Sansevieria Cylindrica

Sansevieria Cylindrica

Sansevieria Cylindrica is een zeer sterke kamerplant met een speels uiterlijk. De laatste tijd is deze plant steeds populairder geworden en je vindt hem dan ook in bijna alle tuincentra.

Deze pagina gaat volledig over de Sansevieria Cylindrica. Alles wat je over deze plant wilt weten vind je hier. Hieronder eerst een uitleg over de groei- en bloeiwijze. Daaronder meer over de verschillende soorten (Skyline en Straight). Vervolgens kun je alles lezen over de verzorging, hoe je hem moet stekken en de veel voorkomende problemen.

Botanische naamSansevieria Cylindrica
Ook bekend alsSansevieria Handshake
StandplaatsZonnig of halfschaduw
WaterWeinig
Sansevieria Cylindrica
Sansevieria Cylindrica

Sansevieria Cylindrica informatie

Groeiwijze

Waarschijnlijk ken je de Sanseveria als de plant die met brede bladeren uit de grond groeit. Deze brede bladeren lopen uit in een scherpe punt. Vandaar ook de bekende bijnaam “Vrouwentongen”. De Sansevieria Cylindrica is iets anders dan je gewend bent.

De bladeren zijn niet breed en plat, maar small en rond. De bladeren zijn groen van kleur en hebben een patroon in een meer donkere tint groen. Een nieuw blad vormt zich onder de grond als scheut van de moederplant en komt vervolgens naar boven. Een blad kan maximaal 3 centimeter breed 2 meter hoog worden, maar meestal wordt dit niet gehaald. Zoals gezegd hebben veel soorten juist een veel breder blad, bijvoorbeeld de Sansevieria Masoniana.

Sansevieria Cylindrica groeiwijze
Nieuwe scheuten aan de Sansevieria Cylindrica

Bloeiwijze

Als je de verzorging echt goed aanpakt, en de Sansevieria Cylindrica heeft het naar zijn zin, kan hij gaan bloeien. Hieronder op de foto zie je zo’n bloem. Het is helemaal niet gek als dit nooit gebeurt. De meeste vetplanten als kamerplant komen nooit tot bloei. Hoe goed je ze ook verzorgt, de omstandigheden zijn nooit zo perfect als in de natuurlijke habitat.

Je kunt er voor kiezen de bloem te laten zitten of te verwijderen. Als hem laat zitten moet je hem sowieso verwijderen nadat hij is uitgebloeid.

Bloem aan de Sansevieria Cylindrica
Bloem van de Sansevieria Cylindrica

Soorten

Het leuke aan een kamerplant die populair is? Dan worden er meerdere soorten gekweekt! Dat zie je ook bij deze. Hieronder op de foto zie je eerst de Sansevieria Cylindrica Skyline. Deze soort heeft bladeren die uit elkaar staan, bijna als een hanenkam. Daaronder zie je de Sansevieria Cylindrica Straight. Van deze soort staan de bladeren juist rechtop.

Sansevieria Cylindrica skyline
Sansevieria Cylindrica “Skyline”
Sansevieria Cylindrica straight
Sansevieria Cylindrica “Straight”

Sansevieria Cylindrica verzorging

Behoefte aan licht

De Sansevieria Cylindrica groeit oorspronkelijk in Afrika. Daar krijgt de plant veel uur per dag de zon te zien. Het liefste boots je die situatie na en geef je de plant ook hier veel zonlicht.

Ook een standplaats met iets minder zonlicht werkt prima. Alleen als je de plant echt volledig in de schaduw zet gaat dat problemen opleveren. De plant heeft nu eenmaal een paar uur per dag zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Ook gaat de tekening op het blad vervagen bij een gebrek aan licht.

Temperatuur

Vanwege de afkomst is een plekje naast een kachel meestal geen probleem voor deze planten. Het zijn juist de lagere temperaturen die voor problemen zorgen. Vermijd dan ook tocht en de lage temperatuur van een airconditioning.

Sansevieria Cylindrica water geven

Een Sansevieria Cylindrica heeft succulente eigenschappen. Dat betekent dat de plant water kan opslaan. Als de grond net is opgedroogd heeft de plant dus nog voldoende reserves om een tijdje door te kunnen. Houd hier rekening mee met water geven: de grond moet opdrogen tussen de gietbeurten door.

Het liefste moet de grond zelfs een tijdje droog staan voordat je weer water geeft. Als je te snel water geeft, en de grond is voor langere tijd vochtig, kan dit problemen veroorzaken aan de wortels.

Voel dus altijd eerst aan de grond voordat je water geeft. Bij twijfel: liever te weinig dan te veel!

Sansevieria Cylindrica verzorging

Voeding geven

Het is je wellicht al eens opgevallen: jouw Sansevieria Cylindrica groeit vrij langzaam. De behoefte aan voeding is dan ook niet hoog. Het beste kun je voeding voor cactussen of vetplanten geven. Daarin zitten de juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen.

Je kunt in de lente en zomer maandelijks voeding geven.

Pot, potgrond en verpotten

De Sansevieria Cylindrica staat liever iets te krap dan te ruim. Verpotten is dus niet vaak nodig, meestal om de drie jaar. Een ander nadeel aan een ruime pot is dat er meer water in kan blijven staan. Dit is weer slecht voor de wortels.

Gebruik altijd een pot met gaten onderin. Zo kan overtollig water weglopen en veroorzaakt het geen problemen. Verpotten is meteen een mooie kans om verse potgrond te gebruiken. Potgrond voor vetplanten of cactussen is het beste voor deze planten.

Snoeien

De Sansevieria Cylindrica kun je het beste niet afknippen. Een afgeknipt blad groeit namelijk niet meer aan. Het gedeelte waar je hebt geknipt wordt bruin en rafelig en zal dus niet meer herstellen.

Vind je jouw plant toch te groot? Dan kun je de langste bladeren zo dicht mogelijk bij de basis afknippen. Dan heb je nog steeds wel die bruine rand, maar die zit dan bijna volledig in de grond. Doordat je de grootste bladeren hebt verwijderd is de volledige plant kleiner geworden.

Een andere mogelijkheid is om de plant te splitsen, daarover hieronder meer.

Sansevieria Cylindrica stekken

Deze plant kun je op drie manieren stekken: in water, in aarde of door de plant te scheuren. We hebben een volledige pagina, met foto’s en stappen, over dit onderwerp. Verder lezen over Sanseveria stekken.

Sansevieria Cylindrica stekken

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Sansevieria Cylindrica giftig?

Deze plant is licht giftig voor katten, honden en andere dieren bij inname. Het is dus verstandig deze plant buiten het bereik van huisdieren te houden of zelfs helemaal niet in huis te halen.

Moet ik deze plant sproeien?

Nee. In tegenstelling tot veel andere populaire kamerplanten kan deze prima tegen een lage luchtvochtigheid.

De plant krijgt bruine punten

Krijg je bruine punten aan de bladeren? Dan is dat meestal een signaal dat de plant te veel water heeft gekregen. Het is belangrijk dat je de grond eerst helemaal laat uitdrogen, dan wacht je nog een paar dagen, pas dan geef je water.

Ook is het noodzakelijk dat je gaten in de onderkant van de pot hebt. Anders blijft water onderin staan en dit veroorzaakt problemen aan de wortels.

Inhoudsopgave: