DIY Plantenterrarium: Stapsgewijze Handleiding

Combineer planten in een grote glazen fles of pot om zo een minituin in huis te krijgen. Een plantenterrarium dat een sieraad voor het oog wordt. En het is ook geen werkje waar je dagenlang mee bezig bent. Volg de tips in dit artikel en je bent echt niet langer dan een voor- of namiddag bezig. Waarna je een minituin achter glas hebt gecreëerd die zelfredzaam is.

iStock 1048650988

Grote fles

Elk plantenterrarium begint met een glazen omhulsel, een grote fles of flinke pot. Belangrijk is dat je glazen omgeving groot en diep genoeg is om grond en plantjes te kunnen herbergen. Neem geen fles met een nauwe hals want anders wordt het schier onmogelijk om de plantjes goed naar binnen te halen. Idealiter heeft je fles of pot een kurk waarmee hij kan worden afgesloten. Die kurk geeft je dwergbiotoop de kans om zichzelf goed te onderhouden.

Ecosysteem in het klein

Met de kurk krijg je een mini-dampkring. Het vocht in je glas en het vocht van je planten verdampt, stijgt op en druppelt in de vorm van condens dan weer terug naar de grond. Mocht er een blaadje verdorren, dan verteert het ter plekke, voedt de plant uiteindelijk ook. Een mooi zelfvoorzienend systeem, nietwaar? Je terrarium houdt zichzelf in leven.

Geschikte plantjes

iStock 621240084

Niet alle plantjes doen het even goed in een plantenterrarium. Je hebt groen nodig dat gek is op hoge luchtvochtigheid. Een aantal voorbeelden:

• Minivarens

• Venushaar

• Graslelie

• Fluweelplant

• Bladbegonia

• Vetplantjes

• Fittonia

Lepelplant

Benodigdheden

Met een leuk assortiment aan plantjes kun je aan de slag. Naast een grote voorraadpot heb je wat decoratiesteentjes nodig, wat kamerplantengrond, een plantentang en hydrokorrels. Verder zijn plakband, reinigingsborstel en een bamboesplitstok handig. Zet verder het volgende alvast klaar:

• Water

• Groene zeep

• Een dik vel A4 papier

• Een plastic petfles

• Mos

• De ‘stop’ van je fles of glazen pot, de kurk

• Miniplantjes

• Een dessertlepel

• Actieve houtskool

Plantenterrarium maken: het begin

Eerst reinig je de grote fles of pot met een sopje van groene zeep. Naspoelen met warm water en even goed drogen. Leg de fles dan op een kant en breng een laagje hydrokorrels (kiezelsteentjes mogen ook) naar binnen. Dat laagje gaat werken voor de afwatering om rotte worteltjes te voorkomen. Zet nu de fles overeind. Neem de petfles en snijd de bovenkant af. Rol het A4 papier tot een trechter die door de hals van de petfles richting bodem van de glazen fles kan reiken. Met deze trechter gaat de houtskool en de grond straks netjes de fles in. Verkruimel eerst zoveel houtskool dat je de kiezelbodem van de fles ermee kunt bedekken. Na die laag op de hydrokorrels te hebben gedaan, volgt een laagje van de potgrond. Mijd klontjes! Verdeel de grond zo gelijkmatig mogelijk met het bamboestokje.

Plantenterrarium maken: het vervolg

Dan ga je je plantenterrarium echt mooi maken want je voegt de gekozen plantjes toe. Dat doe je met een plantentang. Eerst pak je een dessertlepel om een kuiltje te maken in de grond, op de plek waar je je eerste plantje wilt hebben. Voor je het plantje naar binnen brengt, schud je eerst zoveel mogelijk de grond van de worteltjes. Zet het plantje delicaat vast in je plantentang en laat het plantje geleidelijk in het net gemaakte kuiltje zakken. Druk wat grond terug en ga door met het tweede plantje. Voor een gemiddeld plantenterrarium voldoen drie tot vijf plantjes.

Plantenterrarium maken: de finishing touch

Nadat alle plantjes fris en fruitig in de grond staan, dek je de rest van de potaarde af met mos, steentjes en schelpjes. Wil je je terrarium nog decoratiever, dan kun je ook een kleinood toe voegen, een bijzonder beeldje of een mooie tak. Tijdens je werk zul je zien dat de binnenkant van de glazen fles wat morsig is geworden. Maak het glas schoon met een kwastje. Giet dan wat regenwater in de fles en zet het terrarium zonder kurk (dus open) op de plek die je ervoor in gedachten had. Een lichte plek heeft voorkeur, maar wel uit de volle zon vandaan en niet in de buurt van een verwarmingselement. Check of je potgrond niet te nat of juist te droog is.

Pauze

Neem een hele week om je terrarium een goede start te geven. De kurk laat je nog even naast de fles liggen. Als het goed is, komt er na een tijdje condensvorming in je flessenterrarium. Ziet alles er na een week goed uit? Dan druk je de kurk op het terrarium en start de zelfvoorziening. Het terrarium werkt nu aan z’n biotoop. De kurk moet altijd op de fles blijven behalve als het erg warm wordt en er veel condens komt. Dan kun je de kurk er soms eventjes af doen om de fles te luchten.

Inhoudsopgave: