De eremophila nivea

De eremophila nivea is een prachtige struik met bijzondere bladeren. Hierdoor is hij meteen een prachtige blikvanger in je tuin en dit zorgt ervoor dat hij goed te combineren is met veel andere planten. Hij is gelukkig ook niet moeilijk in onderhoud, waardoor hij makkelijk in elke tuin te planten is. Lees verder om alles over de eremophila nivea te weten te komen.

Eremophila nivea purple flowers blossom, selective focus on the flower

De bladeren en bloemen

In de natuur is de eremophila nivea een zeer zeldzame struik. Hij komt van oorsprong uit Australië, maar is ondertussen wereldwijd geliefd om zijn bijzondere uitstraling. De takken en bladeren zijn harig en hij heeft prachtige blauwe, paarse of violet bloemen. De bladeren wisselen elkaar af langs de takken en zijn lineair van vorm. Ook de bladeren zijn bedekt met een wollig laagje haar. Dit zorgt ervoor dat de bladeren er, net als de leymus arenarius, groen, grijs of zelfs zilver uitzien.

De eremophila nivea bloeit in de zomer en in de herfst. De bloemen groeien afzonderlijk of in een paar samen. Ze groeien in de bladoksels op de wollige stelen. De bloemen zien er hetzelfde uit als de fallopia baldschuanica. Zowel de fallopia baldschuanica als de eremophila nivea hebben langwerpige kelkblaadjes die taps toelopen. Bij de eremophila nivea hebben ze een donkerder uiteinde. Dit is bij de fallopia baldschuanica weer niet het geval.

Waar kun je hem het beste planten?

De eremophila nivea komt van oorsprong dus uit Australië. Hier groeit hij vooral in open omgevingen zoals open vlakte en bosranden. Hij houdt dus zeker van het nodige zonlicht. Je kunt hem dan ook het beste planten op een zonnige plek in de tuin.

Violet flowers and white hairy leaves of Eremophila Nivea, known also as Silky eremophila. It is a shrub flowering plant originated from Australia

Heeft je tuin niet zo veel zon? Dat is ook geen probleem, hij kan ook goed in gedeeltelijk zon groeien. Hij past zich makkelijk aan de verschillende omstandigheden van de zon aan. Hij is wel gevoelig voor warmte. Wanneer het te warm wordt, zal hij veel water via zijn bladeren verliezen. Zo loop je de kans dat hij sneller uitdroogt. Houdt dit tijdens warme periodes dan ook goed in de gaten.

Aan de grond waar hij in geplant wordt stelt hij niet zoveel eisen. Hij zal goed groeien in zowel een zandgrond als een leemgrond. Hij heeft een voorkeur voor kalkrijke en licht zure grond. Je mag hem eens in de zoveel tijd wel bemesten. Let hierbij goed op wat voor meststof je hem geeft. Als je hem meststof geeft met te veel stikstof zal dit ervoor kunnen zorgen dat hij minder bloemen produceert in de zomer of najaar.

Welke verzorging heeft hij nodig?

Over het algemeen is de eremophila nivea, net als de leymus arenarius, niet kieskeurig. Hij heeft dan ook niet veel onderhoud nodig. Zo is hij bijvoorbeeld ook niet kieskeurig over hoeveel water je hem geeft. Zolang je het water maar rechtstreeks op de grond geeft is het goed. Hij houdt er niet van als zijn bladeren of bloemen nat worden.

Eremophila nivea, commonly known as silky eremophila, is a flowering plant in the figwort family, Scrophulariaceae and endemic to Western Australia.

Over het algemeen hoef je hem alleen in de echt droge zomerperiode extra water te geven. Verder kan hij net als de leymus arenarius goed tegen weinig water. Hij heeft meestal genoeg aan de regen die er in Nederland valt. Kijk wel uit voor over bewatering. Dit kan zorgen voor wortelrot. Hier zal hij vaker last van krijgen als hij in een pot geplant staat. Als hij in de volle grond staat, is de kans kleiner dat dit gebeurt.

Verder raden we je ook aan om hem eens per jaar goed te snoeien. Hij groeit erg snel en kan snel en ongecontroleerd groeien. Hij kan het al snel laten lijken alsof hij de tuin of landschap overneemt. Ook laten mensen hem vaak groeien in een hanging basket. Als hij er dan een beetje verwilderd uit begint te zien, kun je hem beter snoeien.

Eremophila nivea purple flowers blossom

Als je de plant goed snoeit zal dit de algehele gezondheid van de plant bevorderen. Je kunt ervoor kiezen om hem na zijn bloei te snoeien. Kies er voor om hem wat meer in model te knippen en vergeet ook zeker de dode bloemen en afgestorven takken niet weg te knippen. Na zijn bloei heeft hij nog wat energie om te herstellen. Hierna zal hij in zijn winterslaap gaan en in het voorjaar weer uitlopen.

Gebruik voor het snoeien een scherpe en schone snoeischaar om beschadigingen aan de plant te voorkomen. Verwijder eerst alle takken en stengels die dood of beschadigd zijn. Knip deze helemaal tot de grond af. Hierna kun je hem snoeien tot de hoogte en grootte die jij wilt. Je kunt tot wel een derde van de hoogte en breedte terug snoeien direct na de bloei. Dit zal geen gevolg hebben voor de bloei en groei van het jaar erop.

Inhoudsopgave: