Ceropegia Woodii Variegata

ceropegia woodii variegata

Ceropegia Woodii Variegata is de perfecte keuze als je op zoek bent naar een leuke hangplant die makkelijk is in de verzorging. De plant heeft kleine, schattige blaadjes die de vorm hebben van een hartje. Vandaar ook de bijnaam String of Hearts. Deze blaadjes groeien op lange stengels met een paarse tint.

We hebben het hier specifiek over de Variegata, een variant op de bekende Ceropegia Woodii. Soms wordt hij ook wel Ceropegia Woodii Marlies genoemd. Deze variant is net zo leuk als de “normale” versie, maar dan met een zeer bijzondere kleuren tekening op het blad. Het blad is namelijk roze en melkwit.

Het plantje is afkomstig uit Zuid-Afrika en heeft de eigenschappen van een vetplant. Dat betekent dat je ook de verzorging op deze manier aan moet pakken. Op deze pagina lees je precies hoe. Met de juiste verzorging groeit jouw Ceropegia Woodii Variegata uit tot een prachtige, lange hangplant. Een welkome aanvulling op jouw planten collectie!

NaamCeropegia Woodii Variegata
Ook bekend alsString of Hearts Variegata
StandplaatsLicht
WaterWeinig
ceropegia woodii variegata

Ceropegia Woodii Variegata verzorging

Standplaats en licht

De Ceropegia Woodii Variegata is zeer makkelijk te verzorgen. Het plantje stelt daarentegen wel wat eisen aan de standplaats. Hij zal het prima doen in zowel de zon als de schaduw, maar dit is niet ideaal. Wil je hem echt mooi houden, geef hem dan een plekje waar hij veel indirect zonlicht krijgt. Een paar uur per dag direct zonlicht kan ook prima, maar niet de hele dag.

Nogmaals, ook op een meer schaduwrijke plek zal jouw plantje prima groeien. Het is alleen niet ideaal. De bladeren zullen hun mooie tekening gaan verliezen. Na een langere tijd zonder zonlicht zal ook de mooie paarse en witte kleur van het blad vervagen. En dat is zonde!

Water geven

Deze plant is officieel een vetplant en heeft dan ook waterbehoeften van dit type plant. Aan de dikke en vlezige bladeren kun je de waterbehoefte aflezen. Kies het liefste voor de methode van “soak and dry”. Daarbij geef je een beetje water en laat je de grond volledig opdrogen voordat je weer opnieuw water geeft.

Een zelfde methode wordt gebruikt bij de Alocasia Black Velvet. Deze heeft dezelfde “vlezige bladeren” en dus ook dezelfde waterbehoefte. In de praktijk komt deze methode neer op 1 keer in de week. In de winter is de plant inactief. Geef dan om de week water, maar gebruik dezelfde methode

ceropegia woodii variegata marlies

Grond

Deze plant houdt er niet van om in natte aarde te staan. Het beste is dan ook om de potgrond aan te mengen met een beetje perliet. Zo stroomt water makkelijker door de grond heen. Dan is het natuurlijk wel belangrijk om een laag hydrokorrels en een gat onderin te pot te hebben. Anders blijft het water als nog in de pot staan.

=> Deze plant wordt ook wel “String of Hearts” genoemd. Wist je dat er bijvoorbeeld ook de String of Nickles (Dischidia Nummularia) bestaat?

Voeding

Deze plant is ijzersterk en zal het een lange periode doen zonder voeding. Van nature groeit deze in de zeer droge gebieden van Afrika. Toch zal hij uiteindelijk wel iets van voeding nodig hebben. Hij staat hier namelijk in een pot en daarin raken de voedingsstoffen op een gegeven moment op.

Tijdens het groeiseizoen geef je dan 1 keer in de maand een klein beetje organische kamerplanten voeding. Geef alsjeblieft niet te veel. Als je jouw Ceropegia Woodii Variegata te veel voeding geeft kan hij dood gaan

Voeding geven is wel nodig als je wilt dat jouw plant gaat bloeien. Dan heeft ie net even dat extra beetje energie nodig. De bloemen van de Ceropegia Woodii Variegata zijn echt bijzonder. Hieronder op de foto zie je er eentje. De bloemen is ook waar de Nederlandse bijnaam “Chinees Lantaarnplantje” vandaan komt: deze hebben wel wat weg van een Chinese lantaarn.

de string of hearts variegata close up

Snoeien

Deze plant zie je vaak helemaal tot aan de grond komen. Om dit te bereiken moet je hem wel af en toe snoeien. Dat klinkt tegenstrijdig: je wilt dat jouw plant langer wordt, maar waarom moet je hem dan snoeien?

Als je de Ceropegia Woodii Variegata niet snoeit, wordt deze steeds kaler op de stengels. De stengels worden steeds langer en er komt steeds minder blad op. Door te snoeien stimuleer je de plant om voller te worden. Je moet dus eerst een stukje inleveren, maar krijgt daar uiteindelijk meer voor terug. Een bijkomend voordeel is dat je de afgeknipte stukken kunt stekken. Lees verder over Chinees Lantaarnplantje stekken.

Inhoudsopgave: