De rijstpapierplant

De rijstpapierplant is een plant die we in steeds meer tuin tegenkomen. Het is een bladverliezende heester en komt net als de moerbeiboom, sapindus mukorossi en de camellia japonica uit Azië. Het is een prachtige toevoeging in elke tuin en ook het verzorgen ervan is niet heel ingewikkeld. We hebben alles wat je moet weten voor je op een rijtje gezet!

Leaves of tetrapanax papyrifer in city park garden

De herkomst

De rijstpapierplant komt net als de moerbeiboom, sapindus mukorossi en de camellia japonica uit Azië. Hij groeit voornamelijk in het zuiden van China en Taiwan. Hier zijn de omstandigheden het beste om te groeien voor hem en kan hij zelfs uitgroeien tot een kleine boom van 4 tot 6 meter. Ook behoudt hij in die omstandigheden zijn blad. Hij houdt dan ook van wat warmere temperaturen net als de pachycereus pringlei.

Hij behoort tot de araliaceae familie. Tot deze familie behoren bijvoorbeeld ook de ginseng en de klimop. Hij heeft dan ook net als deze soorten een enorme groeikracht. Hij heeft zijn naam te danken aan het feit dat zijn stengels al eeuwenlang worden gebruikt om rijstpapier van te maken. Dit wordt in de Aziatische cultuur gebruikt bij het maken van kunstbloemen of waterverftekeningen.

De bladeren en bloemen van de rijstpapierplant

Net als de camellia japonica heeft de rijstpapierplant prachtige en tropisch uitziende bladeren. De bladeren van de rijstpapierplant kunnen ook nog eens heel groot groeien en kunnen wel een diameter van 1 meter worden. De bladeren zijn ingesneden en zien er daarom ook erg bijzonder uit. Een echte blikvanger in de tuin!

Tetrapanax papyrifer evergreen shrub in a garden

De bladeren zijn viltachtig aan de onderkant van het blad en de bovenkant is juist weer mooi glanzend groen. De jonge scheuten die groeien hebben ook een viltige laag en zijn bruin van kleur. Dit zorgt ervoor dat de bladeren en scheuten er bijzonder mooi uitzien. Als een jong blad uit de bladschede gekomen is, dan zal hij in het begin zijn viltige laagje nog behouden.

Als de rijstpapierplant begint te bloeien, zijn dit mooie witte bloemen bovenaan in de struik. Het zijn tweeslachtige bloemen en de meeldraden en stampers worden door de bijen, vlinders of andere insecten bestoven. Na deze bloei zullen er in de herfst zwarte bessen aan de plant verschijnen.

Tetrapanax papyrifer evergreen shrub in a garden

De beste standplaats

De rijstpapierplant past natuurlijk prachtig in elke tuin. Het zal net als de pachycereus pringlei, moerbeiboom en sapindus mukorossi een tropisch tintje aan de tuin kunnen geven. De rijstpapierplant houdt het meeste van een plaats met gefilterd zonlicht. Hij zal dus goed groeien als onderbeplanting. Hij gedijt dan beter dan wanneer hij in de volle zon zal staan.

Hij zal het beste groeien op een goede waterdoorlatende bodem en staan graag op een zandgrond net als de pachycereus pringlei. Als je aan de kust woont is de rijstpapierplant dan ook zeker een goede optie. Hij kan namelijk ook goed tegen de zilte zeelucht. Denk er dan wel aan dat ze het beste zullen groeien op een windluwe standplaats.

Hoe verzorg je de rijstpapierplant?

Als eerst is het natuurlijk belangrijk dat hij op de beste standplaats staat en in de juiste grondsoort. Dit kan al een groot verschil uitmaken. De plant heeft redelijk wat water nodig. Zeker in de warme en droge zomerperiode zul je dit goed in de gaten moeten houden. Hij kan namelijk door zijn grote bladeren sneller water verliezen. In dat geval kunnen ze bijna dagelijks wel een gietbeurt gebruiken.

Omdat ze ook een enorme groeikracht hebben, mag je ook zeker niet vergeten om ze wat extra plantenvoeding te geven. In het voorjaar kun je ze het beste wat extra organische bemesting geven. Dit kun je in de zomer nogmaals herhalen.

In de winter hebben ze geen extra voeding of water nodig. Ook al is het een tropisch uitziende plant, hij is toch bestand tegen een temperatuur tot -12 graden. Als het voor het eerst vriest buiten zullen zijn bladeren afsterven. Je houdt dan alleen de hoge kale stengels over. Als er strenge vorst is, kunnen ook deze stengels zelfs tot aan de grond invriezen. Toch hoef je ze niet te snoeien, want in het voorjaar zullen ze snel weer terug uitlopen en kun jij gewoon weer van de rijstpapierplant in de tuin genieten.

Tetrapanax papyrifer evergreen shrub in a garden

De rijstpapierplant stekken

In het voorjaar kun je het beste de rijstpapierplant stekken of zaaien. Als je kiest voor zaaien moet je wachten tot de plantjes ongeveer 10 cm hoog zijn gegroeid. Dan kunnen ze in het begin van de zomer buiten in de tuin geplant worden en zullen ze verder groeien.

De makkelijkere manier van stekken is door het nemen van een wortelstek. Je kunt simpelweg een wortelstek nemen en deze apart planten. Dit kun je in een pot doen of direct in de tuin. Omdat een wortelstek al wortels heeft, zal hij dus een stuk sneller kunnen uitgroeien tot een grote plant. Het vermeerderen van de rijstpapierplant is daarom ook zo makkelijk te doen.

Inhoudsopgave: