Kamerplanten: Positieve Impact op Je Gezondheid

Er zijn duidelijke redenen waarom je graag kamerplanten in huis hebt staan. Je binnenwereld wordt een stukje groener, het ziet er feestelijk en soms delicaat mooi uit met al die planten en je ruimte wordt er gezelliger door. Er is ook een bijeffect. Sommige mensen zijn zo gevoelig dat ze dat effect onmiddellijk opmerken. Maar ook als je dat effect langs je heen laat gaan, is de werking er niet minder om. Planten bevorderen namelijk de gezondheid van hun eigenaren. Of eigenlijk: van iedereen die langere tijd bij hen in de buurt is. Kennelijk hebben planten een soort superkrachten, tenminste een aantal onder hen. De studies die erover zijn gedaan, concluderen in elk geval dat planten bevorderlijk zijn voor je lichaam en je psyche.

iStock 1201832291 1

Kalmte en concentratie als topcadeautjes die je planten geven

Dat geldt natuurlijk als je een bosje bloemen voor een ander meeneemt. Die wordt blij van de bloemen maar ook van de aandacht die gegeven wordt omdat iemand die speciaal gekocht heeft. Dit artikel gaat niet over de waarde van iets cadeau geven maar om wat planten zelf kunnen veroorzaken in ons lichaam en in onze geest. En dat is nogal wat. Wist je dat orchideeën een relaxerend en kalmerend effect hebben? En dat sommige planten subtiele geuren afscheiden waardoor je je beter kunt concentreren?

Goed voor je geheugen en zalig om bij weg te dromen

De geur van planten is sowieso interessant. Onderzocht is hoe mensen reageren op de geuren van rozemarijn en lavendel. Mensen die een geheugentest deden in ruimtes met die planten, scoorden veel beter dan mensen die diezelfde test deden in een geurloze ruimte. Weer andere plantengeuren lijken goed te werken tegen slapeloosheid. Jasmijn is zo’n geurkanjer om je snel naar dromenland te helpen. Bekijk onze gids over kamerplanten met witte bloemen.

Begeleiders van een goede en ongestoorde nachtrust

Kruiden, bloemen en zeker ook kamerplanten helpen je om je gezondheid te versterken. Bij planten gaat het dan vaak om de luchtkwaliteit in huis. Er zijn super luchtzuiverende planten te koop die niet alleen je binnenlucht effectief ontgiften maar ook een heerlijke dosis zuurstof afgeven. En niet alleen in de woonkamer. Want bijvoorbeeld de aloë vera zou niet misstaan op je slaapkamer. Net als de sansevieria heeft die een omgekeerd fotosynthese systeem. Dat betekent dat beide planten in de nacht zuurstof vrijlaten en tegelijk koolstofdioxide opnemen. Daar slaap je pas goed bij.

iStock 1175701658

Ontgifters van je leefruimte

Veel kamerplanten absorberen giftige chemicaliën zodat jij een beter leefklimaat krijgt. Wat plukken ze onder meer uit je lucht?

• Formaldehyde

• Trichloorethyleen

• Benzeen

• Ammoniak

Werken aan een zuivere lucht

Sommige planten zijn ware kampioenen in verbetering van je luchtkwaliteit. Enkele daarvan zijn de spathyphylum (vredeslelie), de bamboe plant en de areca (goudpalm). Als die samen aan het werk gaan, kan de luchtkwaliteit wel met meer dan 60% worden verbeterd. En wat te denken van een eenvoudig plantje zoals de chlorophytum (graslelie). Die maakt korte metten met negen-tiende van alle toxines in je ruimte. En doet dat in het korte bestek van een paar dagen!

Planten op de bres voor stress, angst en negatieve verwachtingen

De inwerking op lucht, de geur van planten, dat zijn eigenlijk nog de logische kanten van planten die gezond voor je zijn. Maar wat te denken van je stresslevel of je angstige gevoelens. Kun je daar ook planten voor inzetten? Natuurlijk zijn daar ook studies naar gedaan. Het blijkt dat planten indirect in staat zijn om je stressniveau te verlagen en je angstgevoelens te verminderen. Dat doen ze doordat ze ontspannend werken. Niet voor niets dat ziekenhuisbezoek zo vaak een mooie bos bloemen achterlaat bij de patiënt. De aanwezigheid van bloemen en planten heeft een positief effect op de verwachtingen van patiënten.

Een geneeskundige interactie tussen jou en je groen

Planten geven ook flink veel vocht af, een bijwerking van hun ademhaling en fotosynthese. Op die manier verhoogt de luchtvochtigheid en dat is goed voor je huis en je eigen ademhaling. Zo kun je een te droge huid voorkomen, verkoudheid verminderen en keelpijnklachten verzachten. Wetenschappelijk werd ook bevonden dat je risico op overlijden door nierziekten een flink stuk zakt als je je ruimtes in het groen hebt gestoken; bijna de helft! En dat ook je sterftekans via luchtwegaandoeningen of zelfs kanker naar beneden gaat. Het duidt er in elk geval op de kamerplanten je gezondheid op allerlei manieren een goede boost kunnen geven. Zulke lieverds wil je natuurlijk graag verzorgen.

Inhoudsopgave: