Anthurium Clarinervium

anthurium clarinervium

De Anthurium Clarinervium plant is geen gewone kamerplant. De bijzondere bladeren maken deze plant een echte blikvanger. De bladeren zijn hartvorming, donker van kleur en voelen fluweelzacht aan.

Het is je bijna niet voor te stellen dat deze plant ook gewoon in het wild groeit. De Anthurium Clarinervium groeit inheems in de zuidelijkste gebieden van Mexico. Daar worden ze zo’n 40 centimeter hoog.

Zoals iedere plant heeft ook de Anthurium Clarinervium specifieke wensen wat betreft de verzorging. Een goede verzorging draagt bij aan de groei en houdt de plant gezond. Goed voor de plant, goed voor jezelf. Op deze pagina lees je de juiste aanpak.

anthurium clarinervium

De bladeren

De bladeren van de Anthurium Clarinervium groeien op dikke, stevige stengels die wel 2 centimeter breed kunnen worden. Dat moet ook wel, want een blad kan wel 30 centimeter lang worden. Zo’n stengel moet dus flink stevig zijn!

Een jonge plant heeft vaak kleinere bladeren. Deze zijn nog niet die prachtige donkergroen, maar eerder een soort paars/oranje. Wel heeft het jonge blad al die kenmerkende, lichtgroene nerven. Hieronder op de foto zie je zo’n jong blad.

Zodra een plant ouder wordt verandert de kleur van de bladeren. Deze worden donkergroen aan de bovenkant en lichtgroen aan de onderkant. Ze krijgen dan ook die fluweelachtige textuur.

Je zult zien dat een oudere plant ook steeds grotere bladeren gaat produceren. Een nieuw blad is dus meestal groter en wordt altijd boven de oudere bladeren uitgerold. Zo wordt een plant hoger naarmate deze ouder wordt. Dit is dezelfde manier van groeien als een Alocasia Zebrina.

nieuw blad aan de Anthurium Clarinervium

Anthurium Clarinervium verzorging

De juiste standplaats

De Anthurium Clarinervium komt uit het zuiden van Mexico. Dan zou je zeggen “dit is een zon aanbidder”. Niets is minder waar. In het wild groeit deze plant namelijk in de schaduw van de veel hogere planten. Enkel in de ochtend en avond zal de zon direct op de bladeren staan.

Direct zonlicht kan flinke schade toebrengen aan de prachtige bladeren van deze plant, maar hij heeft wel veel licht nodig om goed te kunnen groeien. De ideale standplaats is dan ook een plek waar de plant veel licht krijgt, maar niet de directe zon.

Overigens is een beetje zonlicht in de ochtend en avond geen probleem. Het gaat vooral om de hete middagzon, zeker in de zomer. Die kan het blad doen verschroeien.

Waterbehoefte

Water geven is één van de belangrijkste zaken bij de verzorging van planten. Te veel water geven zorgt voor drassige grond en kan uiteindelijk leiden tot wortelrot. Geef dus liever iets te weinig dan te veel.

De beste manier is om pas water te geven als de bovenste 2 centimeter van de grond zijn opgedroogd. Dit check je door je vinger in de potgrond te steken. Blijft er aarde aan je vinger plakken? Dan is de grond nog te nat en geef je nog geen water.

Er zijn trouwens ook een groot aantal kamerplanten die veel langer zonder water kunnen. Onder andere de Zamioculcas kan lang zonder water, maar ook de Yucca doet hier niet moeilijk over.

Anthurium Clarinervium verzorging

Luchtvochtigheid

Jouw plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Een te lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de bladeren bruin worden en de plant niet meer goed groeit.

Helaas is de luchtvochtigheid in onze huizen eigenlijk veel te laag voor deze exotische Anthurium Clarinervium. Het liefste heeft deze een luchtvochtigheidspercentage van 80%, maar dat zou voor ons weer niet fijn zijn.

Een oplossing die veel mensen kiezen: zet de plant in de badkamer. Natuurlijk is het ook daar nog steeds belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt. Een andere mogelijkheid is het benevelen met een plantenspuit. Doe dit meerdere keren per week.

Een andere oplossing zijn speciale luchtbevochtigers. Die verhogen plaatselijk de luchtvochtigheid. Zet alle planten met dezelfde behoefte aan een hoge luchtvochtigheid bij elkaar en plaats er zo’n apparaatje bij. Je zult zien dat het ze enorm waarderen!

Je leest het, deze plant kan een beetje een diva zijn. Als het verhogen van de luchtvochtigheid nu echt geen optie is, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen, zijn gelukkig nog voldoende andere leuke planten mogelijk. Bekijk bijvoorbeeld eens de Sanseveria als kamerplant.

Temperatuur

De beste temperatuur om deze kamerplant bij de houden ligt tussen de 12 en 23 graden Celsius. Dat is perfect gezien dit overeenkomt met de temperatuur van meeste woon- en slaperkamers.

Als de temperatuur hier van afwijkt kan dit zorgen voor minder goede groei en schade aan de plant. Dit betekent dus dat je jouw Anthurium Clarinervium in de zomer weg wilt houden bij het raam en in de winter niet bij een kachel wilt zetten.

Pot en aarde

De keuze voor een potgrond is belangrijk omdat de grond de basis vormt voor de gezondheid van de plant. Deze plant geeft de voorkeur voor een luchtige grond. Normale potgrond is te dicht en kan de wortels van de plant verstikken.

Er is potgrond speciaal voor Anthuriums te koop, maar je kunt het ook zelf samenstellen. Gebruik dan een normale kamerplantengrond en meng deze aan met veenmos en turf. Zo boots je perfect de natuurlijke omstandigheden na.

Door deze luchtige grond kunnen de wortels goed groeien en loopt water makkelijk weg. Zorg ook altijd voor een drainage gat en een laag hydrokorrels onderin de pot. Lees verder: hoe gebruik je hydrokorrels?

Voeding geven

De juiste plantenvoeding ondersteunt een plant bij de groei en helpt hem gezond te houden. Het is belangrijk om alleen voeding te geven als de plant daar behoefte aan heeft.

In de groeifase, van maart tot september, is de behoefte aan voeding aanwezig. Geef jouw Anthurium Clarinervium dan maandelijks een beetje kamerplantenvoeding. In de overige maanden is de plant in rust. Geef dan geen voeding.

Lees altijd goed de instructies op de verpakking. De meeste plantenvoeding is sterk geconcentreerd en je geeft gemakkelijk teveel. Een teveel aan voeding kan serieuze schade veroorzaken aan het wortelgestel van een plant.

Snoeien en bijknippen

Een plant snoeien doe je als deze te groot wordt of als het belangrijk is voor de gezondheid van de plant. Waarschijnlijk vind je jouw Anthurium Clarinervium niet snel te groot. Hoe groter hoe beter met deze plant.

Snoeien omvat dan ook enkel het verwijderen van bruine en slappe bladeren. Ook kun je de bloemen verwijderen nadat deze zijn uitgebloeid.

Vind je de plant wel te groot? Dan kun je naar eigen inzicht wat bladeren verwijderen. Snij ze zo dicht mogelijk bij de basis af. Let erop dat er minstens 4 bladeren over moeten blijven om de plant gezond te houden.

Anthurium Clarinervium bloem

Als je de verzorging van deze plant goed aanpakt kan deze bloemen produceren als beloning! Deze ontstaan in de loop van het groeiseizoen, meestal zo tegen het einde van de lente.

De bloemen zijn anders dan andere bloemen. De Anthurium Clarinervium bloem heeft namelijk geen bloemblaadjes. Het is een dikke stengel met daar op een torentje van mini bloempjes. Om hem te beschermen zit er meestal een schutblad omheen, maar soms blijft dat wat beneden hangen.

Alle planten binnen deze familie bloeien op deze manier, zo ook de Anthurium Jungle King. De familienaam Anthurium is afgeleid van het Griekse “anthos” en “oura” wat grofweg bloeiende staart betekent.

Veelgestelde vragen

Is de Anthurium Clarinervium giftig voor katten?

De Anthurium Clarinervium is giftig voor mensen en huisdieren. Het giftige bestandsdeel van deze plant zijn de Calciumoxalaat kristallen. Dit zit niet alleen in de bloem, maar in alle delen van de plant. Blijf dus ook van de stengels en de bladeren af. Als je hier delen van binnen krijgt kan dit serieuze problemen aan de slokdarm veroorzaken.

Dit is natuurlijk erg jammer, want het is een zeer mooie plant. Wees verstandig: als je kleine kinderen, katten of honden hebt, haal deze plant dan niet in huis! Er zijn genoeg andere opties die niet schadelijk zijn, bijvoorbeeld de Pannenkoekenplant (Pilea).

Waarom krijgen de bladeren bruine randen?

Je hebt de Anthurium Clarinervium natuurlijk voor de prachtige bladeren. Dan is het enorm zonde als de randen bruin worden. Worden de randen bruin en droog? Dan is dat een teken van een te lage luchtvochtigheid.

Benevel jouw plant de komende tijd met een plantenspuit. Doe dit een paar keer per week. Je zult zien dat jouw plant hier van opknapt. Ook is het belangrijk om hem niet naast de kachel te plaatsen. Een kachel zorgt voor een zeer lage luchtvochtigheid en kan schade toebrengen aan planten.

Mijn plant groeit niet meer

Als jouw plant niet meer groeit kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Ten eerste is het belangrijk te noemen dat een plant meestal niet (veel) groeit buiten het groeiseizoen. Dat loopt van de lente tot en met de herfst.

Is het lente of zomer en groeit jouw plant nog steeds niet goed? Dan kan het zijn dat hij te weinig licht krijgt. Plaats hem op een standplaats met veel, indirect, zonlicht. Ook kan het helpen om hem af en toe wat plantenvoeding te geven.

Kun je de Anthurium Clarinervium stekken?

Dat kan zeker, op twee manieren zelfs! Deze manieren, inclusief een handig stappenplan met foto’s, lees je op onze pagina over Anthurium stekken.

Samenvatting

NaamAnthurium Clarinervium
StandplaatsIndirect zonlicht
WaterNormaal
GiftigJa

Inhoudsopgave: