen van het blad. Aan het uiteinden van deze bladeren komen de knoppen waar de bloemen uitkomen. De plant groeit dan ook redelijk langzaam zijn bladeren.

De perfecte standplaats

De kerstcactus komt dus van oorsprong uit de tropische regenwouden van Brazilië. Hij is dus net als de camelia japonica en de rijstpapierplant redelijk gewend aan warmte en een hogere luchtvochtigheid. Dit zijn ook weer de perfecte omstandigheden om een paddenstoel in kamerplant tegen te komen.

 De camelia japonica, de rijstpapierplant en ook de kerstcactus zijn gevoelig voor fel zonlicht. Ze willen dan ook het liefst staan op een plek met indirect zonlicht. Wanneer de kerstcactus te veel licht krijgt, zullen zijn takken rood kleuren. Wanneer hij juist weer te weinig licht krijgt, is de kans groot dat je geen tot weinig bloemknoppen zal krijgen. Je kunt de camelia japonica, de rijstpapierplant en de kerstcactus dan ook goed bij elkaar neerzetten.

kerstcactus4
Pink christmas Zygocactus (syn. Schlumberga) flower

Over het algemeen is de kerstcactus een kamerplant, maar wanneer het buiten weer wat warmer wordt, kun je hem ook makkelijk buiten neerzetten. Je kunt hem van midden mei tot eind september lekker in de tuin zetten. Zorg wel dat hij beschut tegen de wind en in de schaduw staat. Haal hem tegen oktober weer naar binnen en zet hem op de juiste plek in huis. Het is dan belangrijk dat je hem daarna ook niet meer verplaatst. Hij houdt er namelijk niet van om verplaatst te worden en dit vergroot de kans dat hij zijn bloemknoppen laat vallen.

Verzorging van de kerstcactus

De bloeiperiode van de kerstcactus is van november tot januari. In huis kan de potgrond dan snel droog worden in verband met verwarmingen die in huis aan staan. Je moet de plant dan ook zeker goed in de gaten houden. Ook mag hij tijdens deze bloeiperiode nog wat plantenvoeding geven. Dit zal het groeien van bloemknoppen stimuleren.

Geef hem regelmatig water, maar laat de potgrond wel wat opdrogen tussen de gietbeurten door. Als je te veel water geeft in het najaar is de kans aanwezig dat er een paddenstoel in kamerplant begint te groeien. Dit kun je voorkomen door de grond niet te vochtig te houden.

kerstcactus5
A woman in a blue sweater holds a Christmas flower in her hands. Pink christmas Cactus Schlumbergera Truncata. Copy space.

Aan het eind van de bloeiperiode moet je de kerstcactus laten rusten. Spreid de gietbeurten wat meer uit en geef hem geen plantenvoeding meer. Zo gaat hij in rust en zal hij volgend seizoen weer goed kunnen groeien.

Ook is de kerstcactus een hele leuke en makkelijk plant om te vermeerderen. Hier heb je maar een paar blaadjes voor nodig en het kan al uitgroeien tot een nieuwe plant! Stek de plant alleen buiten de bloeiperiode. Neem een segment van minstens 3 bladeren. Laat deze even drogen, zodat het blad aan de onderkant wat gedroogd is. Dit voorkomt dat hij kan gaan schimmelen als je hem plant. Je kunt ze direct in de aarde planten. Zorg dat de potgrond licht vochtig is. Het stekje zal snel wortels gaan schieten, dit doen ze namelijk vaak al tussen de blaadjes! Zo is het erg makkelijk om een nieuwe kerstcactus te laten groeien.

Inhoudsopgave: