Dischidia Nummularia

Dischidia Nummularia

Dischidia Nummularia is een uitbundig groeiende hangplant die weinig verzorging nodig heeft. Deze plant produceert in de vroege zomer kleine, witte, wasachtige bloemetjes. Deze stervormige bloemetjes verraden dat de plant familie is van de Hoya Bella (kleine wasbloem).

De bladeren van de Dischidia Nummularia zijn vrij dik. Hierin kan vocht worden opgeslagen waardoor ze best een tijdje met rust gelaten kunnen worden. Het zijn deze ronde blaadjes waaraan de plant zijn bijnaam dankt: Dubbeltjesplant.

Deze leuke plant is een leuke aanvulling voor huis of kantoor en kan zonder veel zorg en aandacht prima groeien. Natuurlijk moet je wel zorgen voor de basis omstandigheden voor een gezonde plant. Die lees je op deze pagina.

Botanische naamDischidia Nummularia
Ook bekend alsDubbeltjesplant, String of nickels
StandplaatsZonlicht of indirect zonlicht
WaterWeinig
Dischidia nummularia

Dischidia Nummularia verzorging

Grond

Een zeer belangrijk onderdeel in de verzorging van de Dischidia Nummularia is de keuze voor een potgrond. Vaak wordt vergeten dat deze planten epifyten zijn. Dat betekent dat ze in de natuur op het schors van bomen groeien. De wortels zijn dus niet geschikt om in aarde te groeien. Plant een Dischidia Nummularia daarom dus niet in normale potgrond!

Een normale potgrond houdt teveel water vast en verdicht daardoor teveel. Dit verstikt de wortels en betekent uiteindelijk de dood voor elke epifyt. Het beste is een goede potgrond voor orchideeën. Dit is luchtig en voert goed vocht af.

Als je zelf wilt knutselen kan dat ook. Deze plant kan prima groeien in een mix van kokosschilfers, desgewenst aangemengd met wat veenmos. Om de afwatering te verbeteren kun je een laagje hydrokorrels onderin de pot leggen. Verder lezen over het gebruik van hydrokorrels.

Dischidia Nummularia verzorging

Dischidia Nummularia water geven

De Dischidia Nummularia is een vetplant, wat betekent dat het goed is om de grond tussendoor wat op te laten drogen. De grond mag echter nooit volledig uitdrogen. Als dit te lang duurt verschrompelen de bladeren en stengels. Dit herken je misschien wel van de Sanseveria (Vrouwentongen).

Hierboven kon je lezen over de juiste grond voor deze plant. Let erop dat deze luchtige grond ook heel snel vocht afvoert. Het is dus zaak om tijdens het water geven langer te gieten. Zo krijgt de potmix goed de kans om vocht op te nemen.

Hierdoor is het belangrijk om een drainage gat onderin de pot te hebben. Zo kan het overtollige water de pot uit.

Lichtbehoeften

Deze plant geeft de voorkeur aan gefilterd zonlicht. Dat kan bijvoorbeeld achter een dun gordijn. Als dit niet mogelijk is kan directe zon ook, maar niet de volledige middag. Dat is teveel van het goede en kan schade toebrengen aan de blaadjes.

Helemaal ideaal is een raam op het noorden of oosten. Daar ziet de Dischidia Nummularia wat ochtendzon en heeft daarna de hele dag indirect zonlicht.

Liever een hangplantjes dat wel de hele dag in de zon kan? Dan is misschien het Chinees Lantaarnplantje wel iets voor jou.

Dischidia Nummularia op boom
In de natuur groeit een Dischidia Nummularia op bomen

Sproeien en luchtvochtigheid

Deze plant stelt het op prijs als je de bladeren regelmatig benevelt. Dit kan bijvoorbeeld met een plantenspuit of een luchtbevochtiger. Zeker in de winter, met de kachel aan, kan de luchtvochtigheid sterk dalen wat voor deze planten een probleem kan vormen.

Plantenvoeding

Bijmesten met plantenvoeding het beste alleen tijdens het groeiseizoen. Dus niet tijdens onze donkere en koude winters. De plant gaat dan in ruststand omdat de kracht en tijd van de zon minder is (meer lezen over planten en licht?). Als je in een warmer klimaat leeft kun je wel het hele jaar door voeding geven. Controleer wel eerst altijd of de plant wel doorgroeit.

Een Dischidia Nummularia is geen grote eter. Je kunt het beste de kamerplantenvoeding meer verdunnen dan op de verpakking staat aangegeven.

Snoeien

De Engelse bijnaam voor deze plant is String of Nickles. Wellicht ken je wel de String of Dolphins (Senecio Peregrinus). Hoe leuk deze planten ook zijn, af en toe kunnen ze te groot worden.

In dat geval kun je ze snoeien. Hiervoor zijn geen speciale voorschriften. Je kunt naar wens de ranken inkorten met een schaar. Zorg er wel altijd voor dat de schaar schoon en scherp is. Als je de keuze hebt, snoei dan in het voorjaar. Dan heeft de plant nog de meeste energie om te herstellen.

bloem van de Dischidia Nummularia
Een beginnend trosje bloemen. Door de bloemen herken je dat de plant familie is van onder andere de Hoya Kerrii

Dischidia Nummularia stekken

Een Dischidia Nummularia vermeerderen gaat vrij eenvoudig door middel van stengelstekken. Knip de stekken af in het voorjaar, of begin van de zomer, voor de grootste kans van slagen. Let erop dat de Dischidia Nummularia stekken bij het afnemen een melkachtig sap afscheiden wat kan irriteren op de huid.

Het stekken van deze plant is anders dan je misschien kent van het stekken van andere planten. Laat de stekken eerst een paar dagen drogen. Daarna kun je ze op een bedje van mos leggen. Zet ze weg op een lichte plek, uit direct zonlicht en houd het mos goed vochtig. Je zult zien dat er binnen een paar dagen worteltjes ontstaan.

Als de worteltjes stevig genoeg zijn kun je de stekjes in hun eigen potje gaan zetten. Lees hierboven nog even goed de vereisten voor de grond.

Dischidia Nummularia Variegated

Deze leuke plant kent ook een variant: de Dischidia Nummularia Variegata. Qua vorm en omtrek precies dezelfde plant, maar de bladeren zijn bont. Dat wil zeggen dat ze witte variatie hebben. Hieronder op de foto zie je deze variant.

Veel planten hebben overigens een variegata variant, zoals de tuinplant Weigelia.

dischidia nummularia variegata

Veel gestelde vragen en problemen

Wat is de ideale temperatuur voor deze plant?

De ideale temperatuur ligt tussen de 20 en 25ºC. Dit is iets hoger dan de normale kamertemperatuur. Kamertemperatuur werkt in de praktijk ook prima, zolang die maar niet onder de 15ºC zakt.

De bladeren kreuken of rimpelen

Als je de bladeren van de Dischidia Nummularia ziet verschrompelen is dat een teken dat de plant: of te droog staat of te lang nat is gehouden.

Het resultaat, gerimpelde bladeren, is dus hetzelfde voor twee verschillende oorzaken. Maar hoe weet je het verschil en wat precies de oorzaak is? Als de plant al een tijd lang kurkdroog is verschrompelen de bladeren door uitdroging. Dat klinkt logisch.
Als de plant te lang in te natte grond staat gaan de wortels rotten. Als de wortels verrot zijn kan je plant geen vocht opnemen en zullen de bladeren uiteindelijk ook verschrompelen.

Dus: als je ziet dat je bladeren beginnen te verschrompelen, steek dan je vinger in de grond. Is die kurkdroog? Dan moet je kleine beetjes water geven en zul je zien dat de bladeren weer herstellen. Is die nat terwijl je niet recent hebt bewaterd? Dan is dat een indicatie voor wortelrot. Vervang de potmix (lees hierboven welke) en laat de plant herstellen.

Is de Dischidia Nummularia giftig?

Dischidia Nummularia close up

Helaas is de Dischidia Nummularia giftig bij inname. Het sap kan vrijkomen bij het breken of snoeien van de plant. Dit sap mag absoluut niet worden binnengekregen door kleine kinderen, katten of honden.

Nu is het een hangplant, dus de kans dat grijpgrage handjes de plant pakken is natuurlijk klein. Hang deze plant lekker hoog en voorkom dat het mis gaat.

Inhoudsopgave: