De lepismium cruciforme is een zeer makkelijke kamerplant. Hij valt onder de cactussen en is dan ook net als de meeste cactussen een plant waar je bijna niet naar om hoeft te kijken. Hij stelt weinig eisen, maar ziet er alsnog wel erg mooi en bijzonder uit! Maar waar kun je hem het beste in de kamer plaatsen en welke verzorging heeft hij wel nodig? We hebben het allemaal voor je uitgezocht!
De lepismium cruciforme als hangplant
De lepismium cruciforme wordt over het algemeen het meest als hangplant verkocht. Hij wordt dan meestal verkocht onder de naam van koraalcactus. Zijn groene bladeren groeien eerst een stukje omhoog, maar door het gewicht van het blad krult hij uiteindelijk naar beneden. De kerstcactus en de medinilla magnifica groeien op dezelfde manier. Dit is dan ook waarom ze zo leuk zijn als een hangplant. Je kunt hem op deze manier ook erg leuk in je interieur verwerken.
Van oorsprong komt deze cactus soort uit Zuid-Amerika. Hij is onderdeel van de cactusfamilie, maar heeft alleen geen stekels. Ook is de lepismium cruciforme een epifyt, wat betekent dat hij op takken van bomen kan groeien in het wild. Dit kun je thuis natuurlijk ook na proberen te bootsen.
Licht en warmte
De lepismium cruciforme groeit van oorsprong in een tropisch klimaat. In het regenwoud groeit hij dus vooral in minder direct licht, aangezien de hoge bomen het licht filteren. Je kunt de lepismium cruciforme dan ook het beste in huis plaatsen op een plek met veel indirect zonlicht.
Je zou bij een tropische plant ook direct denken dat hij op een warme plek in huis moet staan. Dit is bij de lepismium cruciforme niet per se zo. Hij kan wel op een lekkere warme plek staan, maar heeft een minimale temperatuur van 15 graden nodig in huis. Dit zorgt ervoor dat hij in elk huis wel goed kan groeien.
Als je hem op een donkerdere plek zet, zal hij minder water hoeven te verbruiken. Dit vergroot de kans op het geven van te veel water en daardoor het ontstaan van wortelrot. Ook zal hij op een donkerdere plek een stuk minder goed groeien.
Op een lichtere standplaats groeit hij een stuk beter. Maar let hierbij wel op dat wanneer hij op een plek staat die juist weer te licht is, zullen de stengels kunnen verkleuren. Je kunt aan de stengels van de plant dus heel goed zien of hij op de juiste plek in huis staat of niet.
Hoeveel water heeft hij nodig?
Vaak denken mensen dat cactussen zoals de kerstcactus of de lepismium cruciforme zo goed als geen water nodig hebben. Dit klopt gedeeltelijk, aangezien alle soorten cactussen weinig water verbruiken. Toch betekent dit niet dat ze helemaal geen water nodig hebben. De lepismium cruciforme, medinilla magnifica en kerstcactus groeien namelijk niet in de woestijn, maar in tropische gebieden.
Dit betekent dan ook dat de lepismium cruciforme, medinilla magnifica en kerstcactus wat beter tegen een hogere luchtvochtigheid kunnen. Toch hebben ze geregeld water nodig. Je kunt dan beter kleinere beetjes water geven dan dat je in één keer te veel water geeft. De lepismium cruciforme staat namelijk liever niet te lang in de natte grond.
Tussen het water geven door moet je zorgen dat de grond volledig opdroogt. Laat hem ook weer niet te lang in droge grond staan. Bij een tekort aan water zullen de stengels inkrimpen. Als je hem dan weer water geeft, zullen ze zich weer volzuigen en herstellen. Wanneer je juist te veel water geeft, zullen de stengels slap gaan hangen en gaan rotten. Je kunt nog proberen om hem dan in een nieuw potje met droge aarde te planten, maar vaak is het dan al te laat en kun je er beter voor kiezen om hem te stekken.
Onderhoud van de lepismium cruciforme
Over het algemeen is het een redelijk makkelijk plant om te verzorgen. Omdat hij een langzame groeier is, heeft hij ook geen extra voeding nodig om goed te kunnen groeien. Wel heeft hij soms wat extra onderhoud nodig.
Zo moet je bijvoorbeeld wanneer er bladeren gaan verkleuren, deze weg halen. De plant stoot deze namelijk vaak zelf af om ruimte te maken voor nieuwe bladeren en stengels. Mochten de bladeren alleen aan de randjes verkleuren, is dit vaak een teken van te veel water geven. Verder hoeft hij niet gesnoeid te worden.
Het vermeerderen van de lepismium cruciforme is ook redelijk makkelijk. Je kunt het beste in het voorjaar stekken nemen. Je kunt een stukje van de plant afknippen, deze laten drogen en vervolgens in de potgrond zetten. Zet hem op een lichte plek met indirect zonlicht en in ongeveer een maand tijd zullen er wortels gaan ontwikkelen.