Senecio Himalaya

Senecio Himalaya

De Senecio Himalaya is een klassieker. Van origine afkomstig uit het zuidwesten van Afrika, maar al heel lang een graag geziene gast in onze woonkamers.

De Senecio Himalaya kenmerkt zich door lange, dunne blaadjes die op dikkere stengels groeien. De blaadjes hebben een nerf over het midden lopen. Als je heel goed kijkt zou je kunnen zien dat het familie is van de Senecio Peregrinus.

De volledige naam is trouwens Senecio Archeri Himalaya. Het is een vetplant en heeft daarom specifieke verzorging nodig. Deze wensen (en eisen) lees je op deze pagina. Het is een langzame groeier die uiteindelijk zo’n 20 tot 25 centimeter hoog kan worden.

Senecio Himalaya
De Senecio Archeri Himalaya

Senecio Himalaya verzorging

Water geven

Het is belangrijk dat de grond eerst opdroogt voordat je de Senecio Archeri water geeft. In de praktijk komt dit neer op zo’n 1 a 2 keer per maand. Hoe vaak dit precies is hangt af van verschillende dingen zoals de standplaats, tijd van het jaar en grootte van de plant. Let hier dus goed op en kom zo achter de ideale frequentie van water geven.

Standplaats Senecio Himalaya

Aangezien het een vetplant is kun je kiezen voor een standplaats in de volle zon. Ook een plekje met wat meer schaduw is geen probleem. Volledige schaduw kan niet.

=> Het leuke broertje van deze plant, de Senecio Cephalophorus, al gezien?

Senecio Himalaya verzorging

Temperatuur

De optimale kamertemperatuur voor dit plantje is 18-24 °C. Dat zou je niet zeggen gezien de natuurlijke groeigebieden zo warm zijn. Sterker nog: ook bij lagere temperaturen overleeft deze vetplant prima. Lager dan 10 °C is geen goed idee, maar dat zal in de gemiddelde woonkamer niet snel voorkomen.

Senecio Archeri Himalaya snoeien

Na verloop van tijd kan een Senecio Himalaya minder mooi gaan groeien. De sprieten worden dan dikker en minder vol. Daarom is jaarlijks snoeien belangrijk.

Snoeien is vrij simpel. Ontsmet een schaar en snoei een gedeelte van de nieuwe uitgroei weg. Het is een sterke plant en komt voller terug. Dit kun je het beste jaarlijks doen in het voorjaar.

Senecio Archeri "Himalaya"
Senecio Archeri “Himalaya” close up. De kenmerkende nerf over het blad is hier goed zichtbaar.

Voeding

Senecio Archeri is een langzame groeier en heeft daarom niet veel behoefte aan extra voeding. Dit zie je trouwens terug bij veel vetplanten. Bijvoorbeeld een Sanseveria verlangt ook weinig voeding.

In de lente en zomer kun je maandelijks een klein beetje vetplantenvoeding geven. Verdun dit twee keer zoveel als op de verpakking staat aangegeven.

Potgrond

Gebruik het liefste een potgrond voor cactussen en vetplanten. Deze is samengesteld om de natuurlijke groeiomstandigheden na te bootsen. Heb je dit niet beschikbaar, gebruik dan een normale potgrond voor kamerplanten. Daar kun je dan wat zand of hydrokorrels doorheen mengen om het mengsel beter vocht af te laten voeren.

Senecio Archeri

Senecio Himalaya stekken

Je kunt vrij eenvoudig de Senecio Himalaya stekken. Het beste is om dit in het voorjaar te doen. De plant gaat dan de groeifase in en zo heb je de meeste kans dat de stekken lukken. Volg deze stappen:

  1. Ontsmet een schaar, bijvoorbeeld met een alchohol doekje.
  2. Knip een paar stengels af waar een klein aantal blaadjes aan zitten.
  3. Laat de Senecio Himalaya stekken nu drogen. Er moet een velletje op de snijwond komen. Hetzelfde principe ken je misschien van het cactus stekken.
  4. Na een paar dagen kunnen de stekjes in de aarde. Zet ze weg op een lichte plek, maar uit direct zonlicht.
  5. Geef ze af en toe een klein beetje water. De stekjes moeten worden gestimuleerd om water te zoeken en daarom worteltjes aan te maken.
  6. Het kan even duren, maar na een paar weken zijn de stekjes geworteld!

Dit stappenplan wordt uitgebreid uitgevoerd, met foto’s, op de pagina over vetplanten stekken.

Senecio Himalaya

Senecio Himalaya kopen?

Deze vetplantjes zijn al jaren lang zeer populair. Dat betekent dat je ze bij veel winkels kunt kopen. Hoe vind je nu de beste prijs? Wij gebruiken daarvoor graag Bol.com. Op die website worden door veel webwinkels planten aangeboden. Zo heb je een overzicht van het actuele aanbod en kun je makkelijk vergelijken.

Veelgestelde vragen en problemen

Is de Senecio Himalaya giftig?

Helaas: dit leuke vetplantje is licht giftig. Inname van de stengel- en bladdelen kan leiden tot darmklachten. Het is dus belangrijk dat kleine kinderen en huisdieren er niet bij kunnen.

Een andere oplossing: hang hem op in een mooie plantenhanger. Je kunt natuurlijk ook een andere, niet giftige plant, nemen. Bekijk bijvoorbeeld eens de Pannenkoekplant.

Mijn Senecio Archeri hangt slap

Dit kan twee dingen betekenen: een gebrek aan water, of een gebrek aan licht:

  • Controleer eerst of de grond nat is. Doe dit door het plantje uit de pot te halen. Is de grond volledig uitgedroogd? Geef dan een beetje water en kijk of de situatie beter wordt.
  • Als de grond niet is uitgedroogd kan het probleem worden veroorzaakt door een tekort aan licht. De Senecio Himalaya houdt wel van een zonnetje. Verplaats hem naar een standplaats met meer licht.

Samenvatting

Botanische naamSenecio Archeri “Himalaya”
Ook bekend alsSenecio Himalaya
Giftig?Ja
StandplaatsZonnig of halfschaduw

Inhoudsopgave: