De voordelen van planten in je huis

Planten moeten, als je het ons vraagt, net als woonaccessoires een vast onderdeel worden van ieder interieur. Toch zien we te vaak dat mensen al dan niet bewust de keuze maken om geen planten in huis neer te zetten, met vaak als reden dat ze bang zijn dat ze deze vergeten water te geven.

Allereerst is dat natuurlijk complete onzin, aangezien er verschillende apps voor op je telefoon zijn, waarmee je keurig een reminder krijgt wanneer je planten water nodig hebben. Op basis van het type plant, de plek waar deze staat en het formaat, krijg je zelfs te zien hoeveel water ze nodig hebben. Genoeg reden dus om eens te kijken naar een leuke plant, de voordelen zijn namelijk enorm. Welke voordelen planten allemaal hebben, vertellen we je nu.

iStock 1156208490

Gezellig en sfeervol

Een belangrijke reden om een plant in huis te nemen, is omdat het er gezellig en sfeervol uitziet. Vaak heeft iedereen wel een hoekje in huis, waarvan ze eigenlijk niet zo heel goed weten wat ze ermee moeten. De perfecte plek dus om een plant neer te zetten.

Wel is het belangrijk dat je ook een bijpassende mooie pot kiest en vast nadenkt over het feit of je deze plant op de grond wilt zetten of je liever kiest voor een mooie hoge zuil, zodat ook de pot direct in het oog springt bij binnenkomst?

Een gezondere luchtkwaliteit

iStock 1181366400

Planten staan ​​bekend om hun vermogen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Ze absorberen kooldioxide en produceren zuurstof tijdens het proces van fotosynthese. Bovendien kunnen sommige planten ook schadelijke giftige stoffen uit de lucht filteren, zoals formaldehyde en benzeen die vaak voorkomen in huishoudelijke producten en meubels. Door planten in je huis te hebben, kun je dus genieten van schonere en gezondere lucht. Dit merk je ook direct aan je energieniveau. Niet voor niets zien we daarom ook vooral op kantoren veel planten, zodat er constant nieuwe aanvoer is van zuurstof.

iStock 1483457835

Minder stress

Het klinkt misschien wat vreemd, maar wanneer je planten in huis hebt, zorgt dit daadwerkelijk voor het verminderen van stress. Uiteraard moeten we hierbij wel onderscheid maken tussen gezonde stress, zoals tijdens een potje online gokken in Nederland op je telefoon of een constante werkdruk die je vanuit je werkgever krijgt opgelegd. Allereerst is het belangrijk het probleem bij de kern aan te pakken, maar kan een verbeterde luchtkwaliteit er wel aan bijdragen dat je je wat minder gestrest voelt. Vooral het groen van planten heeft een rustgevend effect op onze geest en helpt ons om even te ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven.

Populaire planten voor in huis

Planten brengen niet alleen groen in je interieur, maar ze bieden ook tal van voordelen voor je gezondheid en leefomgeving. Enkele populaire planten voor in huis zijn de vrede lelie, de sansevieria (ook bekend als de ‘vrouwentong’ vanwege de puntige bladeren), de monstera met zijn opvallende bladvorm, en de trendy pannenkoekenplant. Naast de optische toegevoegde waarde, zuiveren deze planten de lucht, verhogen ze de luchtvochtigheid en bevorderen ze een gevoel van rust in huis. Dus ben jij op zoek naar een mooie plant, dan zijn deze planten een absolute aanrader.

Inhoudsopgave: