De hydnophytum is een zeer speciale plant en een wonder op zichzelf. Hij brengt namelijk een groot geheim met zich mee. Hij heeft namelijk een geheel gangenstelsel in zijn knol zitten. De knol is een verdikking van de steel en is daarom eigenlijk geen echte knol. We gaan je alles over deze bijzondere plant vertellen, die het namelijk ook erg goed als kamerplant bij jou thuis kan doen!
De herkomst van de hydnophytum
De hydnophytum heeft 2 varianten en komt uit de tropen. Hij komt dan ook voornamelijk voor in Zuidoost Azië en Noord-Australië. Hij is dan ook nog niet heel bekend in Nederland, net als de Cephalanthus. Van nature brengt hij dus een groot geheim met zich mee, namelijk zijn gangenstelsel in de knol. Dit is dan ook waarom de hydnophytum vaak de doolhofplant genoemd wordt. Wanneer je de knol doorsnijdt kun je dit doolhof zien. Het is dan ook een zeer bijzonder aanzicht en er zijn geen andere planten waar dit van nature zo gebeurt.
De knol is eigenlijk een verdikking van de steel, waardoor het dus wel op een knol lijkt, maar eigenlijk geen knol is. In de tropen leeft de hydnophytum samen met tropische mieren. Die mieren vinden hun thuis in het gangenstelsel van de hydnophytum. Zo helpen de mieren de plant aan voeding en biedt de plant weer bescherming aan de mieren.
Maar in Nederland hoef je hier niet bang voor te zijn, want gewone mieren zullen hier hun weg niet in vinden. In dat geval staat de plant vooral mooi in je huiskamer en geeft hij een tropisch tintje. Het gangenstelsel zal dan gewoon leeg zijn en leeg blijven.
De ideale standplaats
De hydnophytum komt uit de tropen en houdt dan ook wel van een warme standplaats. In de tropen is er wel altijd een dichte bebossing, waardoor de hydnophytum dus niet in de volle zon kan staan. Als hij te veel in de directe zon staat, is de kans aanwezig dat zijn bladeren verbranden. Dit kun je dan beter voorkomen door hem op een plek te zetten met genoeg indirect zonlicht.
Hij heeft een voorkeur voor een temperatuur tussen de 20 en 30 graden, net als de hydrocleys nymphoides. De hydnophytum en de hydrocleys nymphoides zijn compleet verschillende planten, maar wel hebben ze dezelfde voorkeur qua standplaats. Zo groeit de hydrocleys nymphoides in of op een aquarium. Toch kun je ze bij elkaar in de buurt zetten.
De hydnophytum heeft door zijn tropische herkomst namelijk ook behoefte aan de warmte en kan een hogere luchtvochtigheid soms ook wel waarderen. Het aquarium kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid rondom de plant wat omhoog gaat. Zeker omdat hij zo’n langzame groeier is, heeft hij niet veel nodig. Zolang hij maar op een goede standplaats staat met indirect licht en een fijne luchtvochtigheid, zal hij al goed kunnen groeien en lang mee gaan.
De verzorging
De hydnophytum heeft niet heel veel verzorging nodig, maar kan wel tegen verschillende problemen aanlopen. Het is een plant die erg langzaam groeit, net als de Cephalanthus. De hydnophytum heeft door zijn langzame groei dan ook maar weinig voeding nodig.
Je mag de hydnophytum een keer per week een klein beetje water geven. Let hierbij wel goed op dat je eerst altijd aan de grond voelt of hij al water nodig heeft. Net zoals bij de cephalanthus, moet ook de grond bij de hydnophytum altijd licht vochtig zijn, maar zeker niet te nat. Als de grond te lang nat is en hij zijn water niet kwijt kan, zal er snel wortelrot ontstaan en overleeft de plant het niet.
Als kamerplant raden we je dan ook altijd aan om hem in een plastic pot te planten en daarna in een mooie sierpot te zetten. De plastic pot zorgt voor een goede drainage. Zo hoef je alleen nog maar in de gaten te houden of er in de sierpot geen laagje water blijft staan. Gooi dan ook altijd het overtollige water uit de sierpot na het water geven.
Houd er verder rekening mee dat de hydnophytum een tropische plant is. Hij houdt dus van veel indirect zonlicht, een hogere luchtvochtigheid, een hogere temperatuur en hij kan slecht tegen tocht of kou. Om de plant dan ook het mooiste te houden bij jou thuis, is de standplaats ook het belangrijkst.
Vergeet ook niet dat de hydnophytum soms eens een snoeibeurt nodig heeft. Pas hiermee wel op dat je niet te veel weg knipt. Omdat hij een langzame groeier is, duurt het een stuk langer voordat hij ervan hersteld is. Snoei altijd met een schone en ontsmette schaar, om infecties te voorkomen. Wat oude of dode takken wegknippen kan ook juist weer de groei van de hydnophytum bevorderen.