Zeldzame Kamerplanten: Unieke Groene Parels

Dat kunnen kamerplanten zijn die je niet vaak tegenkomt. Maar ook zeldzaam mooie planten. Meestal zijn ze allebei: je ziet ze niet in de gemiddelde woonkamer en bij het afrekenen is je beurs ineens een stuk lichter. Iets unieks in huis hebben is schitterend, maar lees je wel eerst goed in. Wat kan je bijzondere plant aan, waar houdt hij niet van en wat zijn alle details met betrekking tot de verzorging? Tot zeldzame planten worden onder andere gerekend de:

• Philodendron birkin

• Calathea white fusion

• Maranta kerchoveana

• Philodendron white knight

Prijzige kamerplanten

De zeldzaamste plant is echter de monstera Thai constellation. Zeldzaam betekent vaak dat je er goed voor moet betalen. Zo gek als een kamerplantje dat op een veiling in Nieuw-Zeeland werd verkocht, wordt het dan weer niet. De rhaphidophora tetrasperma ging hier onder de hamer voor bijna 16.000 euro! Niet gek voor een plantje met slechts negen bladeren. Zeldzame planten zijn vaak behoorlijk aan de prijs. Natuurlijk geen 16.000 euro maar wil je de alocasia azianii aanschaffen dan ben je wel 200 euro kwijt. Je hebt dan natuurlijk wel iets in je kamer dat je zelden ziet: een kamerplant met zwarte bladeren en donkergroene randen waarover roze aders zich vertakken. Zeldzaam mooi.

iStock 1454383133

Een top tien van zeldzame kamerplanten

In dit artikel komen tien kamerplanten aan bod die én fascinerend mooi zijn maar die je ook niet in de gemiddelde huiskamer tegenkomt. Uitgekeken op de sansevierias en de orchideeën bij je thuis? Maak dan kennis met een aantal zeer gewilde groene kroonprinsen; die nog te weinig bij de mensen thuis bivakkeren. Of wellicht komt dat ook door het prijskaartje dat er aan de planten hangt? In elk geval: de top tien onbekend maar o zo mooi groen.

Monstera Thai constellation

Uit de monstera familie en een wel heel mooi gespikkeld exemplaar. Zie je bijna nergens en dat is zo zonde. De bonte bladeren van deze monstera zijn gelig en de grootte van het blad niet mis. De naam zegt al dat deze kamerplant uit Thailand komt; echter niet uit de jungle, maar uit een speciaal kweeklaboratorium.

Philodendron Florida ghost

Behoefte aan een mooie klimmer in je kamer? Deze philodendron maakt bladeren aan die liefst 35 cm groot kunnen worden. Ze tonen een wittige teint die vervaagt naar geel en uiteindelijk transformeert tot licht- of donkergroen. De kameleon onder de planten, dus. Je krijgt nooit twee gelijke philodondendrons Florida ghost naast elkaar. Een individueel gekleurd dingetje, deze klimplant.

Anthurium Warocqueanum

Een hele mondvol voor deze schoonheid die zich vaak schuilhoudt in de bossen van Colombia. Als je van zeldzaam houdt, is dit er echt een. Wel krijg je iets dat lastig te verzorgen valt. Heb je groene vingers, dan gaat het je vast lukken. De donkergroene bladeren voelen aan als fluweel en kunnen wel verder strekken dan een hele meter. Deze plant goed houden betekent hem van een hoge luchtvochtigheid verzekeren.

Monstera Deliciosa Aureau

De aureau laat zich zien met een gele bontheid met een gevlekt patroon op de bladeren. Met twee soorten plantweefsels is dit een zeldzame gast in de natuur.

Philodendron Florida beauty

De ‘ghost’ kwam daarnet al voorbij, ziehier de ‘beauty’. Kenmerkend zijn de witte en gele vlekken die mooi harmonisch over het blad zijn verdeeld. Bijna meditatief om naar te kijken.

Alocasia frydek variegata

Zuidoost-Azië is de bron van deze tropische beauty. De plant toont donkergroen blad met zilverachtige witte vlekken. Vandaar dat hij nogal een metallic look heeft. De bladeren zijn vaak hartvormig. Is de alocasia frydek variegata blij bij jou in huis, dan kan ze enorm gaan groeien.

Monstera adansonii variegata

Een mooie subtiele verschijning, deze monstera soort. Voor een monstera zijn de blaadjes vrij klein; ideaal om als klimplant of als hangende plant in te zetten. De plant hult zich qua kleur in licht wit en verfrissend groen.

Musa aeae

Een Indonesische kandidaat voor in je kamer. Dit is typisch een tropische plant en dient zich aan als de bontere versie van een bananenplant. Het blad toont bont wit met groen en lijkt bijna op militair camouflagemateriaal. In het wild levert de musa aeae bananen met een bonte schil maar binnenshuis zul je er geen bananen van gaan plukken. Verzorg de musa aeae goed en hij sprint zo naar het plafond.

Philodendron plowmanii

Het zijn de bladeren die deze philodendron oogstrelend mooi maken. Van alle philodendrons maakt deze plant de grootste bladeren aan, vaak met schitterende crèmekleurige nerven die een subliem contrast vormen met het groene blad.

Monstera albo borsigiana

Het is op het eerste gezicht net een groene monstera waarover een paar blikken met witte en beige verf zijn gegoten. Die witte vlekken karakteriseren deze monstera die een echte blikvanger kan zijn bij sommige interieurstijlen zoals de Scandinavische woonstijl. Groen en licht tegelijk.

Inhoudsopgave: