Hoya Bella (kleine Wasbloem)

hoya bella

De Hoya Bella is een leuke en gemakkelijk te verzorgen kamerplant. De Hoya planten zijn vernoemd naar Thomas Hoy, een beroemde botanicus. De botanische naam van deze plant is Hoya Lanceolata ssp. Bella, maar de meesten kennen de naam Hoya Bella of Kleine Wasbloem. Het woord Bella betekent “mooi”. Die naam doet deze plant duidelijk eer aan!

De Bella is een van de snelst groeiende Hoya soorten. Het is met recht een goede beginnersplant: hoe minder je doet, hoe beter jouw Hoya Bella zal groeien. Dus als jij fan bent van makkelijke kamerplanten als een Sanseveria of een Graslelie, dan ga jij de Hoya Bella prachtig vinden.

Hoya Bella komt van oorsprong uit de tropische bosgebieden van Australië en delen van Azië en behoort tot de Maagdenpalmfamilie. De plant heeft wasachtige bladeren en in het bloeiseizoen (van begin tot einde zomer) produceert deze plant kleine, stervormige, witte bloemen met een roze binnenkant.

hoya bella

Hoya Bella verzorging

Potgrond

Een goede potgrond is ​​de eerste stap in de verzorging van de Hoya Bella. Goede potgrond is de basis voor een goed wortelstelsel en daarmee gezonde groei.

Deze planten doen het prima in verschillende grondsoorten. Het belangrijkste is dat de potgrond goed luchtig is en goed water doorlatend is. Om dit te verbeteren voeg je simpelweg wat zand, gruis of houtskool toe aan de grond.

Dit is belangrijk omdat plantenwortels van de Hoya Bella moeten “ademen”, ze hebben lucht nodig. Normale potgrond kan, zeker na langere tijd, te dicht worden.

hoya bella verzorging

Water geven

Laat minimaal de bovenste twee centimeter van de potgrond opdrogen voordat je de plant water geeft. Laat de potgrond dus nooit drassig worden zodat de wortels in water staan.

Ook mag de aarde nooit verder uitdrogen dan de bovenste paar centimeter. Bij andere Hoya’s, zoals de Hoya Kerrii, is dat minder een probleem. Die kan vocht op slaan in de bladeren. De Hoya Bella heeft kleinere, en minder dikke bladeren en kan dus niet zoveel vocht kan vasthouden. Als je deze plant volledig laat uitdrogen, zullen de bladeren geel worden en uiteindelijk van de plant afvallen.

In de winterperiode gaat de Hoya Bella in ruststand en heeft dan niet veel water nodig. Geef deze plant in de winter dus minder vaak water. 

Hoya Bella snoeien

Onder optimale verzorging kan een Hoya Bella flink groeien en soms resulteert dat in een te grote en lelijke plant. Het is dan met recht een hangplant te noemen. Gelukkig kun je de stengels snoeien om het uiterlijk van de plant te verbeteren.

Gebruik altijd een schone (snoei)schaar en begin met de dode stengels en bladeren. Daarna kun je naar wens de gezonde ranken inkorten. Vermijd echter wel een te enthousiaste snoei. Te veel snoeien kan er toe leiden de de plant minder uitbundig bloeit.

Het voordeel van regelmatig en gecontroleerd snoeien is een vollere, mooiere plant die meer bloemen produceert. Door te snoeien wordt de energie van de plant namelijk verdeeld over meerdere korte stengels in plaats van één of enkele langere.

hoya bella kleine wasbloem

Licht vereisten

Kies een standplaats waar de plant in de ochtend de volle zon ziet. In de middag kan deze plant niet in de volle zon staan. Dat is te heet en kan de bladeren verbranden.

De Hoya Bella kan ook prima groeien bij weinig licht, maar er is wel altijd licht nodig. Een plek in een kamer zonder raam zal niet werken.

Luchtvochtigheid

Omdat dit een tropische plant is doe je er goed aan om te zorgen voor een hoge luchtvochtigheid. Een luchtvochtigheid van tussen 40 de 60% werkt goed.

Dit kun je eenvoudig bereiken door de plant dagelijks te besproeien met een plantenspuit. Sommigen kiezen voor een luchtbevochtiger.

hoya bella in pot

Voeding

Je zou dit niet verwachten vanwege de groeisnelheid, maar Hoya Bella is geen grote eter. Twee keer per jaar bijvoeden met een in water oplosbare kamerplantenvoeding is voldoende. Doe dit eenmaal in de lente en eenmaal in de zomer.

Geef geen voeding aan de Hoya Bella in de wintermaanden omdat de plant in deze maanden ook niet groeit.

Het beste is om de plantenvoeding met meer water te vermengen dan op de verpakking staat aangegeven. Bekijk de reactie van de plant en schroef de verhouding dan desnoods op.

kleine wasbloem

Verpotten

Je hoeft de Hoya Bella slechts elke twee tot drie jaar te verpotten. Verpot kamerplanten altijd in de lente. Hierdoor kan een plant in de groeifase in zijn nieuwe pot beginnen gemakkelijk een sterk wortelstelsel opbouwen.

Hoya Bella stekken

Een Hoya Bella stekken is een leuke en gemakkelijke manier om je plantencollectie uit te breiden of anderen blij te maken met deze leuke plant. Stekken doe je het liefst in de lente, dan is de kans van slagen het grootst.

 • Kies de gezonde stengels om te stekken en knip ze af met een schone schaar.
 • Verwijder de onderste bladeren zodat de bladknopen zichtbaar worden. Deze bladknopen komen onder water.
 • Er moeten bovenop de stek nog bladeren zitten.
 • Zet je stekken weg op een lichte standplaats, maar niet in de volle zon.
 • Vervang het water elke week. Gebruik lauw water zodat het water op dezelfde temperatuur is waar de Hoya Bella stekken al in staan.
 • Binnen twee weken beginnen zich de nieuwe wortels te tonen. Als de wortels ten minste 5 centimeter zijn kunnen ze in de aarde.
 • Bescherm de nieuw geplante Hoya Bella stekken tegen direct zonlicht en zorg voor een hoge luchtvochtigheid.
 • Na een paar weken kun je overgaan op de normale verzorging zoals je kunt lezen op deze pagina.

Hoya Bella in bloei

Als je de Hoya Bella goed verzorgt kan de plant het hele jaar door bloeien. Deze bloemen komen het beste tot zijn recht als je de plant houdt als hangplant: zo kun je de bloemen vanaf onder bekijken. Vanaf het moment dat je de stengels ziet duurt het nog ongeveer 6 tot 8 weken voordat de bloemen volledig zijn gevormd.

De bloemen groeien in trossen, elke bloemtros bevat 10 tot 30 bloemen. De prachtige witte bloemen zijn stervormig met kleine puntige bloemblaadjes. Elke bloem heeft binnenin weer een felroze minibloem. De bloemen hebben een zoete geur die je vooral in de avonduren goed kunt ruiken.

Hieronder op de foto zie je zo’n prachtige bloem vanaf de onderkant. Andere Hoya soorten bloeien minstens net zo mooi, bijvoorbeeld de Hoya Australis.

hoya bella bloem

Veel gestelde vragen en problemen

Mijn Hoya Bella bloeit niet

Als jou Hoya Bella geen bloemen maakt is dat natuurlijk erg jammer. De bloemen zijn waarschijnlijk de voornaamste reden dat je deze plant hebt. Gelukkig kun je veel dingen proberen om de plant te stimuleren bloemen te maken:

 • Verplaats de plant naar een raam met meer licht. Blootstelling aan meer daglicht kan de vorming van bloemen stimuleren.
 • Zorg voor een luchtvochtigheid van ten minste 40%.
 • Bemest de Hoya Bella met een oplosbare kamerplanten meststof met een hoger fosforgehalte. Fosfor stimuleert de bloei van planten.
 • Snoei de ranken laat in de winter. Hierdoor kan de plant uitgroeien en nieuwe bloemstelen en knoppen produceren.

Schimmel op de potgrond

Deze witte, soms grijze, schimmel is onschadelijk. Het kan ontstaan om twee redenen: te weinig licht of te veel water. Je kunt deze schimmel gemakkelijk verwijderen door de bovenste vijf centimeter van de potgrond te vervangen door verse potgrond.

Als je plant naast schimmel ook vaak gele bladeren heeft, kan hij last hebben van wortelrot. Voer in dat geval de hoeveel water flink terug. Ook moet je zorgen voor goede drainage door hydrokorrels en een drainage gat in de pot.

De steeltjes op mijn Hoya Bella worden geel en vallen eraf

Als dit gebeurt heeft je plant meer licht nodig. Zet je Hoya Bella op een lichtere standplaats.

Is Hoya Bella giftig?

Ja, de plantdelen zijn giftig en mogen dus niet worden ingeslikt. Houd de plant dus uit de buurt van huisdieren en kinderen.

Wat gebeurt er als ik de steeltjes verwijder?

Steeltjes zijn de plek waar bloemen zullen verschijnen, en de Hoya Bella bloeit altijd op dezelfde steeltjes. Als je een stengel met steeltjes verwijdert, kan die stengel in de toekomst niet meer bloeien.

Samenvatting

Botanische naamHoya Lanceolata ssp. Bella
Ook bekend alsHoya Bella, Kleine wasbloem
StandplaatsLicht of meer schaduwrijk
Giftig?Ja

Inhoudsopgave: