Sansevieria Masoniana

Sansevieria Masoniana

De opvallende Sansevieria Masoniana komt oorspronkelijk uit de droge gebieden van Afrika, maar heeft al sinds jaar en dag onze kamers en kantoorruimtes veroverd.

De Masoniana Sansevieria heeft dikke bladeren die een beetje doen denken aan een vetplant. Het blad begint smal, loopt daarna breed uit en is op het bovenstuk weer smal. Aan deze bladvorm dankt de plant de bijnaam “Whale Fin Sansevieria”.

Meestal worden ze verkocht als 1 blad in een pot, zoals hieronder op de foto. Zo komt de unieke vorm het beste tot zijn recht. Natuurlijk kun je de plant ook laten uitgroeien met meerdere bladeren.

Naast het leuke uiterlijk is deze plant ook nog eens zeer nuttig. De Sansevieria Masoniana staat namelijk bekend om de luchtzuiverende eigenschappen. Daarnaast is deze plant ijzersterk.

De Sanseveria is makkelijk te verzorgen. Natuurlijk zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Als je die goed doet, hoor je deze plant niet klagen. Je leest erover op deze pagina.

Sansevieria Masoniana
Sansevieria Masoniana, bijnaam: Whale Fin

Sansevieria Masoniana variaties

Deze plant kent meerdere variaties, onder andere: Sansevieria Masoniana Victoria, Sansevieria Masoniana Congo en de Variegata.

De laatstgenoemden zie je hieronder op de foto. Variegata betekent afwisseling en gaat natuurlijk om het patroon op het blad. Veel planten hebben een Variegata variant, bijvoorbeeld de String of Hearts Variegata.

Sansevieria Masoniana Variegata
Sansevieria Masoniana Variegata

Is de Sansevieria Masoniana giftig?

Helaas is het antwoord hierop: ja. Alle Sansevieria soorten zijn licht giftig. Bij inname kunnen klachten aan maag en darmen optreden. Heb je kleine kinderen, katten of honden in huis? Zet deze plant dan hoog op de kast. Als je helemaal geen risico wilt nemen haal je de plant natuurlijk niet in huis. Er zijn genoeg andere mooie kamerplanten die niet giftig zijn.

Sansevieria Masoniana verzorging

Water geven

Deze plant komt oorspronkelijk uit zeer droge gebieden en heeft dus weinig water nodig. Het is een semi-vetplant, net zoals bijvoorbeeld de Strings of Hearts. Dat wil zeggen dat de plant water kan opslaan in de bladeren, maar nog wel regelmatig water verlangt.

Geef water als de grond volledig is uitgedroogd. In de zomer gebruikt deze plant meer water dan in de winter. Het is dus belangrijk hier op te letten. Als je water geeft laat je de aarde goed doorweken en het overtollige water wegstromen.

Jouw Sansevieria Masoniana geeft het aan als je het water geven verkeerd aanpakt. Bij te weinig water gaan de bladeren rimpelen en krijgen bruine puntjes. Bij te veel water gaan de bladeren juist slap hangen.

Sansevieria Masoniana

Standplaats

Deze plant kan prima zonlicht verdragen. Geef hem dus een plekje bij het raam. Overigens is een plek met meer schaduw ook prima. Een makkelijke plant dus, die Sansevieria Masoniana!

Kies je voor een plek bij het raam? Hou dan even de middagzon in de gaten. Vooral in de zomer kan deze vrij heet worden, zeker achter glas. Als je ziet dat het blad gaat verschroeien is het te heet en kun je hem beter iets verder van het raam vandaan zetten.

Op zoek naar andere planten die graag in de zon staan? Bekijk dan eens de Eucalyptus.

Snoeien

Het is niet nodig deze plant te snoeien. Als je een stuk van het blad afknipt groeit er geen mooi puntje meer op terug. Wel kun je er voor kiezen om de dode bladeren te verwijderen.

Als je toch wilt snoeien kun je de afgeknipte stukken laten uitgroeien tot nieuwe planten! Lees verder over het stekken van de Sanseveria.

Grond en pot

Een Sansevieria Masoniana groeit vrij langzaam. Als de plant op een schaduwrijke plek staat al helemaal. Het is daarom niet nodig om hem vaak te verpotten. Iedere 3 a 4 jaar is prima.

Gebruik het liefste een potgrond die goed vocht doorlaat. Deze plant haat natte voeten! Ook is het belangrijk om een gat onderin de pot te boren voor drainage.

Samenvatting

NaamSansevieria Masoniana
Ook bekend alsSansevieria Whale Fin
StandplaatsGeen felle zon
WaterWeinig
Giftig?Ja

Inhoudsopgave: