Tocht & Temperatuur: Impact op Kamerplanten

Hier komt de paradox: je hebt in huis frisse lucht nodig voor je gezondheid. En je kamerplanten houden niet van tocht. Dat lijkt zo een-twee-drie natuurlijk niet verenigbaar. Want ook al dient de tocht zich slechts ter plekke aan, dat was dan juist dat plekje waar je zo mooi een plant kwijt zou kunnen. Gelukkig is er een oplossing. Want niet elke plant bezwijkt meteen onder een zuchtje tocht. Er zijn er zelfs die er heel aardig tegen kunnen.

iStock 1292207695

Vervelend waaiwindje

Tocht is het gehele jaar door een probleem, alleen verergert dat voor kamerplanten wel op koude winterdagen. De planten moeten dan nogal wat temperatuurschommelingen ondergaan en koud dulden, zowel op het blad als ook in de potgrond. Een hachelijk gebeuren dat snel tot wortelrot kan leiden. Tochtige plekken kun je zelf gemakkelijk voelen; maak je hand nat en houd die een tijdje op de plek waar je een plant wilt plaatsen. Je voelt al snel of er sprake is van regelmatige tocht. Heb je vaak een raam openstaan? Dan is de directe omgeving sowieso tochtig. Ramen met enkele beglazing zijn ook geen ideale plekken voor tochtgevoelige planten.

Beestjes die op de wind ‘meerijden’

Een plant kan dus echt lijden door kou en tocht. En daarmee treedt ook meteen het volgende probleem naar voren. Die luchtstroom die je van buiten naar binnen voelt gaan, is niet ‘onbemand’. De lucht voert ook allerlei kleine beestjes mee naar binnen zoals trips. De plant, al wat bevat door de tocht, krijgt dan ook nog ongedierte te verwerken. Tocht is dus schadelijk voor de plant en neemt ook nog schadelijke kleine reizigers mee die op de plant landen.

iStock 1213128195

Een wat steviger plant kan de tocht wel aan

Dat betekent niet dat een ietwat tochtige plek maar plantloos moet blijven. Tropische of andere planten met grote en dunne bladeren kunnen daar beter niet neergezet. Wat je nodig hebt zijn planten die tegen een stootje kunnen. Test eens wat steviger planten uit en zet ze op de tochtige plekjes. Check hoe het na een tijdje met de plant gaat. Houdt hij zich goed, dan staat hij daar prima. Zie je de plant verwelken of zit hij onder het ongedierte? Dan mag hij pas op de plaats maken.

Temperatuurschommelingen

Kamerplanten heten niet voor niets kamerplanten. Kou vinden ze niks. Dat is soms bij 15 graden al en soms zelfs hoger! Verwarm je niet je hele huis voortdurend, dan zijn er dus genoeg plekken waar planten in je huis niet lekker gedijen. Aan de andere kant wil je ook geen gepeperde energierekeningen omdat je graag overal in huis planten wilt zien. Besef dat de meeste kamerplanten van origine uit de (sub)tropen komen. Dan hebben we het snel over minimaal 20 tot 30 graden Celsius. De huiskamernakomelingen van die planten kunnen overigens gemiddeld wel 15 graden aan. Maar gaat het kwik bij jou in sommige ruimtes geregeld een stukje daaronder zitten, dan is het handig om te kijken welke planten dat nog goed kunnen hebben. Veel planten zijn wel degelijk temperatuurgevoelig en moeten redelijk warm staan. Daartoe behoren bijna alle palmensoorten. Calathea, alocasia en plumeria vinden kou ook helemaal niks.

Geen koukleumen

Vaak buiten de woonkamer heb je ruimtes die je minder goed verwarmt. Hier planten neerzetten, betekent kiezen voor planten die dat goed aankunnen. Gelukkig is er een hele serie beschikbaar die met een paar graden minder goed toekan. Wel moet je planten in wat koelere ruimtes dan minder water geven tijdens de echt koude periodes. Een regiment van temperatuurongevoelige planten:

• Paradijsvogelbloem (strelitzia): houdt het tot aan de vorst toe vol

• Clivia

• Bijna alle cactussen

• Bijna alle vetplanten

Monstera deliciosa (kan tot 5 graden nog hebben)

• Anthurium

• Philodendron (de varianten met harder blad)

• Kentia Palm

Sansevieria

• ZZ-plant

Yucca

Planten in koudere ruimtes gaan wel veel vaker en sneller naar de ruststand toe. Dat betekent concreet dat ze niet of heel weinig groei vertonen; er komt dus niet snel nieuw blad bij. Zulke planten hoeven zeker in de koudere maanden niet veel water. Waar water in een warme ruimte snel verdampt, doet die dat in een koudere ruimte niet. Schrik ook niet als er eens een keer een blad afvalt bij een plant in een koude ruimte.

Je kamerplant trainen voor temperatuurswisselingen

Een gemiddelde kamerplant kan best tegen een verschilletjes in dag- of nachttemperatuur. Plaats je nu een plant vanuit een koude kamer naar een warme ruimte, dan moet je die eerst wel even laten wennen. Zet zo’n plant eerst even in de nieuwe ruimte op de momenten dat het er op z’n koudst is. Zo train je het aanpassingsvermogen van de plant.

Inhoudsopgave: