Een prachtige kamerplant die meteen de show steelt in je huiskamer. Hij is gewend aan warmte en een hoge luchtvochtigheid, net als de streptocarpus, en groeit dan ook prachtig binnen. De bladeren zijn niet giftig, wat hem ook veilig maakt voor als je huisdieren hebt en heeft ook nog een luchtzuiverende kwaliteiten. Een medinilla magnifica wil je dan ook zeker in huis halen. Maar hoe kun je het beste de verzorging aanpakken?
Waar komt hij vandaan?
Van oorsprong is de medinilla magnifica voor het eerst gevonden in de Filipijnen. Hier wordt de plant de ‘Kapa-Kapa’ genoemd. Verder groeit hij ook erg veel in Zuidoost-Azië, net als de camellia japonica. Maar hij komt ook voor in het tropische gedeelte van Afrika, waar ook de streptocarpus weer vandaan komt. Dit zorgt er dan ook voor dat de medinilla magnifica perfect te combineren is met de streptocarpus en de camellia japonica.
De medinilla magnifica behoort tot de epifyten. Hiermee bedoelen we planten die houvast vinden aan de takken van bomen, zonder dat ze voedingsstoffen uit de takken van de boom halen. De stengels van de plant voelen aan als kurk en zijn verrassend genoeg vierkant van vorm in plaats van rond. Dit maakt de plant meteen al erg uniek. Vanuit deze bijzonder stengels komen de bladeren en daarna groeien de bloemen aan de stengel. Hij staat dan ook bekend om zijn prachtige hangende bloemen die wel 3 tot 5 maanden kunnen bloeien.
De beste standplaats
We raden je aan om de medinilla magnifica op een lichte plek in huis te zetten. De voorkeur gaat uit naar indirect zonlicht, maar een raam gericht op het zuiden wordt hij ook blij van. Houd er rekening mee dat je hem dan iets verder van het raam afzet. Te veel direct zonlicht kan hij niet zo goed tegen. Hij is dan ook echt een prachtige blikvanger voor in de vensterbank.
Als de plant uitgebloeid is, moet je hem op een koelere plek zetten, maar waar hij wel nog veel licht krijgt. Verwijder eerst de bloemen voordat je hem verplaatst. De plant krijgt op deze manier wat rust en kan na een paar maanden dan weer opnieuw in bloei komen.
Hoeveel water heeft hij nodig?
De medinilla houdt van een grond die licht vochtig is, net als de kerstcactus. Zowel de kerstcactus als de medinilla kun je elke week een scheutje water geven. Zorg er wel voor dat er geen laagje water in de pot blijft staan. Voordat je water gaat geven aan de medinilla of de kerstcactus is het belangrijk dat je eerst altijd de grond voelt. Als deze nog licht vochtig is, moet je even wachten met water geven.
De bladeren van de plant zullen gaan hangen als hij te weinig water heeft. Wanneer je de plant dan weer water geeft, zullen de bladeren weer gehydrateerd raken en rechtop gaan staan. Zo trekt hij helemaal bij. Je kunt hem dan ook beter een keer te weinig water geven dan te veel water.
Doordat de medinilla magnifica uit een tropisch gebied komt, kan het nooit kwaad om hem eens een sproeibeurt te geven. Hij kan goed tegen een hogere luchtvochtigheid. Door hem in huis te combineren met andere planten die hier goed tegen kunnen, zoals de camellia japonica en de kerstcactus, kun je een hogere luchtvochtigheid creëren.
Problemen met de medinilla magnifica
Over het algemeen is de medinilla magnifica zeer makkelijk in onderhoud en heeft hij niet veel verzorging nodig. Wel kan hij last krijgen van verschillende problemen, maar deze zijn makkelijk op te lossen. Als hij bijvoorbeeld last krijgt van zwarte bladeren of als zijn bloemen uitvallen, is dit vaak een gevolg van het geven van te veel voeding.
Ook hebben de standplaats en het geven van water veel effect. Als je problemen krijgt met de plant kun je verschillende problemen achterhalen. Zet hem bijvoorbeeld eerst op een plek met meer licht en voel aan de grond of hij te nat is of niet. Met een beetje geluk zal de plant zichzelf daardoor herstellen. Mocht dit niet zo zijn, is de kans groot dat je te veel voeding gegeven hebt.
Snoeien en stekken
Als de medinilla magnifica te groot wordt, kun je de schaar erin zetten. Je kunt makkelijk een stengel vanaf de onderkant weg snijden of knippen. Zo kun je er voor zorgen dat je een compactere plant behoudt.
Wanneer je de medinilla magnifica gaat snoeien, kun je hem meteen stekken! De jonge stengel die je afgesneden hebt, kun je op een warme plek in stekgrond planten. Na 1 à 2 maanden op een warme plek tussen de 20 en 25 graden zou de stengel nieuwe wortels gegroeid moeten hebben. Je kunt dan de nieuwe plant overplanten naar een grotere pot en hem verder laten groeien tot een volledige plant.