Hydrocultuur: Groeien Zonder Aarde

Eerst maar even heel kort door de bocht: je hebt kamerplanten die in de grond staan en ook kamerplanten die in het water staan. Die laatsten staan dan ‘op hydrocultuur’. Nu heeft de gemiddelde plant daar niet zoveel mee; angst voor wortelrot, zogezegd. Om daar wat aan te doen zijn allerlei kamerplanten om gekweekt. Een mooi woord voor zo afgericht dat de wortels langdurig nat kunnen blijven. Dat maakt zulke planten wel wat duurder.

Hoe werkt het

iStock 1383427052

Hydrocultuur planten zijn dus zo gekweekt dat ze goed standhouden in een pot met kleikorrels of vulkanische kiezels. Vulkanisch steen is poreus. Net als kleikorrels zuigen ze vocht op uit het waterreservoir dat je onderin de pot vindt. De korrels geven het water door aan de wortels van je om te kweken planten. Zo’n derde deel van de pot is dus bestemd als waterreservoir. Je kunt dan ook weken lang je planten onbegoten laten. Maar doe je het na een week of drie vier wel weer, dan moet er wel voeding door het water.

Waarom niet gewoon potgrond gebruiken?

De hydrocultuur kent een paar voordeeltjes ten opzichte van potgrond. Je bent minder tijd kwijt aan het verzorgen van je kamerplanten. Je hoeft je niet bang te maken dat je je planten teveel water geeft. Hydrokorrels gaan ook oneindig langer mee dan potgrond. Beestjes die eitjes leggen in de potgrond zijn ineens afwezig. Bye bye rouwvliegjes. Tussen de grofkorrelige korrels zit meer lucht dan in potgrond, iets dat veel planten zullen waarderen en belonen (met mooi volgroeid bladwerk).

iStock 1454396910

Wat heb je nodig om met hydrocultuur te starten?

• Groeisubstraat (hydrokorrels of vulkanische korrels)

• Een waterdichte pot

• Een zelfwaterende binnenpot met watermeter

• Plantenvoeding voor hydrocultuur

• Een voor hydrocultuur geschikte plant

Hoe zet je je plant op hydrocultuur?

De hydrokorrels krijgen eerst een wasbeurt om alle gruis te verwijderen. Daarmee wil je namelijk niet je systeem vervuilen. Haal de plant van je voorkeur uit zijn pot en verwijder zoveel mogelijk de potgrond van en tussen de wortels. Er kan een wortel afbreken, jammer, maar geen probleem. Blijft er nog veel grond hangen tussen de wortels? Doe de plant dan even in water zodat de grond z’n houvast verliest. Neem de pot en bedek een derde daarvan met hydrokorrels. Zet je plant met de wortels op dat fundament en vul dan de pot verder op met hydrokorrels. Het kan zijn dat de plant zelf een beetje wiebelt. Dat lost zich vanzelf op naarmate de wortels zich een weg door de korrels gaan zoeken. Vul nu het waterreservoir met water dat je hebt gemengd met twee componenten plantenvoeding (bijv. van Cellmax). Houd twee milliliter voeding per liter water aan. Na een tijdje begint de watermeter te werken. Vul door tot de meter op maximaal staat. En klaar is Kees.

Oefening baart kunst

Begin hydrocultuur met planten die je eigenlijk wel kunt missen. Elke plant zou moeten aanslaan op hydrokorrels maar de praktijk wijst uit dat sommige planten er behoorlijk aan moeten wennen. Kies dus eerst een kamerplant die een stootje kan hebben. De graslelie of de lepelplant zijn dan geschikt. En kies vooral een jonge plant, die hebben meer aanpassingsvermogen dan een oudje. Jonge planten moeten namelijk hun definitieve wortelstelsel nog gaan vormen.

Check het waterniveau

De watermeter in de pot waarschuwt je als het reservoir droog komt te staan. Kwestie van zo nu en dan even controleren. Vul wel meteen water bij als je een kamerplant op hydrocultuur hebt staan die van vocht houdt. Andere planten zoals de dracaena of de sansevieria mogen wel een paar daagjes even droog staan. Heb je een pot zonder watermeter dan is het zaak de binnenpot zo nu en dan omhoog te tillen om te checken of er nog water in het reservoir zit.

De schrik van zout

Raak niet in paniek als je ineens een wit aanslaglaagje op je hydrokorrels ziet. Dat zijn zouten die ons drinkwater van nature in zich heeft. Dit zout kun je simpel wegspoelen. Gewoon de binnenpot onder de kraan houden zodat het zout van de korrels af glijdt. Wat je juist niet weg moet spoelen maar in het water moet doen is goede hydrocultuur plantenvoeding. Op de verpakkingen staan aanbevolen hoeveelheden aangegeven maar blijf daar wel behoorlijk onder. Zeker als je de plant net van potgrond op hydrocultuur hebt gezet.

Verpotten is de toekomst

De verzorging van de plant wordt, zoals hierboven al aangehaald, minder. Je bent echter niet van het verpotten af! Want je kamerplant krijgt almaar grotere wortels. Dus op een gegeven moment heeft een kamerplant op hydrocultuur toch ook een grotere pot nodig.

Inhoudsopgave: