Monstera Karstenianum (Philodendron Karstenianum)

monstera karstenianum

Monstera Karstenianum komt van oorsprong uit de tropische gebieden van Zuid-Amerika. Het is een zeer sterke plant die wel wat kan hebben. De stevige bladeren zijn lichtgroen met donkergroene nerven. Omdat er zoveel nerven over het blad lopen lijkt het blad eerder donkergroen van kleur. De nerven liggen dieper in het blad waardoor er reliëf in zit.

Deze plant is een zeer veelzijdige toevoeging aan je planten collectie. Je kunt hem klein houden, bijvoorbeeld voor op tafel. Ook is het mogelijk om hem als hangplant te houden. Van nature is het overigens een klimplant. Je kunt er dus ook voor kiezen om hem te ondersteunen met een mosstok of een rekje.

Monstera Karstenianum is overigens niet de botanische naam van deze plant. Hij wordt vaak zo genoemd, maar het is eigenlijk Philodendron Karstenianum. Daarover hieronder meer. Een andere veelgebruikte naam is Monstera Peru.

Hoe je hem ook noemt, het is een leuke plant die vrij makkelijk is in de verzorging. De juiste aanpak hiervan lees je op deze pagina.

monstera karstenianum

Monstera Karstenianum of Philodendron Karstenianum?

Veel mensen refereren aan deze plant als “Monstera Karstenianum”, maar de botanische naam is eigenlijk Philodendron. Het is dan ook een Philodendron Karstenianum, soms nog wel eens Philodendron Opacum genoemd. Hoe zit het nu echt en waar komt de verwarring vandaan?

De verwarring is vrij logisch. De twee planten geslachten vallen binnen dezelfde familie: de Araceae. De Nederlandse naam van deze plantenfamilie is Aronskelkfamilie. De manier van bloeien is wat ze verenigd: een schutblad om de bloem heen, zoals een kelk.

Binnen deze familie vallen vele plantengeslachten, waaronder dus de Philodendron en de Monstera, maar ook de Rhapidophora en de Anthurium.

Het verschil tussen de Monstera en de Philodendron zit in het DNA van de planten. Je kunt ze dan ook niet kruis bestuiven. Dit is nog niet heel lang geleden ontdekt en tot die tijd werden Monstera’s beschouwd als Philodendrons. Later zijn we die twee soorten dus los van elkaar gaan zien.

De namen worden dus nog steeds door elkaar gebruikt. Zoals bij de Monstera Minima, die Monstera wordt genoemd terwijl hij onder het geslacht Rhapidophora valt.

Philodendron Karstenianum

Monstera Karstenianum verzorging

Standplaats en licht

De lichtbehoefte van deze plant is: indirect zonlicht, ook wel gefilterd licht genoemd. Als er direct zonlicht op de bladeren valt kunnen deze verschroeien. Kies als standplaats dus een raam waar de zon niet direct op staat. Dan krijgt de Monstera Karstenianum veel licht, maar geen direct zonlicht. Overigens is de directe zon in de ochtend nog prima. Dan is het nog niet zo warm.

Zoals hierboven gezegd is deze een klimmer. Hij kan zich om iets heen slingeren, maar heeft daarbij wel wat ondersteuning nodig. Je kunt hiervoor een mosstok of een rekje gebruiken. Mocht je dat leuker vinden kun je deze plant ook prima als hangplant houden, zoals op de foto hieronder. Hetzelfde geldt trouwens voor een ander familielid van deze plant: de Monstera Adansonii (ook wel Rimpelgatenplant genoemd).

Monstera Karstenianum als hangplant
De Monstera Karstenianum doet het prima als hangplant

Grond en pot

De Monstera Karstenianum groeit het beste in een grond die goed water doorlaat, maar tegelijkertijd niet uitdroogt. De plant houdt absoluut niet van een te drassige grond, daar gaan de wortels van rotten. Tegelijkertijd mag de grond ook niet helemaal uitdrogen.

Deze eigenschappen kun je bereiken door een normale potgrond te mengen met turf. Zo kan het licht vochtig blijven en overtollig water wegstromen. Naast turf is ook zand of perliet geschikt om door de potgrond te mengen.

Daarnaast moet je altijd zorgen voor een drainage gat en hydrokorrels onderin de pot. Zo help je overtollig water makkelijker wegstromen.

Monstera Peru water geven

Het is dus belangrijk dat de grond constant vochtig is, maar nooit drijfnat. Dit kun je gelukkig vrij eenvoudig bereiken. Geef pas water zodra de bovenste 2 centimeter van de grond droog is. De grond is droog als de aarde niet meer aan je vinger blijft plakken.

Is de bovenste 2 centimeter nog nat? Wacht dan nog even met water geven. Een teveel aan water is helaas snel gebeurd en kan serieuze schade aan jouw Philodendron Karstenianum veroorzaken.

monstera peru

Luchtvochtigheid

De Monstera Karstenianum komt van oorsprong uit het tropische regenwoud van Brazilië. Daar is de luchtvochtigheid altijd boven de 80%. Dit is veel hoger dan in onze woon- en slaapkamers. Doordat de luchtvochtigheid hier zo laag is kan jouw plant bruine en droge bladeren krijgen. Ook kan het de groei remmen.

Gelukkig kun je dit vrij eenvoudig voorkomen. Benevel jouw plant met de plantenspuit. Doe dit een paar keer per week. Hoe vaker hoe beter, het mag ook iedere dag!

Voeding

Een Monstera Karstenianum bijvoeden is belangrijk om de plant mooi te houden en goed te laten groeien. Gebruik hiervoor een normale voeding voor kamerplanten, het liefste een organische variant.

Bijvoeden hoeft alleen in de groeiperiode van de plant. Dan is namelijk de behoefte aan voeding aanwezig. In de rustperiode is die behoefte er niet en zou voeding in de pot geen nut hebben. Deze groeiperiode loop vanaf het begin van de lente. Aan het einde van de zomer kun je de voeding afbouwen tot aan het begin van de herfst.

Monstera Karstenianum in pot

Snoeien

Snoeien is niet noodzakelijk om de Monstera Peru gezond te houden. Wel kun je een snoei toepassen om het uiterlijk van de plant te verbeteren. Kort de ranken naar eigen inzicht en wens in. Het mooiste is om dit in de lente te doen. Dan heeft de plant nog de hele lente en zomer om van de snoei te herstellen. Haal bij de snoei meteen de dode bladeren weg.

Ga je snoeien, gebruik dan altijd een ontsmette snoeischaar. Hiermee verklein je het risico op infecties en ziektes aan de plant aanzienlijk.

Philodendron Opacum, ook wel Monstera Peru genoemd

Monstera Karstenianum stekken

Deze plant laat zich vrij eenvoudig stekken. Je kunt ervoor kiezen om de Monstera Karstenianum op water te stekken, of direct in de aarde.

De aanpak is hetzelfde als bij andere Philodendrons en Monstera’s. We hebben deze aanpak uitgebreid beschreven op de pagina over het stekken van de Monstera Monkey Mask.

Monstera Karstenianum stekken

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Monstera Karstenianum giftig?

Helaas, deze plant is giftig bij inname. Dat geldt overigens voor alle Monstera en Philodendron soorten, waaronder bijvoorbeeld de Philodendron Micans.

Nu zou je de Monstera Karstenianum natuurlijk als hangplant kunnen gebruiken. Dan hangt hij hoog, ver buiten bereik van kinderen, katten en honden. Let er dan wel op dat hij natuurlijk langer wordt. Het is echt belangrijk dat je de plant buiten bereik van grijpgrage handjes houdt.

Er zitten zwarte plekken op de bladeren en stengels

Een zwarte vlek op het blad is nooit een goed teken. Bij deze plant duidt dat op schade van direct zonlicht. Als jouw plant achter glas staat is de directe zon te heet. Dit maakt schroeiplekken op de bladeren en stengels.

Mijn Monstera Karstenianum verliest blad

Vallen er bladeren van de plant af? Dan kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn. De meest voorkomende reden is te weinig licht. Verplaats jouw plant naar een standplaats met meer licht en kijk of het probleem is verholpen. Let er wel op dat de zon nooit direct op de plant mag staan.

Samenvatting

Botanische naamPhilodendron Karstenianum
Ook bekend alsPhilodendron Opacum, Monstera Peru, Monstera Karstenianum
StandplaatsIndirect zonlicht
Giftig?Ja

Inhoudsopgave: