De cyclaam

De cyclaam is een prachtige bloem die zowel in de tuin geplant kan worden, maar ook als kamerplant zullen ze het erg goed doen. Zowel de gekleurde bloemen als de decoratieve bladeren zullen het goed doen in je interieur. Lees verder om er achter te komen waar je de cyclaam het beste kunt neerzetten, welke verzorging hij nodig heeft en hoe je hem kunt stekken.

cyclaam2
Flower – Pink Florist’s cyclamen Flowers (Macro) against a blur green background.

De herkomst van de cyclaam

De cyclaam staat ook wel bekend als het alpenviooltje. Hij komt dan ook van nature vooral voor in de bergachtige gebieden rondom het Middellandse Zeegebied. Hier groeit hij vooral in schaduwrijke bossen en hij heeft zich aangepast aan zijn omstandigheden. Zo kan hij goed tegen lage temperaturen en vochtige omstandigheden.

Hij kan wel een temperatuur verdragen tot -20 buiten en zal de hele winter groen blijven. Dit maakt het dan verder ook een makkelijke kamerplant, aangezien hij onder veel omstandigheden goed zal groeien. Doordat hij tegen vochtige omstandigheden kan, zal hij op een natuurlijke wijze ook de luchtvochtigheid in huis kunnen opkrikken. Van een hoge luchtvochtigheid maak je andere planten weer blij, zoals de ludisia. De ludisia zal juist bij een warme luchtvochtigheid weer goed groeien. Deze kun je dan ook goed bij een cyclaam in de buurt neerzetten.

Ideale standplaats voor de cyclaam

Om goed te kunnen groeien, heeft de cyclaam een voorkeur aan een standplaats met helder, maar indirect licht. Hij kan namelijk niet goed tegen direct licht. Dit kan ervoor zorgen dat zijn bladeren verbranden. In de natuur groeit hij ook onder de bescherming van andere struiken of onder de bladeren van de bomen. Hij is dus de felle zon niet gewend.

cyclaam3
Pink cyclamen flowers in a flowerpot.

Als kamerplant kun je hem het beste plaatsen bij een raam op het noorden of het oosten, net als de kerstcactus. Hier zal hij genoeg daglicht krijgen, maar niet wanneer de zon op zijn felste is. Daarnaast houdt de cyclaam ook van koele temperaturen. Zijn ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden, net als de kerstcactus en de streptocarpus (spiraalvrucht). In de nacht vindt hij het fijn als de temperatuur rond de 10 graden is. Probeer wel te voorkomen dat hij last heeft van te grote temperatuurwisselingen. Dit zal de cyclaam stress geven, wat als gevolg het uitvallen van zijn bladeren kan betekenen.  

De grond waarin de cyclaam het liefst groeit, is een kalkrijke grond. De grond moet wel goed waterdoorlatend zijn. Een beetje vochtig mag de grond wel blijven, maar de wortels mogen niet in het water komen te staan. Dit kan wortelrot veroorzaken en dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg dan ook altijd voor een pot met goede drainage, zodat het overtollige water eruit kan lopen.

De verzorging van de cyclaam

De cyclaam is een langbloeiende plant. Dit klinkt meteen alsof hij erg veel verzorging nodig heeft, maar dit valt gelukkig mee. Het is een plant waarbij de bloemen lang aan de plant blijven zitten, zolang hij genoeg water krijgt. Het geven van water is dan ook belangrijk. Doe dit regelmatig, zodat de grond altijd licht vochtig blijft. Voel voordat je water geeft altijd even aan de aarde of deze niet te nat is. Wanneer de grond nog te nat aanvoelt, moet je even wachten met water geven.

cyclaam4
Just planted bright magenta colored cyclamen flowers with green leaves in the ground.Decoration flowerbed in the park by planting cyclamen flowers.

Vergeet ook niet eens in de zoveel tijd in het groeiseizoen wat plantenvoeding aan het water toe te voegen. Dit zal goed zijn voor de cyclaam en zorgen dat hij nog beter gaat groeien. Houdt hierbij wel altijd de aanbevolen verhoudingen aan die op de verpakking staan. Als je een cyclaam te veel voeding geeft, zal hij ook dood kunnen gaan.

Ook is een goede luchtvochtigheid belangrijk voor de cyclaam. Wanneer de lucht in huis te droog is, is de kans groot dat de bladeren bruine randen zullen krijgen. Dit is niet mooi en kun je beter voorkomen. Planten zoals de ludisia en de streptocarpus houden ook van een hogere luchtvochtigheid. Door deze planten bij elkaar in de buurt te zetten, kun je op een natuurlijk en makkelijke manier de luchtvochtigheid in huis al verhogen.

Als laatste is het ook belangrijk dat je regelmatig alle dode bladeren en bloemen verwijdert. Op deze manier ziet je plant er weer mooier uit en kan hij zijn energie sturen naar het creëren van nieuwe bladeren en bloemen. Het beste kun je de dode bladeren net boven de knol afsnijden.

Kun je een cyclaam stekken?

Cyclamen zijn zeer leuke planten. Het is dan ook niet gek als je er meer van zou willen hebben. Een goede manier hiervoor is het stekken van de plant die je al hebt. Gelukkig is dit makkelijk te doen. Net als bij de kerstcactus kun je een cyclaam stekken via het blad. Kies een gezond blad uit dat nog niet verwelkt is. Snijd het blad en minstens 5 cm steel af.

Je kunt er voor kiezen om hem op water te laten wortelen of direct in de aarde te planten. Als je voor water kiest, vul je simpelweg een vaasje met water en hang je hier de steel in. Na een paar weken zul je zien dat er wortels zijn gevormd. Hierna kun je het gewortelde stekje in de aarde planten.

cyclaam5
Vibrant pink, red, and purple cyclamen flowers

Je kunt er ook voor kiezen om hem direct in de aarde te planten. In dat geval vul je een potje met aarde en plant je hier het genomen stekje in. Zorg dat de potgrond goed vochtig blijft, maar niet te drassig. Ook in dit geval zullen er nieuwe wortels gaan groeien. Zodra er nieuwe wortels verschijnen, kun je hem overplanten naar een grotere pot.

Voordat je je cyclaam, kerstcactus of streptocarpus (spiraalvrucht) gaat stekken, is het belangrijk om je te beseffen dat niet alle stekken succesvol zullen gaan wortelen en groeien. Het kan best een uitdaging zijn om dit voor elkaar te krijgen. Het is altijd even zoeken naar de beste omstandigheden. Je kunt dan ook beter meerdere stekjes in één keer nemen en planten. Zo zal er altijd wel een of meerdere stekjes tussen zitten die succesvol zijn.

Inhoudsopgave: