Anthurium stekken

Anthurium stekken

Een Anthurium stekken kan op twee manieren: door de kluit te splitsen of door een stengel te laten wortelen in water. Beide methodes hebben hun eigen voor- en nadelen. De kluit splitsen kost meer van de moederplant, maar de nieuwe stekken zijn al iets groter. De Anthurium stekken op water kost minder van de plant, maar het duurt langer totdat je een nieuwe plant hebt.

Welke methode je ook kiest, het werkt voor alle soorten. Je kunt met de stappen op deze pagina dus ook de populaire Flamingoplant, de Anthurium Clarinervium en de minder bekende (maar minstens net zo mooie) Anthurium Jungle King stekken.

Anthurium stekken
Anthurium stekken kan op meerdere manieren

Anthurium stekken via de kluit

Een Anthurium stekken via de kluit klinkt lastiger dan dat het is. Misschien ken je deze methode wel van een Strelitzia stekken. Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan is het slim om eerst alle stappen hieronder goed door te nemen voordat je aan het werk gaat. Je hebt dan al een beeld van het volledige proces en dit helpt om het zelfvertrouwen te krijgen om aan de slag te gaan.

Sowieso is het slim om het Anthurium stekken te bewaren tot de lente. In deze maanden is de plant zeer sterk en vertoond veel nieuwe groei. Door deze sterke groei te benutten hebben de nieuwe stekken de grootste kans van slagen.

Stap 1: plant uit de pot en wortels vrij

De eerste stap bij het Anthurium stekken via de kluit is natuurlijk om de kluit zichtbaar te krijgen. Hiervoor moet de plant uit de pot. Doe dit voorzichtig zodat je niks beschadigd.

Het is heel goed mogelijk dat de wortels zeer dicht op elkaar zitten. Dan moet je de kluit eerst een beetje kneden of masseren. Je kunt ook de kluit onder de kraan houden totdat het grootste gedeelte van de aarde eraf is.

Anthurium uit pot voor stekken
Haal de Anthurium eerst uit de pot voordat je hem kunt vermeerderen

Stap 2: stekken nemen

Nu is het de bedoeling dat je een mooi gedeelte vindt om af te splitsen. De kluit lijkt misschien massief, maar je zult ontdekken dat de verschillende bovengrondse stengels ook ondergronds (grotendeels) hun eigen wortels hebben. Je kunt één of gelijk meerdere Anthurium stekken afnemen, afhankelijk van jouw wensen en de afmetingen van de moederplant.

Hopelijk gaat dit gedeelte als vanzelf. Soms is het nodig om wat meer geweld te gebruiken. Zeker als de plant al langere tijd in een kleine pot staat kunnen de wortels zeer dicht op elkaar zitten. Het is goed mogelijk dat je een mesje moet gebruiken om sommige wortels los te snijden. Dit is geen probleem, maar probeer zo min mogelijk andere wortels te beschadigen. Snijd dus alleen los wat aan de stek zit.

Stap 3: Anthurium stekken oppotten

Nu je jouw stekken los hebt van de moederplant kun je ze in hun eigen pot gaan zetten. Gebruik verse aarde, daar zit vaak voeding in voor een langere periode. Deze voeding hebben de planten nodig om te kunnen herstellen van deze splitsing. Na verloop van tijd kun je bij zowel de moederplant als de stek nieuwe groei waarnemen!

Anthurium stekken naar hun eigen pot
Anthurium stekken in hun eigen pot zetten

Anthurium stekken op water

Je kunt ook een Anthurium stekken op water. Deze methode is bruikbaar voor veel soorten kamerplanten. Misschien ken je het wel van bijvoorbeeld een Zamioculcas stekken of een Kerstster stekken. Om de Anthurium op water te stekken volg je de onderstaande stappen.

Stap 1: stekken nemen

Kies een aantal mooie stengels die je van de moederplant gaat afnemen. Deze stengels moeten minimaal 10 centimeter lang zijn. Het kan zijn dat er wat sap uit de stengels vrijkomt bij het nemen van de stekken. Dit sap kan voor sommigen irriterend werken op de huid. Je kunt dus het beste handschoenen dragen bij het stekken.

=> Meer lezen over giftige kamerplanten?

gebruik handschoenen bij anthurium stekken
Gebruik handschoenen bij het Anthurium stekken

Stap 2: stekken in water zetten

Verwijder de onderste bladeren van de Anthurium stekken. Door dit te doen wordt het “oog” of de “bladknoop” zichtbaar. Dit is het gedeelte waar straks de nieuwe wortels uit gaan groeien.

Zet de stekken in een glaasje met water. De onderkant moet volledig in het water staan. Er mag geen blad onder water komen. Zet de stekken op een lichte plek, maar niet in de volle zon.

Stap 3: wachten en verpotten

Na verloop van tijd kun je zien dat de worteltjes beginnen te ontstaan. Hoe snel dit is hangt af van verschillende dingen: het jaargetijde, de temperatuur en de hoeveelheid licht.

Als de wortels mooi lang en stevig zijn kun je de stekken in de aarde gaan zetten.

Inhoudsopgave: