Anthurium Jungle King

Anthurium Jungle King

De Anthurium Jungle King komt van nature voor in de tropische regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika. In dat warme en vochtige klimaat floreert deze prachtige plant. De officiële ontdekking staat genoteerd in 1857. Daarna duurde het niet lang voordat deze plant werd vervoerd naar Europa om te worden gekweekt als kamerplant.

En niet zo gek ook! Van de bijna 1000 Anthurium soorten sprint de Jungle King er echt uit. Het is een oersterke kamerplant met mooie, grote, bladeren die wel 90 centimeter lang kunnen worden. Door deze grote bladeren haal je een stukje jungle in huis.

De bladeren vertellen je trouwens ook of je goed bezig bent. Zijn ze mooi groen en glimmend? Dan is jouw plant blij. Hoe je de verzorging aanpakt lees je op deze pagina.

Anthurium Jungle King verzorging

Standplaats en licht

Geef jouw Jungle King een standplaats waar hij veel zonlicht krijgt. Let erop dat dit indirect zonlicht moet zijn. Direct zonlicht is, zeker achter glas, al snel te warm. Als jouw plant te veel direct zonlicht krijgt kunnen de prachtige bladeren verschroeien. En dat is zonde!

In de vroege lente en nazomer is de zon niet meer zo heet. Dan kan deze plant prima wat direct zonlicht hebben in de ochtend en avonduren. Hetzelfde geldt trouwens voor zijn zusje, de Anthurium Clarinervium.

Temperatuur

De Anthurium Jungle King is een tropische plant. In de natuur groeit hij onder zeer warme omstandigheden. Dat betekent gelukkig niet dat hij het niet doet in onze West-Europese woonkamers.

Jouw plant zal het prima doen onder normale kamertemperatuur. Let er wel op dat hij niet houdt van tocht en ook niet direct naast een verwarming.

Water geven

Het beste is om de aarde nooit helemaal uit te laten drogen, maar ook niet te nat te houden. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar is eigenlijk heel makkelijk.

Geef pas opnieuw water als de bovenste 2 centimeter van de aarde zijn opgedroogd. Dat kun je gemakkelijk testen door even je vinger in de aarde te steken. Geef dan een klein scheutje water.

In de zomer is het warmer en zul je dus vaker water geven dan in de winter.

Anthurium Jungle King van dichtbij

Luchtvochtigheid

In het tropisch regenwoud is de luchtvochtigheid hoog. Vele malen hoger dan in onze huizen. Je kunt jouw Anthurium Jungle King helpen door de luchtvochtigheid te verhogen.

Doe dit door regelmatig de bladeren van de plant te benevelen met een plantenspuit. Liever te vaak dan te weinig, maar minstens eenmaal per week. Jouw plant zal dit waarderen!

Een ander voordeel van benevelen is dat er minder snel stof op de bladeren blijft liggen. Zo blijven zijn grote bladeren mooi glanzend.

Liever een kamerplant die wat beter bestand is tegen een lage luchtvochtigheid? Dan is misschien de Sanseveria wel een optie voor jou.

Voeding

In een pot is een plant volledig afhankelijk van de voeding die jij hem geeft. Vooral in de groeifase kan de plant wel wat extra voeding gebruiken. Dit is vanaf de lente tot het begin van de herfst. Geef in die periode iedere maand voeding.

Elke normale kamerplantenvoeding is goed. Kies het liefste voor een organische variant en lees altijd goed de instructies op de verpakking. Het is belangrijk om de instructies goed op te volgen. Je kunt namelijk makkelijk te veel voeding geven en daarmee breng je schade toe aan een plant.

Drainage

Deze plant haat natte wortels. Als er te lang water in de pot blijft staan wordt de grond drassig en gaan de wortels rotten. Dit brengt schade toe aan de plant en kan er uiteindelijk voor zorgen dat de plant dood gaat.

Je moet dus zorgen voor goede drainage. Doe dit door onderin de pot een dikke laag hydrokorrels te leggen. Ook moet er een gat in de bodem van de pot zitten. Zo kan water uit de pot wegstromen.

Anthurium Jungle King snoeien

Er zijn veel planten die je moet snoeien om ze gezond te houden of om de oogst te vergroten (bijvoorbeeld bij het snoeien van een appelboom). De Anthurium Jungle King hoef je niet te snoeien voor de gezondheid van de plant.

Wel kun je hem snoeien om hem in model te houden en daarmee de sierwaarde te verhogen. Verwijder simpelweg alle bruine, dode en verwelkte bladeren. Doe dit zo dicht mogelijk bij de basis van de plant. Je zult zien dat jouw plant er hierdoor een stuk mooier uit ziet.

Ontsmet altijd de snoeischaar voordat je begint. Hiermee verklein je de kans op het verspreiden van ziektes en schimmels.

Anthurium Jungle King verzorging

Sterk luchtzuiverend

De Anthurium Jungle King heeft een bijzondere eigenschap. De plant is namelijk sterk luchtzuiverend. Er zijn meerdere soorten planten die dit doen, bijvoorbeeld de Maranta, maar bij de Jungle King is dit extra fijn. Het blad oppervlakte bepaalt namelijk hoe groot de ruimte is die de plant kan zuiveren. En de bladeren van de Jungle King Anthurium zijn groot!

Het zuiveren van de lucht gebeurt door het omzetten van CO2 naar zuurstof. Ook kan de plant schadelijke stoffen, zoals ammoniak en xyleen, uit de lucht zuiveren. Deze plant is dus niet alleen een lust voor het oog, hij maakt zich ook nog eens zeer nuttig!

Anthurium Jungle King Variegata

Deze plant is bijzonder. Een welkome aanvulling in jouw woning of kantoor. Wil je hem nog extra bijzonder maken? Dat kan! Er bestaat namelijk een Variegata variant van de Anthurium Jungle King.

Variegata betekent “gevarieerd” een heeft betrekking op de kleur het blad. Deze is dan niet volledig groen, maar heeft variatie. Op onderstaande foto kun je dat mooi zien.

Veelgestelde vragen

Is de Anthurium Jungle King giftig?

Helaas: deze plant staat bekend als giftig. Het is dus niet verstandig om deze plant binnen het bereik van (huis)dieren en kleine kinderen te houden. Het is natuurlijk ook niet zo’n geschikte plant om op te hangen. Heb je een kat, hond of een klein kind? Dan kan je deze plant misschien maar beter niet in huis halen. Hij kan natuurlijk nog steeds prima op je kantoor staan!

Waarom worden de bladeren geel?

Een geel blad aan jouw plant betekent meestal dat je voor een langere periode te veel water hebt gegeven. De grond is dan te lang drassig geweest en dit vinden de wortels niet leuk. Bovenaan deze pagina kun je lezen over de juiste hoeveelheid en manier van water geven.

Het blad wordt bruin aan de randen

Krijgen de bladeren bruine randen? Dan is dat een teken van een te lage luchtvochtigheid. Bovenaan deze pagina staat de uitleg over de verzorging van de Anthurium Jungle King. Daar kun je ook lezen over het verhogen van de luchtvochtigheid.

Kun je de Anthurium Jungle King stekken?

Zeker! Als je ervaring hebt met het vermeerderen van planten weet je dat hier meerdere methodes voor zijn. Iedere plant kun je op zijn eigen manier vermeerderen.

Een Jungle King Anthurium vermeerderen doe je door het splitsen van de kluit. Lees er alles over op onze pagina over Anthurium stekken.

Samenvatting

NaamAnthurium Jungle King
Ook bekend alsLangbladige Flamingoplant, Anthurium Jungle King
StandplaatsLicht, halfschaduw
WaterGemiddeld
HoogteTot 90 centimeter
GiftigJa

Inhoudsopgave: