Terrarium planten zijn een absolute trend. In de jaren 70 zag je ze overal, maar daarna is het concept een tijdje naar de achtergrond verdwenen. De laatste jaren zie je de trend (gelukkig) weer terugkomen. Overigens zijn wel duidelijke verschillen waar te nemen met de terraria van de jaren 70. Destijds waren de planten terraria zeer groot. Tegenwoordig zijn ze vaak kleiner, geschikt om cadeau te doen en overal neer te zetten.
Er zijn meer dan genoeg redenen te bedenken waarom terrarium planten zo veel mensen aanspreken. Planten in pot zijn al fascinerend, maar in glas is dat effect nog veel groter. De aanbieder van de terraria doet daarnaast altijd zijn uiterste best om de meest geschikte combinaties van planten te maken. Deze planten passen bij elkaar op uiterlijk, maar ook omdat ze samen een perfect ecosysteem vormen.
Dat ecosysteem is waar het bij een planten terrarium om gaat: het is een afgesloten fles of pot met daarin de terrarium planten. Deze planten leven op de zuurstof en het water wat al in de fles of pot aanwezig is en recyclen dat. Voor plantenliefhebbers fascinerend natuurlijk, maar ook voor de plantenliefhebbers zonder groene vingers uitstekend geschikt: je hoeft nauwelijks iets aan de verzorging van jouw terrarium planten te doen.
Hoe werkt een planten terrarium?
Een planten terrarium is een gesloten ecosysteem. Het is gesloten omdat er niks in, maar ook niks uit de fles of pot kan. Alle benodigde elementen om de planten te laten groeien zijn aanwezig. En het mooie: ze blijven daar ook aanwezig. Het water wat de planten verdampen blijft in de fles aanwezig. Dit water loopt, in de vorm van condens, uiteindelijk weer terug de bodem in. Zo is het water weer beschikbaar voor de planten.
In jouw terrarium heerst een zeer hoge luchtvochtigheid. Daarom gedijen daar plantjes die daar van houden. Dit zijn over het algemeen tropische planten. Als plantenliefhebber weet je wellicht dat veel populaire kamerplanten, zoals de Calathea, van oorsprong uit de tropen komen. Doordat de luchtvochtigheid hier vele malen lager is krijgen die planten allerlei problemen zoals bruine bladranden. In zo’n planten terrarium is daar dus geen sprake van.
Daarnaast krijgen de planten hun benodigde energie uit UV straling van licht. Daarom is het ook zo belangrijk dat jouw terrarium planten voldoende licht krijgen. Daarover hieronder meer bij de verzorging.
Planten voor in terrarium: welke zijn geschikt?
Binnen een planten terrarium zijn de planten natuurlijk het belangrijkste onderdeel. Deze planten moeten qua sierwaarde goed bij elkaar passen, maar dat is nog niet eens het belangrijkste. Het belangrijkste aan de selectie van planten is dat ze goed bij elkaar passen op gebied van waterbehoefte. Samen vormen ze dan het perfecte ecosysteem. Plants&Living weet op dat gebied precies wat ze doen. Welke planten zijn geschikt voor zo’n ecosysteem?
Mossen
In veel planten terraria kom je mossen tegen. Mossen zijn bij uitstek geschikt omdat ze goed gedijen onder vochtige omstandigheden. Ook met minder licht doen ze het prima en ze blijven vrij laag. Daarom zie je mossen vaak op de bodem als basis.
Fittonia
Waarschijnlijk ken je de Fittonia (Mozaïekplant) wel. Deze plantjes zie je vaak als terrarium planten omdat ze vrij klein blijven, maximaal zo’n 15 centimeter. Dat maakt ze geschikt voor de kleinere planten terraria die je de laatste tijd vaak ziet. Daarnaast zijn ze meestal zeer kleurrijk. Er zijn zeer veel soorten en kleuren te verkrijgen en zo is er altijd wel een Fittonia die goed in het planten terrarium past.
Varens
Ook zie je regelmatig varens terugkomen. Varens groeien in de originele habitat al in warme en vochtige omgevingen en zijn dus zeer geschikt. Er zijn varens die klein blijven, zoals de Nephrolepis cordifolia, die vaak wordt gebruikt als terrarium plant.
Peperomia
De meeste Peperomia soorten zijn klein en blijven laag. Daarnaast zijn er veel soorten met leuke patronen op de blaadjes, zoals de Peperomia Angulata. Ze zijn qua uiterlijk dus geschikt, maar daarnaast komen ze van nature voor in tropische gebieden. Ze zullen het dus prima naar hun zin hebben in een terrarium.
Planten voor grote terraria
De meeste planten terraria die je kunt kopen zijn klein. Leuk om bijvoorbeeld cadeau te geven of op een bureau te plaatsen. Hetzelfde concept kun je zeer groot maken. Dan kunnen ook andere planten een optie zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende planten, die allen van tropische afkomst zijn:
- De Pilea involucrata
- Een Graslelie (Chlorophytum)
- De Lepelplant (Spathiphyllum)
- Verschillende Calathea soorten
Hoe moet je jouw terrarium planten onderhouden?
Een gesloten terrarium is dus bijna onderhoudsvrij. Dat betekent niet dat je er helemaal niks aan hoeft te doen. Er zijn een aantal aandachtspunten in de verzorging van jouw planten terrarium.
Zonlicht
Vermijd altijd direct zonlicht. Zet jouw planten terrarium dus nooit in een vensterbank waar de volle zon op het glas terecht kan komen. Direct zonlicht heeft meerdere negatieve effecten. Ten eerste kan het hierdoor snel te warm worden. Het is juist de bedoeling dat de temperatuur redelijk constant blijft. Daarnaast heeft de volle zon als nadeel dat er condens op het glas vormt. Dat gebeurt toch wel, maar door de volle zon te veel.
Temperatuur
Houd de temperatuur dus het liefste zo constant mogelijk. Deze mag schommelen, dat is normaal. In de nacht is de temperatuur nu eenmaal lager dan overdag. Het gaat erom dat je naast de normale wijzigingen in temperatuur de extreme schommelingen voorkomt. Zet jouw planten terrarium dus niet op een kachel of naast een airconditioning.
Groeirichting
Het is normaal als je de terrarium planten na verloop van tijd richting het glas ziet groeien. Planten groeien nu eenmaal naar het licht toe. Daarom is het goed om jouw terrarium iedere maand een kwartslag te draaien. Zo blijven jouw terrarium planten mooi recht groeien.
Water geven
Geef nooit water. Dat klinkt gek, voor het verzorgen van planten. In de fles of pot zit voldoende water om het ecosysteem te voorzien. Zelfs als je condens ziet haal je de dop er niet af, ook is dat nog zo verleidelijk.