Monstera Minima (Rhaphidophora Tetrasperma)

monstera minima

De Monstera Minima is werkelijk een bijzondere kamerplant. Oorspronkelijk komt hij uit de zuidelijke gedeelte van Azië, waaronder Thailand. Daar slingert de plant zich om hoge bomen heen en kan daar wel 6 meter lang worden!

Deze snelle groeier doet het ook prima in ons klimaat. Het is een sterke kamerplant die vrij eenvoudig te verzorgen is. Op deze pagina lees je er alles over.

Veel mensen noemen dit een Monstera Minima omdat de plant sprekend lijkt op een kleine versie van de bekende Monstera gatenplant. Officieel is de botanische naam geen Monstera, maar Rhapidophora. Deze Monstera Minima heet eigenlijk dan ook Rhapidophora Tetrasperma.

Het verschil zit in de afmetingen, maar ook in de groeiwijze. Bij Monstera’s ontstaan de inkepingen en gaten in het blad nadat het al is uitgerold. Bij de Rhapidophora zitten die gaten er al in. Dat zie je goed op de foto hieronder. Het jonge blad heeft al de kenmerkende inkepingen.

Overigens vallen Monstera en Rhapidophora wel weer binnen dezelfde familie: Aracaea (Aronskelkfamilie). Hierin valt bijvoorbeeld ook de prachtige Anthurium Clarinervium.

Botanische naamRhaphidophora Tetrasperma
Ook bekend alsMonstera Minima
StandplaatsIndirect zonlicht
WaterLicht vochtig houden
Giftig?Ja
monstera minima
De Monstera Minima, oftewel Rhaphidophora Tetrasperma

Monstera Minima verzorging

Standplaats en licht

De Monstera Minima is een klimplant. Hou hier rekening mee met het kiezen van een standplaats zodat de plant ruimte heeft om de hoogte in te gaan. Ter ondersteuning wordt vaak gekozen voor een mosstok. Mocht de plant te hoog worden kan deze altijd worden gesnoeid. Daarover later meer.

Wat betreft lichtbehoefte stelt de Monstera Minima niet zulke hoge eisen. Zowel op een lichte als schaduwrijke plek zal deze plant het prima doen. Houd er wel rekening mee dat de keuze voor een schaduwrijke plek invloed heeft op het uiterlijk van de plant. De bladeren zijn dan kleiner en hebben minder (of geen) inkepingen.

Kies je voor een lichte standplaats, let dan op de zon. In de ochtend mag de zon wel op de plant staan, maar in de middag is dat al snel te heet. Vermijd dan ook een raam waar de zon in de middag op staat.

Temperatuur

De Rhapidophora Tetrasperma komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Azië. Je zou dus zeggen dat deze plant warmte nodig heeft om goed te kunnen groeien.

Gelukkig is het een zeer sterke plant en doet deze het ook prima bij de normale kamertemperaturen. Het enige om rekening mee te houden is dat de temperatuur niet onder de 10 graden mag komen. Dat kan schade aan de plant veroorzaken.

Monstera Minima in pot

Monstera Minima water geven

Water geven is een van de belangrijkste punten in het verzorgen van jouw Monstera Minima. Het belangrijkste om rekening mee te houden is dat de grond nooit te nat of te droog mag zijn. Dat klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel eenvoudig.

Het is belangrijk om water te geven naar behoefte van de plant. Dus zoveel de plant verbruikt, zoveel geef je. In de lente en zomer zal dit meer zijn dan tijdens de winter. Controleer de behoefte aan water door je vinger in de aarde te steken. Is de bovenste paar centimeter droog? Dan kun je water geven. Is de bovenste laag van de aarde nog nat? Wacht dan nog even.

Sowieso is het beste om iets minder te geven. Liever te weinig dan te veel. De Monstera Minima kan er prima tegen als je een dagje later water geeft. Daarentegen kan er juist wortelrot optreden als de grond te lang te drassig is. Dit geldt overigens voor deze hele plantenfamilie, waaronder de Monstera Karstenianum (officieel Philodendron Karstenianum).

Grond en pot

De keuze voor een pot is belangrijk omdat deze plant vrij snel kan groeien. Als de plant snel groeit, groeien de wortels ook snel. Die hebben dus flink de ruimte nodig. Zorg daarnaast altijd voor een pot met een drainage gat onderin. Zo kan overtollig water uit de pot stromen. Het plaatsen van kleikorrels onder de aarde helpt hierbij.

Wat betreft de potgrond stelt deze plant weinig eisen. Een normale potgrond voor kamerplanten is prima.

Monstera Minima bladeren met gaten

Voeding

Een plant in een pot is volledig afhankelijk van wat jij hem geeft. Dit geldt voor water, maar ook voor de voeding. Natuurlijk zitten er in de potgrond voedingsstoffen, maar een snelle groeier als de Monstera Minima heeft deze snel op. Om jouw plant mooi te houden, en goed te laten groeien, is het dan ook noodzakelijk om hem bij te voeden.

Je kunt hiervoor een normale kamerplantenvoeding gebruiken. Als je de keuze hebt, kies dan voor een organische variant. Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Vaak is kamerplantenvoeding sterk geconcentreerd. Als je teveel geeft kan dit schade aan de plant veroorzaken.

Voor plantenvoeding geldt hetzelfde als voor water geven: naar behoefte van de plant. Dat betekent enkel voeding geven in de lente en zomer. In het begin van de herfst kun je nog afbouwen, maar in de winter geef je niks meer.

Rhaphidophora Tetrasperma snoeien

Snoeien is niet per se noodzakelijk voor de gezondheid van de plant, maar kun je wel toepassen om de plant mooier te maken. Haal daarvoor simpelweg de dode bladeren van de plant af.

Daarnaast kun je snoei toepassen om de plant voller te maken. Als je een rank afknipt stimuleer je de plant om vanaf dat punt te splitsen. Er groeien er dan waarschijnlijk twee voor terug! De afgeknipte stukken kun je overigens laten wortelen en uit laten groeien tot nieuwe planten. Daarover hieronder meer.

Rhaphidophora Tetrasperma

Luchtvochtigheid

Veel planten die we als kamerplant houden komen oorspronkelijk uit tropische gebieden. Omdat daar de luchtvochtigheid hoog is, hebben ze dat hier ook nodig. Een mooi voorbeeld hiervan is de Maranta. Deze tropische plant krijgt vaak bruine bladeren in onze huiskamers. De luchtvochtigheid is hier veel lager.

Ook de Monstera Minima komt uit de tropen, maar je zult merken dat de plant het uitstekend doet met een lagere luchtvochtigheid. Je hoeft de plant dus niet te sproeien.

Overigens mag je dit wel doen. Door regelmatig te sproeien voorkom je dat stof op de bladeren blijft liggen. Hierdoor blijft de plant mooi en kan deze beter groeien.

Monstera Minima stekken

Deze plant is een sterke en snelle groeier. We kunnen hem dan ook vrij eenvoudig stekken. Dit kun je doen door een stuk stengel af te knippen waar nog een blad en een luchtwortel aan zit. Deze plaats je in water en daaruit komen de nieuwe worteltjes.

Dit proces is hetzelfde voor alle Monstera’s. We hebben dit proces uitgebreid beschreven, met foto’s, op de pagina over Monstera Adansonii (Monkey Mask) stekken.

monstera minima stekken
De Monstera Minima stekken wortelen goed in water

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Monstera Minima giftig?

Helaas, de Monstera Minima is giftig bij inname. Haal deze plant dus liever niet in huis als je kleine kinderen of huisdieren rond hebt lopen.

Het liefste neem je dus geen risico, maar als je hem toch heel graag wilt hebben zou je hem als hangplant kunnen houden. Dan hangt hij buiten bereik van grijpgrage handjes. Zodra de plant te lang wordt moet je hem terugsnoeien.

Waarom verdwijnen de gaten in de bladeren?

Monstera Minima close up

Maakt de plant nieuw blad aan zonder gat? Dat is dat meestal een indicatie dat de Monstera Minima te weinig licht krijgt. Verplaats hem naar een plekje met meer licht en je zult zien dat de volgende bladeren weer gaten hebben.

Let er wel op dat het geen direct zonlicht mag zijn. Daar kunnen de bladeren van verschroeien. Veel indirect licht is het beste.

Inhoudsopgave: