Senecio Peregrinus (Dolfijnenplant)

dolfijnplant

De Senecio Peregrinus, ook wel bekend als de Dolfijnenplant of Dolphins Necklace, is werkelijk een unieke plant. Vooral in Japan is de Dolfijnenplant mateloos populair. Je hoeft niet lang naar de plant te kijken om te zien waarom!

De bladeren groeien op stengelstokken en zien eruit als dolfijnen die uit het water springen. De dolfijnen zijn helemaal compleet, inclusief rugvin! Deze dolfijntjes groeien aan lange stengels. Niet voor niks de bijnaam “String of Dolphins” dus! Wist je dat er meer van deze bijzondere planten zijn? Ken je bijvoorbeeld al de String of Hearts?

De Senecio Peregrinus kan tot wel 15 cm lang worden. Hoe langer hij wordt, hoe meer stengelstokken erbij worden gemaakt. Met de goede verzorging heb je uiteindelijk een prachtige bos springende dolfijnen! Deze unieke vetplant is verkregen door een kruisbestuiving tussen de Senecio Roweleyanus (parelketting) en Senecio Articulations (hotdog- of kaarsplant).

NaamSenecio Peregrinus
BijnamenDolfijnenplantje, Jumping Dolphin, String of Dolphin, Dolphin Necklace
StandplaatsVeel licht
WaterWeinig
GiftigLicht giftig
Dolfijnenplant kopen en verzorgen
De bladeren van de Dolfijnenplant
waar kun je de dolfijnplant kopen

Senecio Peregrinus verzorging

Licht en standplaats

De Senecio Peregrinus heeft veel indirect zonlicht nodig, zoals iedere vetplant. Let erop dat ze niet de hele dag in de directe zon staan, een paar uurtjes is oké. Anders verbranden de bladeren.

De Dolfijnenplant heeft meer bladgroen dan de meeste verplanten. Daarom is een iets meer schaduwrijke plek vaak ook goed. Merk je dat de plant steeds meer stengel maakt en steeds minder dolfijntjes? Dan krijgt hij te weinig licht.

Ideale temperatuur

De String of Dolphins is geen winterharde plant. De temperaturen in een Nederlandse kamer zijn prima omstandigheden. Meestal is dat tussen de 17 en 25 graden. Dit geldt trouwens voor alle planten binnen deze familie, zoals ook de Senecio Cephalophorus.

Senecio Peregrinus bladeren
Close up van de Senecio Peregrinus

Water geven

We hebben het hier over dolfijnen, maar geef deze plant niet te veel water! Vetplanten komen oorspronkelijk uit zeer droge en rotsachtige gebieden, dus pas daar ook je waterafgifte op aan.

Als je geïnteresseerd bent in planten die maar weinig water nodig hebben, bekijk dan eens de ijzersterke Sanseveria.

Je kunt het makkelijk herkennen als de Dolfijnenplant te weinig water krijgt. De dolfijntjes beginnen dan te verschrompelen. Dan weet je dat zijn watervoorraad op is en je te lang hebt gewacht tussen de waterbeurten. Pas dit in het vervolg aan.

Potgrond

Vetplanten hebben het liefst een goed doorlatende grond. Zo ook voor andere familieleden van deze plant, zoals de Senecio Himalaya. Kies daarom voor een zanderige grond of meng je normale potgrond aan met zand. Gebruik daarbij een pot met een drainage gat zodat overtollig water weg kan stromen. Blijft er te veel water in de pot staan, dan kan de Dolfijnenplant gaan rotten.

Verpotten

De Senecio Peregrinus doet het beter in een wat kleinere pot. Hierin is de ook kans op overtollig water minder groot.

Voeding

Geef jouw Dolfijnenplant 1 a 2 keer per jaar een beetje kamerplantenvoeding. Meer is echt niet nodig. Vetplantjes doen het uitstekend op weinig voeding. Te veel mest/voeding kan zorgen voor vervormde dolfijntjes.

Giftig?

De Dolfijnenplant staat bekend als licht giftig voor zowel mensen als (huis)dieren.

Snoeien

Snoeien is voor de gezondheid van de plant eigenlijk niet nodig. De enige reden om de plant te snoeien is voor de vorm en afmetingen. Zorg er altijd voor dat je een goede scherpe snoeischaar gebruikt om netjes te snoeien. Wist je dat je de afgeknipte stukken Dolfijnenplant kunt stekken?

Bloemen

Alsof deze plant nog niet uniek genoeg is: als je de verzorging goed aanpakt kun je in de herfst worden beloond met een bloeiende Dolfijnenplant! Dit zijn kleine witte bloemetjes die naar kaneel ruiken.

dolfijnplant
De Dolfijnplant

Inhoudsopgave: