Potgrond soorten: welke is geschikt voor jouw plant?

soorten potgrond

Als je regelmatig in een tuincentrum komt dan zie je daar altijd de hoek met verschillende soorten potgrond. Voor ieder type plant is er wel een speciale soort. Daarnaast is er ook nog universele potgrond. Wat zijn de meest voorkomende soorten en waar zijn ze goed voor? Dat lees je hier. Onderaan onze conclusie en wat je als plantenliefhebber het beste kunt doen.

soorten potgrond

Welke soorten potgrond bestaan er?

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende soorten potgrond. Dit is geen uitputtende lijst, maar met deze opties zouden de meeste plantenliefhebbers prima uit de voeten moeten kunnen. 

Stekgrond

Laten we beginnen bij het begin: een stekje of een zaadje van een plant! Het is goed mogelijk om jouw jonge plantjes te laten kiemen of wortelen in normale potgrond, maar het beste is om speciale stekgrond te gebruiken. Misschien ken je stekgrond wel onder de naam “zaaigrond”. Dit zijn dezelfde producten onder een andere naam.

Wat maakt stekgrond nu zo bijzonder? Ten eerste bevat het de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die in deze fase van het plantje zo belangrijk zijn. Te weinig voeding is niet goed, maar een overschot aan voeding is schadelijk. Daarnaast is stekgrond luchtig van structuur. Hierdoor wordt er niet te veel vocht vastgehouden, anders zou het stekje gaan rotten, en kan het jonge worteltje makkelijker aarden. Planten en vermeerderen, zoals een vetplant stekken, doe je dus in stekgrond.

Perliet potgrond

De term perliet heb je misschien wel eens gehoord. Veel adviezen voor het verpotten van kamerplanten vermelden “gebruik een handje perliet”. Ook wij geven dit advies regelmatig, maar wat is perliet eigenlijk?

Perliet is officieel vulkanisch gesteente. Nadat het sterk wordt verhit, tot wel 900 graden Celsius, verkrijgt het de vorm die wij kennen. Je herkent het als kleine witte kiezelsteetjes. Het wordt gebruikt om potgrond lichter van structuur te maken. Dit heeft als voordeel dat water makkelijker door de aarde kan stromen en de aarde dus niet drassig blijft.

Een potgrond met daardoor een gedeelte perliet is lastig te verkrijgen. Gelukkig kun je het wel zelf maken. Daarvoor kun je de gewenste potgrond kopen en daar doorheen wat perliet mengen. Hoeveel is afhankelijk van het type plant. Bekijk de verzorgingsinformatie bij de betreffende plant.

Mediterrane potgrond

Ten eerste is goed om te weten wat mediterrane planten zijn. Het Mediterrane wordt ook wel het Middellandse Zeegebied genoemd. Het gaat dus om de landen die direct aan deze zee liggen. Een lange lijst van landen waaronder bijvoorbeeld Frankrijk, Kroatië en Italië vallen. Warme landen waar het lang droog kan zijn. Als je wel eens in deze gebieden bent geweest zie je daar veel Vijgenbomen, Citroenplanten, Oleanders en Olijfbomen. Dit zijn dan ook typische mediterrane planten.

De soorten potgrond die zijn toegespitst op mediterrane planten bootsen deze natuurlijke groeiomstandigheden zo goed mogelijk na. Dat betekent dat er vaak klei in zit, net zoals in het mediterrane gebied in de bodem zit. Ook zit er vaak rijstkaf, kokos en lava in mediterrane potgrond. Dit alles maakt jouw plant sterker en zo beter bestand tegen ziektes en droogte.

Kokos potgrond

De naam zegt het al: deze potgrond soort is gemaakt van kokos. Dat vraagt wat extra toelichting. De potgrond is niet gemaakt van kokosnoot zoals je deze in de supermarkt tegenkomt. Het gaat om de kokosvezel die wordt gewonnen van de buitenkant (de bast) van de kokosnoot. Deze wordt gecomposteerd en hieruit wordt de kokos potgrond gewonnen. Daarnaast wordt er meestal nog voeding aan toegevoegd zodat jouw plant even vooruit kan na het verpotten.

Het grote voordeel van kokos potgrond is dat de kokos zorgt voor een luchtige structuur. Dit in tegenstelling tot een universele potgrond die vaak wat dichter is. Daar komt nog eens bij dat een universele potgrond nog dichter wordt van structuur naarmate je vaker water geeft. Tropische planten, zoals een Calathea, zijn dit niet gewend en staat juist graag in een meer luchtige grond. Kokos potgrond is dus erg geschikt voor dit type plant. 

Cactus grond

Van de verschillende soorten potgrond is een cactus potgrond wel de meest bekende. Het kan zijn dat je dit product tegenkomt onder meerdere namen. Zo wordt het ook wel eens potgrond voor vetplanten of succulenten genoemd. Dit zijn dezelfde soorten potgrond.

Dit type potgrond is speciaal samengesteld voor vetplanten en cactussen. Dit type plant groeit van oorsprong in zeer droge en hete gebieden. De grond is daar luchtig en droog en zo is deze potgrond ook samengesteld: zanderig. Zo kunnen de wortels goed groeien en stroomt water makkelijk weg. Om deze afwatering verder te verbeteren leg je eerst een laagje hydrokorrels onderin de pot.

Het grote voordeel van cactussen en vetplanten is dat ze weinig water nodig hebben. De potgrond voor deze planten is dus ook nooit drassig. Zo heb je minder kans op vliegjes in de aarde.

Bonsai potgrond

Heb jij een bonsai (of gehad)? Dan weet je dat het goed en gezond laten groeien van deze plant een waar karwei is. Het vraagt bijzonder veel tijd en aandacht. Goede spullen liggen aan de basis van een goede verzorging. De keuze voor een bonsai potgrond. Er zijn bonsai potgrond soorten die geschikt zijn voor alle type bonsai boompjes. Als beginner kun je daarmee vaak prima uit de voeten. Als je echt veel specialistischer te werk wilt gaan zijn er ook soorten verkrijgbaar voor de verschillende soorten bonsai die er bestaan. Overigens kiezen veel specialisten ervoor om hun potgrond zelf samen te stellen.

Universele potgrond

Iedere plantenwinkel en tuincentrum heeft ze opgestapeld liggen: zakken universele potgrond. Hierboven las je over verschillende soorten potgrond en waarom ze goed zijn voor jouw plant. Waarom bestaat er dan universele potgrond en wat zit hier in?

Universele potgrond bestaat meestal uit veen (ook wel turf genoemd) of kokos. Door deze bestanddelen is deze potgrond soort luchtig en houdt het goed water en lucht vast. De fabrikanten claimen ook voedingsstoffen en nutriënten toe te voegen. Dat is vaak ook zo, maar uit een test van de consumentenbond bleek dat dit vaak maar zeer beperkt is.

Conclusie: Moet je een speciale potgrond soort gebruiken?

Dan nu de conclusie. Hierboven kon je lezen dat universele potgrond qua structuur prima kan zijn voor de meeste planten. Als je gaat voor universele potgrond is het nog wel belangrijk om hier de juiste voedingsstoffen aan toe te voegen. Iedere plant heeft immers eigen behoeften.

Onze conclusie: Universele potgrond is meestal prima, maar een speciale potgrond is vaak beter. Het is vaak een kwestie van de tijd, aandacht en geld die je bereid bent er in te steken.

Inhoudsopgave: