De hydrocleys nymphoides is een waterplant die je vooral veel tegenkomt in aquariums. Toch is hij nog niet zo heel bekend, wat eigenlijk heel zonde is. Gelukkig begint hij steeds meer harten te veroveren en komt hij vaker voor. Dit omdat hij, net zoals de cephalanthus, redelijk makkelijk te vermeerderen is. We gaan je alles wat je moet weten over de hydrocleys nymphoides vertellen!
De herkomst van de hydrocleys nymphoides
De hydrocleys nymphoides komt net zoals de cephalanthus uit Amerika. Hierbij komt de cephalanthus uit Noord-Amerika en de hydrocleys nymphoides uit Zuid-Amerika. De hydrocleys nymphoides wordt dan ook vaak de Zuid-Amerikaanse waterlelie genoemd.
Hij komt hier uit het Amazone gebied en is dus vooral gewend aan warme temperaturen. Hier groeit hij dan ook het beste in. Hij kan zowel onder water als op het water groeien. Hoe hij precies groeit, is afhankelijk van het licht en de warmte. Ook is hij een zuurstofplant en zal hij bijdragen aan het zuiveren van het water.
De bladeren en bloemen
De bladeren van de hydrocleys nymphoides lijken wel de vorm van een hartje en kunnen zowel groot als klein zijn. Hoe groot ze groeien is natuurlijk afhankelijk van hoeveel ruimte ze hebben in het aquarium. Hij past zich dan ook aan de hoogte van het aquarium aan. De bladeren zijn mooi glanzend groen en de stelen groeien natuurlijk onder water.
Hij groeit op het water. De bladeren blijven dan ook drijven, waardoor we de hydrocleys nymphoides eigenlijk een drijfplant noemen. Hij kan ook gaan bloeien en krijgt dan prachtige gele bloemen. Deze bloemen lijken op de papaverbloem, waardoor hij ook weleens de water papaver genoemd wordt. De bloemen zijn erg bijzonder, aangezien deze maar 1 dag bloeien. Terwijl hij verwelkt en onder water verdwijnt, zal de volgende bloem alweer op kunnen komen.
Verzorging van de hydrocleys nymphoides
De hydrocleys nymphoides past zich makkelijk aan het formaat van het aquarium aan. Als je bijvoorbeeld een bak van 50 cm hoog hebt, dan zal hij maximaal 60 cm hoog groeien. Je hoeft je er dus niet druk om te maken dat hij uit je bak gaat groeien.
Het belangrijkste om je hydrocleys nymphoides goed te laten groeien is kleibolletje en licht. Als je de hydrocleys nymphoides in de bak doet, mag je best een paar kleibolletjes om de wortels heen doen. Zo zal hij stevig blijven staan en niet de hele bak door drijven.
Ook is een goede belichting belangrijk. Net als de hydnophytum heeft hij veel licht nodig. De hydnophytum staat graag in de volle zon en kan dus heel goed in de buurt van de hydrocleys nymphoides geplaatst worden. Als de hydrocleys nymphoides te weinig licht krijgt, zal hij geen drijfbladeren meer aanmaken. In dat geval gaat hij onderwater bladeren maken. De kans dat hij nog bloemen gaat ontwikkelen is dan klein. Zorg dus dat zowel de hydrocleys nymphoides als de hydnophytum mooi op een lichte plek staan.
De temperatuur waar de hydrocleys nymphoides onder kan groeien, is tussen de 23 en 29 graden. Als het water wat koeler is, zal hij ook nog wel groeien, maar minder snel. Je zou de hydrocleys nymphoides dan ook wel buiten in een vijver kunnen plaatsen, maar wanneer het buiten kouder wordt moet de vijver verwarmd worden of moeten ze naar binnen verplaatst worden.
Voordelen en vermeerderen
Je kunt ervoor kiezen om de plant te vermeerderen om meerdere redenen. Als eerste ziet de plant er natuurlijk erg mooi uit. Vooral de bloemen kunnen echt een mooie blikvanger in je vijver of aquarium zijn. Daarnaast is het ook een goede verstopplek voor vissen en brengt schaduw aan in de vijver. Dit kan ervoor zorgen dat het water niet te warm wordt in de zomertijd.
Als je de hydrocleys nymphoides niet in de stroming plaatst, zullen vissen er ook snel hun rustplek onder kunnen vinden. Hij groeit buiten de stroming sowieso beter, aangezien hij op het water groeit. Juist omdat ze op het water groeien, kunnen vissen of andere vijverdieren zich onder de bladeren makkelijk verstoppen tegen bijvoorbeeld vogels. Zo geeft de hydrocleys nymphoides ze ook echt bescherming.
Dat je hem wilt vermeerderen is dan ook meer dan logisch. Zo kun je op meerdere plekken in de vijver deze prachtige plant plaatsen. Of nog leuker: deel de plantjes met vrienden die ook een vijver hebben! Gelukkig gaat het vermeerderen erg makkelijk. Hier hoef je zelf namelijk niets voor te doen.
Hij zal zelf al makkelijk nieuwe uitlopers groeien waaruit zelf een nieuwe plant groeit. Wanneer deze uitloper groot genoeg gegroeid is, kun je ervoor kiezen om hem los te maken van de moederplant. Op deze manier kun je hem of verplaatsen naar een andere plek in de vijver of om hem eruit te halen en bijvoorbeeld aan een vriend cadeau te geven. Zo kun je op een makkelijke manier meer mensen van de mooie plant de hydrocleys nymphoides laten genieten.