Senecio Cephalophorus

senecio cephalophorus

De Senecio Cephalophorus is een leuke vetplant die afkomstig is uit de warme gebieden van Zuid-Afrika. Als kamerplant kan hij zo’n 20 centimeter worden. Zowel de vorm als de kleur van het blad is uniek. De bladeren zijn breed en ovaal en zijn blauw tot grijs van kleur.

Qua verzorging stelt de Senecio Cephalophorus niet zo veel eisen. Geef hem een plekje in de zon en je zit al snel goed. De rest van de verzorgingswensen van deze plant lees je op deze pagina. Als je de verzorging goed doet kun je worden beloond met donker oranje bloemen.

De Senecio Cephalophorus is een van de ruim 100 soorten Senecio. Misschien ken je bijvoorbeeld wel de Senecio Peregrinus (Dolfijnenplantje)? Overigens heette dit plantengeslacht vroeger “Kleinia”.

senecio cephalophorus

Senecio Cephalophorus verzorging

Grond

Deze vetplanten zijn niet erg kieskeurig over de pH waarde van de grond waar ze in staan. Met een neutrale waarde van zo’n 6,0 of 7,0 zit je goed. Veel belangrijker dan de pH waarde is de samenstelling van de grond. Het mooiste is een zandachtige potgrond. Dit bootst de natuurlijke omgeving goed na en voert vocht af. Potgrond voor vetplanten of cactussen zal prima voldoen.

Dit is belangrijk omdat de Senecio Cephalophorus niet graag in natte en drassige grond staat. Dit geldt trouwens ook voor andere soorten binnen deze plantenfamilie zoals de Senecio Himalaya.

senecio cephalophorus verzorging

Senecio Cephalophorus water geven

Deze plant heeft een uitstekende tolerantie voor droogte. Sterker nog: droogte is juist gewenst. Deze plant haat het om constant vochtig te staan. Dit zorgt ervoor dat de planten slap gaan hangen. Dit zie je bij veel vetplanten zoals ook bij de Sanseveria (Wijventongen).

Laat de grond tussen de gietbeurten volledig uitdrogen. Pas zodra de grond droog is kun je opnieuw water geven.

Licht behoefte

Senecio Cephalophorus geeft de voorkeur aan de volle zon. Zeker in de ochtend moet de plant zo veel mogelijk zonlicht krijgen. In de zomer kan het op het heetst van de middag té warm worden achter glas. Dan zie je de blaadjes verschrompelen. Houd hier rekening mee met het kiezen van de standplaats.

senecio cephalophorus

Bijvoeden

Een veelgemaakte fout bij vetplanten is een teveel aan extra voedingsstoffen toedienen. Natuurlijk hebben ook vetplanten voeding nodig, maar een stuk minder dan andere soorten kamerplanten.

Gebruik een voeding voor cactussen of vetplanten, die is hier speciaal voor samengesteld. Lees altijd goed de instructies op de verpakking.

Als je meerdere vetplanten hebt, zoals een Pandaplant, kun je het daar ook direct voor gebruiken.

Senecio Cephalophorus stekken

Wil je jouw Senecio Cephalophorus vermeerderen? Dat kan vrij eenvoudig. Je kunt stekken afknippen en deze in een pot met zandgrond steken. Zet het potje op een lichte plek, uit direct zonlicht. Geef niet te veel water. De Senecio Cephalophorus stekken moeten wat droger staan om ze te stimuleren wortels aan te maken.

Je kunt na een paar weken controleren of de worteltjes zich hebben gevormd. Dit doe je door heel zachtjes aan het stekje te trekken. Als je weerstand voelt zitten er worteltjes aan.

Meer informatie en een uitgebreid stappenplan? Bekijk de pagina over vetplant stekken.

senecio cephalophorus in pot

Senecio Cephalophorus kopen

Waar kun je de Senecio Cephalophorus kopen? Veel webwinkels hebben een wisselend productaanbod. Daarom gebruiken wij graag Bol.com. Op die website bieden webwinkels hun planten aan en zo kun jij makkelijk vergelijken. Via onderstaande knop ga je naar het actuele aanbod.

Veel gestelde vragen en problemen

Kan de Senecio Cephalophorus bloeien?

Zeker! De bloemen van deze plant zijn oranje en zeker de moeite waard. Het is hiervoor wel belangrijk dat de plant genoeg licht en warmte krijgt. Je moet dus de plant stimuleren om te bloeien. Als de voorwaarden goed zijn, en er verschijnen bloemen, is de bloeitijd meestal ongeveer 1 maand.

Is deze plant gevoelig voor beestjes?

Het voordeel aan de Senecio Cephalophorus is dat er maar weinig plagen en ziektes zijn waar hij last van kan hebben. Het is een zeer sterke plant! Wel kan het af en toe gebeuren dat je wolluizen of dopluizen op de blaadjes ziet lopen.

Dit is gelukkig eenvoudig te behandelen. Neem daarvoor neemolie of een antibacteriële zeepoplossing en smeer dit op de plekken waar de beestjes zitten.

Is Senecio Cephalophorus giftig?

Alle planten binnen deze familie zijn giftig. Katten en honden mogen de bladeren absoluut niet eten. Als dat wel zo is kun je het beste meteen contact opnemen met een dierenarts.

Dit is ook belangrijke informatie bij het verpotten of stekken van de Senecio Cephalophorus. Het sap dat vrijkomt als de bladeren breken kan irritatie op de huid veroorzaken. Draag dus altijd handschoenen. Goed om te weten: veel familieleden van deze plant zijn populair als kamerplant. Al zien ze er onschuldig uit, dat zijn ze niet. Ook bij een Senecio rowleyanus stekken dus handschoenen aan!

Kan deze plant buiten staan?

Alleen in de warmere klimaten is dit mogelijk. In de landen in het westen van Europa is het toch echt te koud in de herfst en winter. Vergeet niet dat dit plantje van nature groeit in zeer droge en hete gebieden. Ons klimaat is simpelweg te verschillend.

Samenvatting

Botanische naamSenecio Cephalophorus
StandplaatsZonnig
GiftigJa
WaterWeinig

Inhoudsopgave: