Monstera Adansonii stekken

Monstera Adansonii stekken

De Monstera Adansonii stekken is leuk om te doen. Het is een unieke kamerplant door de gaten in de bladeren. Je kunt hem na het stekken klein houden als tafelplant, maar ook helemaal laten uitgroeien tot een hangplant. Deze plant staat ook wel bekend onder de naam Monstera Monkey Mask.

De Monstera Adansonii laat zich vrij eenvoudig vermeerderen, maar je moet natuurlijk wel weten hoe je dat moet doen. Op deze pagina lees je de stappen. Succes!

Monstera Adansonii stekken

Monstera Adansonii stekken

Voorbereiding

Bij een Monstera Monkey Mask stekken is een goede voorbereiding het halve werk. Er zijn dan ook een paar dingen waar je rekening mee moet houden om het stekken zo succesvol mogelijk te laten zijn.

Te beginnen met de timing. Net zoals veel andere planten heeft ook de Monstera een duidelijke groei- en rustfase. De grootste kans op succes heb je door de Monstera Adansonii te vermeerderen in de groeifase. Die loopt van de lente tot het einde van de zomer. Rekening houden met de groeifase heeft twee voordelen: de moederplant herstelt makkelijker van het afknippen en je stekje groeit sneller uit tot een nieuwe plant.

Daarnaast is hygiëne heel belangrijk. Je gaat voor het stekken een stuk van de plant afknippen. Hierbij bestaat de kans op infecties. Zorg dus voor een ontsmette schaar. Dit ontsmetten kun je bijvoorbeeld doen met een alcoholdoekje.

De stappen hieronder zijn toegelicht aan de hand van de Monstera Adansonii, maar zijn hetzelfde voor alle soorten. Bijvoorbeeld ook de Monstera Minima.

Stap 1

Voorbereidingen getroffen? Heel goed, dan kunnen we aan de slag! De eerste stap is het afknippen van de Monstera Adansonii stekken. Het is belangrijk dat je stekjes 1 (of meerdere) luchtwortels hebben. Hieruit groeien straks heel gemakkelijk de nieuwe wortels.

Hieronder op de foto zie je de luchtwortels aan de stekjes zitten. Ze zitten vaak direct tegenover het stuk waar de stengel van het blad is bevestigd.

Het liefst bevat je stekje 1 blad. Als je het uiteinde van een stengel pakt zit er vaak nog een opgerold blaadje aan vast. Die kun je gerust laten zitten.

Monstera Adansonii stekken stap 1, het afknippen
De afgeknipte Monstera Adansonii stekken

Stap 2

Plaats de Monstera Adansonii stekken in water. Het is belangrijk dat de luchtwortels onder water zitten. Daar gaan straks de worteltjes uit groeien. Daarbij mag er geen blad onder water zitten en zo min mogelijk stengel. Hoe meer groen onder water, hoe groter de kans op rot.

Zet de stekken weg op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Monstera Adansonii stekken stap 2
De bladknoop moet onder water zitten, het blad niet

Stap 3

Nu is het wachten. Je moet af en toe het water verversen om rotten te voorkomen. Ook is het goed om de blaadjes af en toe te benevelen met een plantenspuit. Hiermee verhoog je de luchtvochtigheid, iets wat de Monstera Adansonii kan waarderen!

Het kan een paar dagen tot een paar weken duren voordat je wat gaat zien. Hieronder twee Monstera Adansonii stekken die tegelijkertijd in water zijn gezet en op dezelfde plek in de kamer staan. De ene is net begonnen terwijl de andere wortels al een paar centimeter zijn. Het kan dus zijn dat je even geduld moet hebben.

Monstera Adansonii stekken op water
Dit Monstera Monkey Mask stekje is begonnen met wortelen
gewortelde Monstera Adansonii stekken
Deze stekjes zijn al een stuk verder!

Stap 4

Als de wortels wat langer zijn geworden kun je de Monstera Adansonii stekken in de aarde gaan zetten. Normale potgrond is prima, maar als je stekgrond hebt is dit nog beter.

Druk de aarde rondom de stekjes licht aan. De nieuwe worteltjes moeten contact maken met de aarde, maar je mag ze niet platdrukken.

Houd de aarde de komende week nog goed vochtig. Zo hebben de worteltjes de tijd om te wennen aan de overgang van water naar aarde. Daarna kun je overgaan op de normale verzorging van de plant.

Na verloop van tijd zul je zien dat jouw stekken nieuwe bladeren aanmaken. Gefeliciteerd, je hebt zojuist succesvol jouw Monstera Adansonii gestekt!

Inhoudsopgave: